Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Milla Ruotsalainen pystyy nyt säästämään rahaa melkein joka kuukausi.

"Itketti , kun taloustilanne oli karkaamassa hallinnasta" - kuhmolainen perheenäiti jäi kiinni verkko-osteluun

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Anu Kovalainen
Julkaistu: 25.11.2019
|
Muokattu: 28.1.2021
Vapaaehtoinen luottokielto ja tarkka kulutuksen seuranta ovat auttaneet Milla Ruotsalaista saamaan talouden hallintaan.

Kuhmolaisella Milla Ruotsalaisella on omakohtaista kokemusta siitä, miten helposti taloustilanne voi kiepsahtaa huonoon suuntaan.

Näin hän itse kertoo:

"Pienenä olin kova säästämään. Säästin kaikki kotitöistä tai lahjaksi saamani rahat, ja vein ne pankkiin. Tavoitteenani oli saada kymmenen tuhatta euroa säästöön.

Vuonna 2014 sain esikoiseni 21-vuotiaana. Rupesin ostamaan lastenvaatteita ja -tarvikkeita vauvalle. Ostokset olivat pieniä, mutta niitä oli paljon. Ostin kankaita ja uuden saumurinkin. Kaikki olivat tarpeellisia hankintoja, mutta tein niitä aina hetken mielijohteesta. Ostoksia oli helppo tehdä osamaksulla, ja jäin koukkuun osteluun.

Äkkiä minulla oli osamaksuja yli kahden tuhannen euron edestä, ja niiden päälle vielä opintolainaa media-assistentin opinnoista. Vanhempainpäivärahat olivat ainoat tuloni. Pikavippejä en ottanut.

Laskujen kasautuminen oli kamalaa. Jos minulla ei ollut rahaa maksaa laskuja, kysyin eräpäivän siirtoa. Aika usein siihen suostuttiin. Lopulta en enää tiennyt, mitä olisin tehnyt maksujeni kanssa. Itketti hirveästi, kun tilanne oli karkaamassa hallinnasta."

Ei enää luotolla ostamista

"Talvella 2018 hain apua sosiaalitoimistosta. Koska luottotietoni olivat vielä kunnossa, sosiaalityöntekijä ehdotti, että hankkisin itselleni vapaaehtoisen oman luottokiellon kahdeksi vuodeksi. Sen aikana en voisi ostaa mitään laskulla tai luotolla. Se on tuonut vähän käytännön vaikeuksia esimerkiksi kotivakuutuksen saamisessa, mutta kun olen näyttänyt luottorekisterin antaman todistuksen, asiat ovat järjestyneet. Kielto kahdeksi vuodeksi maksoi vajaat 20 euroa.

”Olen oppinut paljon rahankäytöstä.”

Käyn edelleen kerran kuukaudessa sosiaalitoimistossa puhumassa raha-asioista tukihenkilöni kanssa. Tänä kesänä aloitin Takuusäätiön Penno-vihkon käytön. Sen avulla näen, mihin rahat kuluvat. Minut yllätti, miten paljon ostin herkkuja ja karkkeja.

Olen oppinut paljon rahankäytöstä. Tiedän, että luottokorttia ei saa ottaa, vaikka sen saisikin, jos ei ole rahaa. Jos osamaksut houkuttelevat liikaa, kannattaa hankkia oma luottokielto, koska se estää tulevat hankinnat eli velat. Jos pankista saa lainaa, monet maksut kannattaa yhdistää yhdeksi lainaksi. On helpompaa maksaa yhtä lainaa kuin montaa pientä, ja se on halvempaakin."

Nyt rahaa jää säästöönkin

"Minulla on edelleen maksettavaa, mutta talouteni on menossa parempaan suuntaan.

Pystyn säästämään jonkin verran melkein joka kuukausi. S-ryhmän Bonukset menevät suoraan rahastoon. Minulla on maksusuunnitelmakin: Opintolaina on maksettu vuoteen 2026 mennessä. Kolmen vuoden kuluttua olen maksanut muut lainat pois. Avasin kesällä ASP-tilin, johon olen tehnyt säästösuunnitelman omakotitalon hankintaa varten.

Jos joku on samanlaisessa tilanteessa kuin minä olin, muistuttaisin, että et ole asian kanssa yksin. Kannattaa pyytää apua ajoissa.”

Ota talous hallintaasi

Lisää aiheesta