Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vähäsarja Oy:lla on kokemusta säilykkeiden valmistamisesta. Mari Palin tuli isänsä Raimo Vähäsarjan avuksi perheyritykseen. Uutta vauhtia haetaan Suomalainen Menestysresepti 2023 -kilpailusta.

Isä-Raimo oli ”viimeinen mies ja hiace” – nyt Mari-tyttären Jemma mullistaa säilykehyllyn tarjonnan

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Pirjo Latva-Mantila, Sami Heiskanen, SOK
Julkaistu: 7.12.2022
|
Muokattu: 9.2.2023
Alle kolmekymppiset eivät ole säilykkeiden suurkuluttajia. Korkeintaan ovat ostaneet tonnikalaa ja ananasta. Nyt tilanteeseen tulee muutos, lupaa Mari Palin, joka Vähäsarja Oy:n joukkojen kanssa on kehittänyt kaupan hyllylle kolme uutta hittisäilykettä.

(MAINOS)

Kalajokisen perheyrityksen perustajien tytär Mari Palin on mukana Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisassa suussasulavilla herkuillaan: Pulled Pork BBQ, Butter Chicken ja Vege Gochujang.

– Näiden päälle nuoretkin ymmärtävät, sanoo Raimo Vähäsarja, säilykkeitä valmistavan Vähäsarja Oy:n perustaja.

Kalajokiset Raimo ja Päivi Vähäsarja perustivat osakeyhtiön vuonna 1992. Ensin he toivat maahan ruotsalaista silliä, josta tuli suosittu Kala-Kallen juhlasilli. Myöhemmin alkoi lohen jatkojalostus sekä Kala-Kalle-säilykkeiden valmistus.

Tyttäret Mari ja Mira olivat pienestä pitäen mukana perheyrityksen arjessa. Mari lähti lukion jälkeen opiskelemaan liiketalouden tradenomiksi ja Mirasta tuli lääkäri. Valmistuttuaan 2010 Mari tuli töihin perheyritykseen, mutta ei vielä jäädäkseen, sillä monipuoliselle osaajalle riitti kysyntää myös muilla aloilla.

Asiat johtavat seuraavaan

Mari veti Kalajoella Leader-projektia ja teki töitä valokuitufirman myyntipäällikkönä. Kaksi vuotta sitten hänet valittiin tonttimyyjäksi Kalajoen kaupungille.

Sitten tapahtui jotakin, joka muutti suunnitelmat tyystin.

– Kala-Kalle-tuotteet oli juuri valittu maanlaajuiseen valikoimaan ja työtä piti tehdä lähes yötä päivää. Autoimme vanhempiani, ja meidän 6- ja 8-vuotiaat lapsetkin olivat mukana taittelemassa laatikoita. Meillä kaikilla oli hyvä fiilis siitä tekemisestä, ja sanoin puolisolleni, että kun tontit on myyty, palaan Kala-Kallelle töihin.

Kävi kuitenkin niin, ettei Mari ehtinyt myydä yhden yhtäkään tonttia, sillä hektisen työviikonlopun jälkeen isä Raimo sai aivoinfarktin. Asian kertaaminen nostaa Raimolla kyyneleet silmiin vieläkin. Hänellä oli ollut flimmereitä jo aiemmin, mutta infarkti oli ensimmäinen ja tuli yllättäen.

– Ehkä nestehukan vuoksi sain flimmerin, joka aiheutti infarktin. Ne työpäivät olivat olleet helteisiä, enkä ollut juonut tarpeeksi, hän miettii nyt.

Nopeasti saatu apu pelasti hänen henkensä.

Tapahtuman jälkeen Marin ajatus paluusta perheyritykseen alkoi konkretisoitua.

– Syvällä sydämessäni tiesin jo samana iltana, että palaan, mutta asiaa piti vielä järjellä miettiä kaksi viikkoa. Kun sitten hain isän Oulusta sairaalasta, löimme Raahen kohdalla kättä päälle. Lupasin tuoda yrityksen tälle vuosituhannelle.

Mari kääri hihat Rahjassa, Konikarvon sataman säilyketehtaassa, ja Kalajoen kaupunki joutui laittamaan tonttimyyjän paikan uudelleen auki.

Isän lempiohjelma sytytti lampun

Idea Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisaan osallistumisesta syntyi, kun Mari viime vuoden marraskuussa virui sängyn pohjalla kovan flunssan kourissa ja katsoi läppäriltä isänsä lempiohjelmaa.

