Läsarens önskerecept: Glutenfri paj med tomat och ost - Yhteishyvä

Läsarens önskerecept: Glutenfri paj med tomat och ost

Gluteeniton tomaatti-juustopiiras

Glutenfri paj med tomat och ost

Hanna gillar salta pajer, men en släktings celiaki gör henne fundersam. Finns det något enkelt sätt att göra en god glutenfri paj?

some.share_label
contributors.writer
Jenni Saarilahti
contributors.photo
SOK

Hanna Kortelainen är en 33-årig familjemor från Helsingfors, ett marketingproffs med fotografering som hobby. Hanna kontaktade Samarbete för att få tips för bakning, i synnerhet glutenfri.

– Jag är inte någon bra kock, erkänner Hanna. – Hos oss är det oftast min man som lagar maten. Om jag själv kockar, lagar jag gärna något enkelt: sallader, pastarätter och soppor. Min favorit är en god biff med en fräsch sallad. Jag gillar också salta pajer av alla de slag. 

Hanna berättar att familjen oftast handlar i mindre matbutiker, ibland sätter sig familjen i bilen och åker till Prisma. 

– Köpvagnen innehåller varje dag mjölk, bröd, yoghurt, frukt och grönsaker, och dessutom något proteinhaltigt, t.ex. kyckling eller annat kött.

Bjudmat till farmor

Hanna tycker att sällskapet gör måltiden.

– Bäst smakar maten då man får äta den i lugn och ro med familjen. Då hinner man också prata om dagens händelser.

En av Hannas närmaste har celiaki. Treåringens farmor måste hålla sig till en glutenfri diet.

– Jag skulle vilja ha ett nytt och gott recept på en salt paj med ny twist, säger Hanna. – Det är svårt att hitta på något att servera vår sons farmor vid fester och liknande.

Matredaktören Taina Salovaara komponerade utgående från Hannas önskemål men paj, vars botten är bakad med glutenfri mjölblandning och med parmesanost som smaktillsats. Tomatfyllningen med ost får dessutom smak av pesto.

Glutenfri paj med tomat och ost

Gluteeniton tomaattijuustopiiras

publication_info.published_label: 26.9.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label