Sju skivor salami - Yhteishyvä

Sju skivor salami

Seitsemän siivua salamia

Finländarnas favoritpizza bakas inte på en pizzeria utan finns bekvämt tillgänglig i affärernas frysdiskar. Pizzan med tunn och frasig botten bjuder på de bekanta ingredienserna tomatsås, ost och salami.

some.share_label
contributors.writer
Sanna Autio
contributors.photo
SOK

Ugnsfärsk, frasig, mjuk och saftig. Fastän Ristorante Pizza Salami ser ut och doftar som nybakad pizza är den en fryst läckerhet. Hemligheten bakom den välsmakande pizzan är ett långvarigt och intensivt utvecklingsarbete samt omsorgsfullt valda ingredienser. Ingredienserna, tillredningen och anvisningarna har testats och utvärderats otaliga gånger med tysk precision i Dr. Oetkers utvecklingskök och av olika konsumentpaneler. Pizzan blir allra bäst om man följer tillredningsanvisningarna till punkt och pricka.

Dr. Oetkers framgångshistoria började för 125 år sedan i den tyska staden Bielefeld där apotekaren August Oetker utvecklade en variant av bakpulver som lämpade sig för bakning av kakor. Han förpackade pulvret i behändiga portionspåsar. Apotekarens hustru Carolina testade och provade olika blandningar av bakpulvret i parets kök.     

Sedan dess har den blygsamma verksamheten vuxit till en global livsmedelsindustri vars sortiment omfattar en lång rad produkter avsedda för bakning samt olika bakverk, desserter, pizzor och puddingar. Familjeföretaget i fjärde led, som i dag styrs av Rickhard Oetker, äger även fraktfartyg, en bank, en vingård och flera hotell.

Pizzor världen runt

Dr. Oetker tillverkar dagligen cirka 1,7 miljoner pizzor runt om i världen. Pizzornas tjocklek och fyllning är anpassade till de lokala smakvanorna och preferenserna. Dr. Oetkers pizzor landsteg i Finland för cirka tjugo år sedan och i dag omfattar sortimentet flera olika sorter.

De förgräddade Ristorante-pizzorna har tunn botten och riklig fyllning, de stenugnsbakade Tradizionale-pizzorna påminner om restaurangpizza, pizzorna i serien Casa di Mama stiger under gräddningen och de stora Rustica-pizzorna har relativt tjock botten. Dr. Oetkers utvecklingsavdelning tar fortlöpande fram nya produkter med bekanta och mindre bekanta smaker. Kanske vi bjuds på till exempel hotdogpizza någon dag?   

Fastän ingredienserna i Ristorante Pizza Salami är enkla och välbekanta har pizzan genomgått cirka 20 förändringar under årens lopp: Degen har utvecklats, sockret har avlägsnats, tillverkningstekniken har finslipats...  I dag jäses degen två gånger – först 20 minuter och sedan 45 minuter. Osten och salamin är omsorgsfullt utvalda i samarbete mellan experter och konsumenter. Resultatet är en läcker pizza som blir färdig på några minuter hemma i ugnen.

Hälsosam pizza

Eftersom Världshälsoorganisationen WHO förespråkar sänkt energiinnehåll och salthalt i livsmedel fokuserar Dr. Oetker i dag på hälsosamma produkter. Uppgiften är utmanande, i synnerhet i fråga om pizza, men företaget strävar efter att tillmötesgå näringsrekommendationerna. Pizzornas energiinnehåll och salthalt minskas fortlöpande under minst ett decennium. År 2006 var pizzabottnens salthalt 1,46 procent. Målsättningen är att sänka salthalten till en procent fram till år 2022. Konsumenterna vänjer sig vid förändringen om den är långsam och kontrollerad.

Trots den omsorgsfulla förtillverkningen kan pizzan misslyckas i hemugnen. I syfte att minska risken för misslyckande arbetar cirka 20 personer i Dr. Oetkers provkök med att optimera tillredningsanvisningarna. Provkökets 50 ugnar representerar alla ugnstyper.

I bland annat Tyskland tillreds fryspizza i allmänhet på galler utan bakplåtspapper, medan vi finländare i regel använder ugnsplåt med papper.

Så här lyckas du med fryspizzan  

  • Följ tillredningsanvisningarna på förpackningen. Använd klocka – gräddningstiden är kritisk. Kontrollera ugnens verkliga temperatur med en termometer.
  • Fryspizza kan med fördel tillredas på grill utan bakplåtspapper.
  • Grädda gärna pizzan på ugnsgaller utan bakplåtspapper. Rengör ugnen efter tillredningen.    

Fryspizza på olika håll

  • Finländarna äter i genomsnitt mindre än två kg fryspizza per år. I Norge är konsumtionen i genomsnitt cirka fem kg. Norge har världens största pizzor.  
  • Dr. Oetkers fryspizzor säljs i cirka 50 länder. Ristorante Pizza Salami är världens mest sålda fryspizza. Salamipizzan är den populäraste pizzan i bland annat Tyskland.   
  • Polackerna äter pizza med champinjonsås i stället för tomatsås.  
  • Kineserna föredrar pizza med stark smak. Fryspizzorna tillreds i mikrougn eftersom kineserna i allmänhet saknar vanlig ugn.

Tyskarna tillreder i allmänhet fryspizza på galler utan bakplåtspapper.

publication_info.published_label: 24.2.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label