Glutenfritt inhemskt havre - Yhteishyvä

Glutenfritt inhemskt havre

Kotimaista kauraa gluteenittomana

Raisios Provena Stora Havreflingor tillverkas i Kumo, i en fabrik avsedd endast för glutenfritt havre.

some.share_label
contributors.writer
Ella Koota
contributors.photo
SOK

Lagerförmannen Timo Kilpivuori, ansvarig för produktionen av Provena-serien i Kumo, tar prov ur varje last havreflingor. Provet kontrolleras för att säkra att produkten inte innehåller något främmande sädesslag. Dessutom analyseras fukten, hektolitervikten samt små korn och mögeltoxiner. Endast partier som uppfyller kvalitetskraven godkänns för produktion.

Tillverkningen av Glutenfri Provena Stora Havre­flingor är en noggrant övervakad produktionprocess, i vilken havret hålls åtskilt från de andra sädesslagen. I produktionslokalerna tillverkas och packas endast glutenfria havreprodukter. För havrekornen finns även separata silor i lagret.

"Som sädesslag är havre av naturen glutenfritt. I en vanlig produktion kan havret emellertid  blandas med andra sädesslag. Endast rent havre kan kallas glutenfritt", berättar Pauliina Öhman, marknadsföringschef för Provena.

För en celiakipatient är glutenfriheten ett måste, och hos vissa kan även en liten exponering orsaka otrevliga symtom, såsom illamående, diarré och magsmärtor. Eftersom en person som följer en glutenfri diet inte kan äta vete, korn eller råg, och inte heller livsmedel som innehåller dessa, är det många bekanta produkter som utesluts ur kosten. I stället för dem måste andra alternativ hittas. Den traditionella havregrynsgröten på morgonen passar även i de flesta celiakipatienters kost, om den kokas med flingor som innehåller glutenfritt havre.

Enligt Pauliina Öhman var målet för Provenas produktutvecklare att erbjuda havreprodukter även till personer som följer en glutenfri diet. Produktserien lanserades 2006, och först släpptes  havreflingorna och fullkornshavremjölet.

Enkelt recept

Receptet till Provena Stora Havreflingor är i och för sig mycket enkelt: förpackningen innehåller 500 gram skalat havre i flingform. Under produktionen skalas och ångas havrekornen upp, vilket förbättrar flingornas hållbarhet. Därefter körs kornen genom en valsstol, vars tunga metallrullar manglar kornen till flingor. De färdiga havreflingorna torkas och körs till förrådssilon för att vänta på att packas in.

"Av kornen tillverkas en stor mängd flingor några gånger i veckan", säger Timo Kilpivuori.

Då man genom fönstret i förrådssilon ser att den är full med flingor, står inpackningen i tur. Ur behållarna flyttas flingorna till packningsmaskinens silo, från vilken vågen doserar ett halvt kilo ljusa flingor i tratten. I tratten snurras flingorna sedan med en snabb rörelse in i förpackningen.

"Flingorna i Stora Havreflingor är, som namnet säger, stora och tjocka, så de förblir hela under transporten", säger Kilpivuori.

Packaren Virve Mäkipää övervakar packningsmaskinens funktion, lägger till lådor vid behov och limmar fast dekaler med van hand. De fyllda grötförpackningarna fortsätter längs linjen, för att tillslutas, dateras och kontrollvägas.

Pauliina Öhman och Timo Kilpivuori har lagt märke till att efterfrågan på glutenfria produkter har ökat under de senaste åren.

"Cirka två procent av finländarna lider av celiaki. Dessutom har man börjat tala om överkänslighet för gluten. Många har märkt att de genom att undvika gluten har mindre magproblem och uppsvälldhet", konstaterar Öhman.

Trots att Finland är det huvudsakliga marknadsområdet för Provena-produkterna, exporteras dessa även bland annat till Sverige, Polen och Holland.

 "Den internationella tillväxtprognosen för glutenfria produkter är cirka 15–30 procent i året."

Därför är flingornas namn på förpackningen Jumbo Oats, och grötreceptet kan läsas på tio olika språk.

Många har märkt att de genom att undvika gluten har mindre magproblem och uppsvälldhet.

publication_info.published_label: 22.9.2014
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label