Tino Singh: Barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor - Yhteishyvä

Tino Singh: Barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor

TwoDads-yrityksen toimitusjohtaja Tino Singh

Efter att ha lärt sig den ädla konsten vet företaget TwoDads verkställande direktör Tino Singh hur man får barn att äta hälsosamt.

some.share_label
contributors.writer
Hanna Jensen
contributors.photo
SOK

För några år sedan undrade Tino Singh och Sami Kuusisto om det finns något livs-medelsföretag som ställer barnen i första rummet, det vill säga prioriterar barnens välbefinnande framom aktieägarnas intressen.

Det verkade inte finnas sådana företag.

Småbarnsfäderna Tino och Sami undrade vad deras barn åt. Världen hade förändrats avsevärt sedan de själva var unga.

När det begav sig var läsk en lyx och nu kunde man köpa choklad till och med på post-kontoren. Frestelserna hade blivit fler och barnen rörde sig allt mindre. Gårdsreviren var en skugga av de forna och barnen skjutsades till skolan och sina hobbyer.

Frestelserna hade blivit fler.

När THL:s undersökningar visade att hela tjugo procent av barnen i skolåldern var överviktiga var det dags att handla.

"Om ingen annan handlar så gör vi det", resonerade Tino och Sami.

De grundade företaget TwoDads och började tillverka sockerfattiga flingor och saft med samma namn. Two Dads fick uppbackning av bland annat barnläkare och näringsexperter. I syfte att kunna konkurrera med butikshyllornas interna-tionella produkter försågs förpackningarna med tecknade figurer.

TwoDads började tillverka sockerfattiga flingor och saft.

Tino har alltid varit intresserad av mat. Före pensioneringen arbetade hans föräldrar som restaurangföretagare och Tino hjälpte ofta till i deras restauranger. I slutet av 1990-talet gav Tino ut kokboken Tino's Delhi.

Tino Singh har tre teser gällande finländska barns kostvanor.

1. Föräldrarna bör föregå med gott exempel

"De flesta av affärernas frukostflingor för barn innehåller en tredjedel socker.

Undvik dolt socker. Det är inte särskilt svårt att lära sig vilka produkter som innehåller sådant. Till exempel juice, som ju betraktas som hälsosam, innehåller upp till 11 gram socker per deciliter.

Saft är barns näst största sockerkälla. De största är pudding och smaksatt yoghurt. Sockerhalten i flingor och mysli kan överstiga 30 procent.

"Barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor."

Många barn kan redan som relativt små skilja mellan hälsosam och ohälsosam mat. Eftersom barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor kan man inte förvänta sig att ett barn äter hälsosamt om dess föräldrar inte gör det.

Det lönar sig inte att helt lämna bort sockret, men konsumtionen av sötsaker bör vara begränsad till särskilda tillfällen.

Naturell yoghurt kan med fördel smaksättas med bär och frukt. Vissa behöver något sött varje dag, medan andra klarar sig med en söt munsbit en gång i veckan.

Fastän TwoDads tillverkar sockerfattig saft anser vi att vatten är den bästa drycken."

2. Mattiderna är viktiga

"Jag fick lära mig att en regelbunden måltidsrytm håller blodsockret på rätt nivå hela dagen. För lågt blodsocker gör barnet irriterat och inverkar negativt på koncentrations- och inlärningsförmågan.

När min sjuårige son och jag äter frukost brukar vi prata om allt mellan himmel och jord. Det är viktigt att han upplever måltiden som trevlig samvaro. Jag säger aldrig till mitt barn sleva i dig maten så att vi kommer i väg. Om barnet upplever ätandet som stressigt leder det i allmänhet till problem.

"Jag säger aldrig till mitt barn sleva i dig maten så att vi kommer i väg."

Barn är olika. Härförleden lade jag märke till att min son är hungrig när han kommer hem från efter-middagsklubben trots att han har ätit mellanmål. För att råda bot på detta har jag med mig en frukt eller något annat att äta när jag hämtar honom.

Det bästa sättet att väcka barns intresse för mat är att låta dem delta i matlagningen. Min son och jag lagar ofta smoothie och spaghetti tillsammans. Matens utseende är viktigt. Min son har alltid ätit grönsaker före varmrätten och när han var liten brukade jag bygga bilar av morot, gurka och tomat på hans tallrik. Barn tycker inte om röriga rätter. Medan han lekte med och åt sin grönsaksbil hann jag laga och servera varmrätten."

3. Engagerade mor- och farföräldrar

"Jag är född i Indien. I min barndom var hälsofrågan oviktig. Huvudsaken var att maten var god och att den var tillräckligt salt och kryddad. Vi flyttade till Finland när jag var fem år gammal.

De finländska mor- och farföräldrarna skämmer bort sina barnbarn på samma sätt som de indiska. De ger dem chips, karameller, läsk, choklad och andra läckerheter som de inte själva fick som barn. Det vore viktigt att få med mor- och farföräldrarna i kampen mot övervikt. Varför inte uppmuntra barnen att upplysa dem om hälsosamma kostvanor? Bär och frukt är faktiskt utmärkt godis!"

Tino Singh, 46

  • Vem? VD för och en av grundarna av Helsingforsföretaget TwoDads.
  • Vad? Målsättningen är sundare matvanor bland finländska barn och ungdomar.
  • Varför? "Alla föräldrar älskar sina barn och önskar att de är lyckliga, välmående och fiffiga."
publication_info.published_label: 4.12.2017
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label