Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on tämän vuoden muotiperuna, Food Market Herkun manager Janne Toivonen?

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 19.5.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Helsingin keskustan Food Market Herkun uusi manager Janne Toivonen on ollut S-ryhmässä töissä 30 vuotta. Hän pitää perunoista, mutta ei ole koskaan kasvattanut niitä itse.

Janne Toivonen, millainen on sinun perunasuhteesi?

Se on hyvin lämmin. Valmistan usein ruokaa perunasta. Tykkään perunasta kaikissa muodoissa: keitettynä, paistettuna, uuniperunana ja muusina. Ja tietysti myös varhaisperunasta tillillä ja voilla!

Kotimaista, ruotsalaista vai italialaista?

Tietenkin valitsen mieluiten kotimaista varhaisperunaa, mikään ei voita sen makua. Ennen kesäkuuta syön myös ulkomaisia uusia perunoita. Pidän erityisesti pienistä ja pyöreistä uusista perunoista.

Mikä on paras perunareseptisi?

Grillissä perunasta tulee ihan jäätävän hyvää. Vartaisiin laitetaan esikeitettyjä, kokonaisia varhaisperunoita sekä omenalohkoja ja pekonia. Vartaat kypsennetään grillissä. Näitä voi tehdä vanhoistakin perunoista.

Suosittelen myös tuunaamaan perunamuusin bataatilla: puolet perunaa, puolet bataattia. Tulee upea väri, ja bataatti tuo muusiin makeutta.

Koska asiakkaat alkavat kysellä varhaisperunoita?

Tuntuu, että vuosi vuodelta aikaisemmin. Nyt niitä kyseltiin jo maaliskuussa! Varhaisperunat ovat ruokana omaa luokkaansa, joten ei mikään ihme, että asiakkaat haluavat fiilistellä niillä.

Mikä on tämän vuoden muotiperuna?

Ainakin vuoden puhutuin peruna on kotimainen Frex. Sitä on Food Market Herkussakin myynnissä. Se ihan erityyppinen peruna viljelytavasta ja pellosta lähtien. Sanoisin, että Frex on maultaan täyteläisempi kuin muut lajikkeet. Se ei ole edes hiilineutraali, vaan jopa hiilinegatiivinen.

Kasvatatko itse pottuja?

En, en ole koskaan edes kokeillut. Kaupasta saa helposti hyviä perunoita. Meillä Herkussakin on ihan valtava valikoima eri lajikkeita.

Vinkki: höyrytä perunat!

  1. Laita pestyt perunat höyrytysritilän päälle kattilaan, jossa on pari senttiä vettä. Kansi kiinni, ja höyry kypsentää perunat.
  2. Kun kokeilet perunoiden kypsyyttä, voit samalla tarvittaessa lisätä vettä kattilaan. Anna lopuksi perunoiden kuivahtaa kattilassa ennen tarjoilua.
  3. Laita kannen alle talousarkki keräämään kosteutta. Perunat valmistuvat 20–30 minuutissa.