Behändig smaksättning - Yhteishyvä

Behändig smaksättning

Erilaiset maustekastikkeet vertailussa

Färdiga kryddsåser är hemmakockens genväg till smakernas värld.

some.share_label
contributors.writer
Helena Saine-Laitinen
contributors.photo
SOK

Kryddsåserna kan användas kalla eller rumstempererade och är ett behändigt tillägg till bordskryddorna. De avrundar maten genom att göra den en aning eldig, söt eller fyllig. I och med att chili har varit så populärt de senaste åren har i synnerhet urvalet av eldiga kryddsåser ökat.

Eftersom matgäster ofta tycker om olika smaker, är det bäst att låta var och en portionera såsen själv.

Kryddsåserna kan också användas i matlagning och bakning. De ger en exotisk prägel åt till exempel österländska rätter eller ny smak och karaktär åt traditionellare husmanskost. Litet sås ger sting åt olika röror, pålägg, marinader samt dipp- och sallads­såser. Men man ska vara försiktig med mängden sås, för de gör lätt att hela portionen smakar likadant.

Ingredienserna i olika såser varierar också mycket. Det är därför bra att kolla upp såsens huvudråvara redan i butiken. Huvudråvaran står som första uppgift i ingrediensförteckningen. En sås används ofta enligt dess huvudingrediens, som kan vara till exempel tomat, chili, socker, vinäger, olja eller vatten.

Kryddsåser håller sig i allmänhet oöppnade i månader, vissa i flera år. Kontrollera ändå hållbarheten på förpackningen. Det är bäst att förvara öppnade såser i kylen. Det är en bra idé att gå igenom förpackningarna i kylen en gång i månaden, så att innehållet inte blir gammalt och burkarna inte tar upp onödig plats.

Piffa upp färdiga såser med finhackade örter.

Sortimentet varierar från butik till butik. Kärlen är rekvisita från Sokos.

publication_info.published_label: 25.5.2015
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label