Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Askartele keväinen kranssi

Teksti:
Annette Saksman
Kuvat:
Kreetta Järvenpää
Julkaistu: 1.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Keväinen ovikranssi toivottaa vieraan tervetulleeksi kirkkailla väreillä, kukilla ja linnuilla. Materiaaleina käytetään satiininauhaa, silkkipapereita ja kartonkia.

Tarvikkeet:

  • styroksinen tai itsetehty kranssipohja
  • satiininauhaa
  • askartelukartonkia
  • silkkipaperia
  • sakset
  • nuppineuloja
  • teippiä
  • lyijykynä
  • ompeluneula ja -lankaa.

Kranssipohja

Päällystä kranssipohja satiininauhalla. Kieputa satiininauhaa kranssipohjan ympäri siten, että seuraava kierros tulee aina hieman edellisen päälle. Kiinnitä nauhan alku- ja loppupäät pohjaan nuppineuloilla tai teipillä.

Kranssipohjan voit tehdä myös sanomalehden arkeista. Rullaa kaksi arkkia putkeksi, kierrä se renkaaksi ja sulje maalarinteipillä. Kiinnitä renkaan ympärille lisää arkkeja, kunnes rengas on tarpeeksi paksu.

Silkkipaperikukat

Avaa silkkipaperiarkkien taitokset, mutta jätä 4–5 arkkia päällekkäin. Leikkaa silkkipaperista pitkä ja kapea kaistale. Sopivan leveyden saa silkkipaperin valmiista taitoksista.

Taita kaistaleen pää kaksinkerroin ja piirrä taitetulle alueelle ympyrä esimerkiksi kahvikupin pohjan avulla. Voit myös leikata arkeista kuviosaksilla, vapaalla kädellä tai muotin avulla piparireunaisia ympyröitä, jolloin kukat näyttävät entistä luonnollisemmilta.

Leikkaa ympyrät kerralla irti kaikista silkkipaperikerroksista. Taittele terälehdet ensin puoliksi, uudestaan puoliksi ja vielä kerran puoliksi. Avaa taitokset ja asettele 5–6 terälehteä päällekkäin, jotta kukat näyttävät runsailta. Ota kiinni terälehtien pohjasta ja muotoile kukat kiertämällä hieman tyveä.

Kiinnitä kukat tyvestä kranssipohjaan parilla nuppineulalla niin, etteivät neulat jää näkyviin. Muotoile kukkaa varovasti halutun malliseksi. Tee kukkia haluamasi määrä.

Ovikranssin värit poimitaan kesään heräilevästä luonnosta: narsissinkeltaista ja raikkaan vihreää.

Linnut

Piirrä linnut askartelukartongille vapaalla kädellä tai valmista mallia käyttäen. Piirrä linnun vartalo ja siivet erikseen ja leikkaa ne irti. Tee siiville aukko leikkaamalla tai askarteluveitsellä viiltämällä. Aseta siivet paikoilleen ja taita vartalon taakse jäävää siipeä, jotta kranssi asettuu tasaisesti ovea vasten.

Pujota lanka neulaan, tee neulalla reikä lähelle linnun yläreunaa ja vedä lanka linnun läpi. Irrota neula ja katkaise lanka siten, että kiinnityslanka on kaksinkerroin. Kiinnitä lintu haluamallesi korkeudelle teippaamalla langat kranssin nurjalle puolelle. Tee toinen lintu samoin.

Viimeistely

Styroksisen kranssipohjan voi kiinnittää oven naulaan sellaisenaan. Halutessasi voit viimeistellä kranssin sitomalla yläreunan ympärille satiininauhaa, josta kranssi ripustetaan roikkumaan.