– Keksin, että tuohon me mennään mukaan ja voitetaan koko kisa. Meillä oli työn alla juuri Pulled Pork BBQ ja siitä oli tehty ensimmäiset testiversiot. Kaikki kaverit olivat sanoneet, etteivät ole maistaneet mitään niin hyvää. Tuoteaihioita oli kaksi, ja ajattelin hakea kisaan niillä molemmilla. Mieheni Ville oli kuitenkin sitä mieltä, että jos jollakin, niin Pulled Porkilla me päästään jatkoon, kertoo Mari ja tunnustaa olevansa todella kilpailuhenkinen.

Riemulla ei ollut rajoja, kun kovan semifinaalipäivän päätteeksi tuli tieto finaaliin pääsystä.

– Se oli elämäni jännittävin päivä!

Mari tajuaa nyt, että on oikeastaan koko elämänsä ajan valmistautunut Suomalainen Menestysresepti -kisaan. Kaikesta koulutuksesta, harrastuksista ja työkokemuksesta on ollut hyötyä. Hän on harrastanut teatteria, ollut mukana messuilla esittelemässä Kala-Kallen tuotteita ja toiminut juontajana tapahtumissa.

– Olen aina tykännyt esiintyä ja olla lavalla. Nautin kisaamisesta, sillä kisa-adrenaliini nostaa fiilistä kivasti.

Tuohon me mennään mukaan ja voitetaan koko kisa!

Onnellisia Marista

Raimo ja Päivi ovat valtavan onnellisia siitä, että Mari tuli mukaan yritykseen.

– Meillä on jo monia tuoteuutuuksia, joissa ei ole lihaa eikä kalaa, mikä on tätä päivää, Raimo innostuu.

Säilykkeitä yritys valmistaa myös jatkossa, ja Jemma-tuoteperheelle Vähäsarjat povaavat kovaa kasvua. He ovat edelläkävijöitä, sillä vastaavia tuotteita ei säilykehyllyllä ole ennen nähty.

– Meidän Döner ja Vege-lastut ovat hyviä, mutta nämä uudet Jemma-tuotteet on viety paljon pidemmälle. Tässähän ei välttämättä myydä ihmisille tuotetta, vaan aikaa: ruokaa on kypsytetty neljä tuntia autoklaavissa, ja kuluttaja saa valmiin tuotteen, summaa Raimo.

Vähäsarjat ovat hakeneet Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisaan myös ensimmäisellä tuotantokaudellaan. Silloin Savulohikukko-säilyke ei päässyt jatkoon, mutta kukosta tuli yksi Kala-Kallen myydyimmistä tuotteista.

Päivin mukaan Jemma-tuotteiden valmistus tietää isoja muutoksia Vähäsarjan tuotantoon.

– Kyllä tässä täytyy triplata meidän hommat. Onneksi pystymme tekemään varastoon näitä, sillä tuotteet ovat täyssäilykkeitä ja säilyvät huoneenlämmössä avaamattomina viisi vuotta.

Päivi toteaa jo finaaliin pääsyn olleen huippujuttu pienelle perheyritykselle, jossa on totuttu tekemään kaikki itse.

– Kaikki me finalistit ollaan voittajia.

Viimeinen mies ja hiace

Raimo kiersi pitkin Suomen-maata punaisella pakettiautollaan kuljettamassa tavaraa Kala-Kallen hyllyihin. Kohteita oli paljon ja työpäivät 14-tuntisia.

– Mynämäellä yksi kauppias totesi, että olen se viimeinen mies ja hiace. Niin se taisi olla. Tein työtäni kyllä suurella antaumuksella. Nyt Mari hoitaa kaupankäynnin sähköisesti, ja kyllähän se on ollut henkisesti helpottavaa.

Päivi ja Raimo ovat aina olleet tehokas parivaljakko, sillä taloudesta vastaavalla Päivillä ovat jalat pysyneet tiukasti maassa, kun puolestaan Raimo innovatiivisena ja innostuvana ihmisenä on tarvinnut välillä suitsia.

– Olen tavannut sanoa, että me ollaan yhdessä enemmän kuin osiemme summa, määrittää Raimo.

– Niinhän se on, että vuoristoradassakin jarrumiehen rooli on äärimmäisen tärkeä, muistuttaa Mari.