Vad välja? Potatis - Yhteishyvä

Vad välja? Potatis

Eri perunalajikkeet

Potatis är en ekologisk, förmånlig och mångsidig ingrediens. Potatisens näringsinnehåll är också högklassigt. Den är en bra kaliumkälla och ger också måttliga mängder C- och B-vitamin. Äter man potatis med skal, får man betydligt mer kostfiber.

some.share_label
contributors.writer
Taina Salovaara
contributors.photo
SOK

Stärkelsehalten avgör potatisens användning. Det är enkelt att köpa rätt slags potatis. Potatissortens egenskaper framgår av färgkoden på påsen.

Förvara potatis i grönsakslådan i kylskåp Är det för kallt, blir potatisen vattnig och söt, är det för varmt, börjar den mjukna och gro.

Färgkoderna

Röd

  • mjölig potatis

  • bra till mos

Grön

  • fast potatis

  • bra som tilltugg, i sallader, soppor och gratänger

Gul

  • universalpotatis

1. Siikli har redan länge varit en favoritsort. Den avlånga knölen är fast, gul i köttet och läcker i smaken. Siikli kan både kokas och stekas i panna och är också en god salladspotatis.

2. Musica är en sort med jämnstora vackert ovala knölar med slät yta. Köttet är fast och gult. Musica är en god potatis att koka och i soppor, och den är också lämplig för gratänger.

3. Annabelle är en av de populäraste nya sorterna. Den långsträckta, ibland också krökta knölen är milt gräddig, köttet är kraftigt gult. Annabelle är en mångsidig fast potatis, men bra mos blir det inte av den.

4. Colomba är en sort med jämnstora runda knölar med slätt skal. Den kokar inte sönder, men på grund av den lösa konsistensen kan den användas till mos. I Colomba förenas alltså egenskaperna hos fast potatis och allroundpotatis.

5. Mandelpotatisen Puikula är en gammal nordfinsk lantsort. Den långsträckta och krökta potatisen har gult kött. Smaken har en nyans av mandel. Mandelpotatis kokar lätt sönder; den är också en mycket god mospotatis. Mandelpotatis rostad i ugn är en verklig läckerhet.

6. Bellarosa har rött skal. De runda och stora knölarna har mjuk och god smak. Bellarosa är en allroundpotatis som kan bakas och kokas, och av den kan man också laga goda pommes frites.

7. Melody är en rund potatis med gult kött. Köttet är fast till något mjöligt. Melody mörknar inte alls under kokning, och är därför en bra sort som tilltugg och i sallader och soppor .

publication_info.published_label: 26.9.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label