Känn igen olika pastasorter - Yhteishyvä

Känn igen olika pastasorter

Tunne erilaiset pastat

Stärkelsen i pasta omvandlas relativt långsamt i kroppen till kolhydrater, vilket medför att även blodsockernivån stiger långsamt. Genom att välja mörk pasta av fullkorn får kroppen både viktiga näringsämnen och kostfibrer.

some.share_label
contributors.writer
Marita Suontausta
contributors.photo
SOK

Fullkornspasta är mörkare än vanlig pasta, men den bleknar vid kokning. Fullkornspastans rikliga innehåll av kostfibrer gör att den lämpar sig särskilt väl för den som vill äta hälsosamt.

100 gram okokt mörk pasta innehåller i genomsnitt:

  • energi 360 kcal
  • kostfibrer 5,7 g
  • digererbara kolhydrater 65 g
  • fett 3 g
  • protein 13 g
  • därtill mindre mängder A-, E- och K-vitamin, vissa B-vitaminer samt natrium, kalium, magnesium, fosfor, järn, zink och jod.
publication_info.published_label: 9.12.2013
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label