Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sähköhammasharja – ostajan opas

Teksti:
Marja Kasanen. Artikkelia on päivitetty 2.9.2016.
Asiantuntija:
hammaslääketieteen lisensiaatti Leila Pakkasjärvi, Oral Hammaslääkärit Oyj
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 2.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Useimmille riittää perusmalli sähköhammasharjasta, mutta hammasharjaan saa myös ohjelman herkille hampaille, valkaisuun, kiillotukseen tai ikenien hierontaan. Myös lapsille on omat mallinsa.

Sähköhammasharjan käyttö on vaivatonta. Laite tekee työn ja puhdistusjälki on parempi kuin tavallista harjaa käytettäessä. Sähköhammasharjan tehokkuus perustuu pyöreään harjaspäähän ja pyörivään liikkeeseen, joka poistaa plakkia ientaskuja myöten enemmän kuin perinteinen hammasharja.

Sähköharjan harjaspää on tavallista hammasharjaa pienempi, minkä ansiosta sillä pystyy puhdistamaan paremmin myös ahtaat paikat.

Mitä kannattaa huomioida sähköhammasharjaa valitessa?

  • Valitse malli, josta löytyy tarvitsemasi erikoistoiminnot. Herkkähampainen hyötyy hammasharjan erikoisominaisuuksista, kun taas normaalit hampaat voi hyvin harjata perusmallilla.
  • Varmista, että laitteeseen on saatavilla vaihtoharjaspäitä.
  • Testaa, miltä runko-osa ja valintakytkimet tuntuvat kädessä, jos se on kaupassa mahdollista. Pienikätinen voi valita myös lasten mallin, jossa on myös pienemmät harjakset.
  • Hinnat vaihtelevat perusmallien muutamasta kympistä erikoismallien pariin sataan euroon.

Sähköhammasharjojen erityisominaisuuksia

Monipuolisessa sähköhammasharjassa voi valita hellävaraisesti harjaavan ohjelman ja pehmeän harjaspään herkille hampaille, joiden ienraja on noussut ja hammaskaulat ovat paljaana. Vihloville hampaille perussähköharjan käyttö voi olla jopa kivuliasta, sillä tärinä on erikoismalleja voimakkaampaa.

Kalliimmissa malleissa on ohjelmat myös hampaiden valkaisuun, kiillotukseen ja ikenien hierontaan.

Jotkut sähköhammasharjat pitävät huolen riittävän pitkästä harjausajasta: niissä on ajastin, joka antaa merkkiäänen, kun kahden minuutin harjausaika on täyttynyt. Harjassa voi olla myös paineentunnistin, joka varoittaa liian kovasta harjaamisesta. Harjoissa voi olla myös indeksiväri, joka himmenee harjan vanhetessa ja muistuttaa siten vaihtotarpeesta.

Lasten sähköhammasharjat

Lapsille on tarjolla omat mallinsa, jotka ovat aikuisten malleja pienempiä ja kapeampia. Lapsi voi alkaa käyttää sähköhammasharjaa 3–4-vuotiaana, ja sen käyttö on suositeltavaa etenkin, jos lapsella on herkästi reikiintyvät hampaat.

Hampaiden harjaus tavallisella hammasharjalla ei välttämättä kiinnosta pientä lasta, mutta sähköhammasharja saattaa innostaa lasta harjaamaan. Lasten sähköharjat ovat värikkäitä, ja niissä on harjaamiseen kannustavia ominaisuuksia, kuten harjauksen päätteeksi soiva musiikki.

Sähköhammasharjan etuna on myös se, että varsinaista harjausliikettä ei tarvitse tehdä. Pieni lapsi ei pysty itse tekemään nytkyttäviä harjausliikkeitä. Vanhempien pitää auttaa ja ohjata alle kouluikäisiä lapsia myös sähköhammasharjan käytössä.

Mitä hyötyä on sähköhammasharjasta?

Sähköhammasharja auttaa parantamaan harjaustapoja. Kovalla otteella harjaavalle sähköhammasharjasta on hyötyä: hän voi hankkia mallin, joka varoittaa liian kovasta harjaamisesta.

Sähköhammasharja sopii hyvin ikääntyneille ihmisille sekä esimerkiksi Parkinsonin tautia tai reumaa sairastaville henkilöille, joiden käsien motoriikka ja käsikoordinaatio on heikentynyt.

Sähköhammasharja sopii myös henkilöille, joilla on herkkä nielu ja oksennusrefleksi. Sähköharjan pieni harjaspää ei ärsytä nielua yhtä paljon kuin perinteinen hammasharja.