Joulun alla paahdetaan 24/7: tällainen on Suomen kaupan jättivarasto numeroina - Yhteishyvä

Joulun alla paahdetaan 24/7: tällainen on Suomen kaupan jättivarasto numeroina

Inex Partnersin Sipoon logistiikkakeskuksen automatiikka on hiottu viimeisen päälle.

Automatiikka on hiottu viimeisen päälle.

Miten kova on joulukiire Suomen suurimmassa päivittäistavaroiden logistiikkakeskuksessa? Sipoossa tiedetään.

Jaa Somessa
Teksti
Petteri Ruotsalainen
Kuvat
Petteri Ruotsalainen

SOK:n omistamalla Inex Partnersilla on Sipoossa vierekkäin sekä kuivatavaroiden että päivittäistavaroiden logistiikkakeskukset. Keskuksissa on töissä yhteensä keskimäärin 1 000 ihmistä. Koko alueella kulkee noin 1 000 rekkaa päivässä.

Keräsimme päivittäistavaroiden logistiikkakeskuksesta joukon lukuja, jotka antavat kuvan siitä, millaisessa mittakaavassa pyörii Suomen modernein kaupan alan automatiikka. Taitaisi olla vanhan ajan joulutontuilla tekemistä pysyä tahdissa mukana...

Miten joulu vaikuttaa Suomen suurimpaan päivittäistavaroiden logistiikkakeskukseen?

  • Joulua edeltävät kaksi viikkoa töitä tehdään viikon jokaisena päivänä läpi vuorokauden.
  • Joulu alkaa kaupoissa hyvissä ajoin: esimerkiksi ensimmäiset joulukonvehdit ja glögit ovat lähteneet Sipoosta kauppoihin jo lokakuussa.
  • Marraskuussa liikkuu jo lukuisia muitakin joulun ajan kuivatuotteita.
  • Joulua edeltävällä viikolla logistiikkakeskuksesta lähtee vinhasti liha- ja kalatuotteita sekä hedelmiä ja vihanneksia: joulun aikaan tavaraliikenteen määrä on kaksinkertainen normipäivään verrattuna.

Inex Partnersin Sipoon päivittäistavaroiden logistiikkakeskus lukuina

  • Varastotilaa on yhteensä noin 200 000 neliömetriä.
  • Rakennuksen tilavuus on 3 500 000 kuutiometriä.
  • U-kirjaimen muotoisen rakennuksen yhden pitkän seinän pituus on noin puoli kilometriä. Jos kävelee koko rakennuksen ympäri, reissulle kertyy pituutta noin kaksi ja puoli kilometriä.
  • Automatiikasta huolimatta kyse on luonnontuotteiden käsittelystä. Esimerkiksi banaanit tuodaan Suomeen vihreinä, ja logistiikkakeskuksessa ne kypsytetään tarkasti valvotussa prosessissa, joka kestää noin 5-6 päivää. Vuodessa kypsytetään reilut 50 miljoonaa kiloa banaaneja.
  • Jokainen tuote profiloidaan sen tullessa ensimmäistä kertaa sisään. Perustiedot syötetään järjestelmään: pakkauksen kaikki tiedot, paino ja mitat, onko tuotteessa lasia, nesteitä tai erilaisia kääreitä, tai kuinka paljon sen päälle voi laittaa painoa.
  • Erilaisia kuivatuotteita näkkileivistä hammastahnaan vastaanotetaan parhaimmillaan noin 600 lavaa tunnissa.
  • Rakennuksessa on kymmeniä 100 metriä pitkiä ja 20 metriä korkeita varastokäytäviä, joilla automaattiset nosturit liikkuvat.
  • Erilaisia nostureita ja hissejä, jotka ovat korkeimmillaan 20-metrisiä, on noin 200 kappaletta.
  • Kuljetinlinjoja on noin 32 kilometriä.
  • Tuotepakkaukset liikkuvat kuljetinhihnoilla kuljetustarjottimilla. Kuivatuotteiden tarjotinvarastossa on noin 550 000 paikkaa.
  • Koneiden sijaan ihmiset tekevät etenkin hedelmä- ja vihannesosastolla laaduntarkkailua. Jokaisen hevi-lähetyksen laatu ja tuoreus tarkastetaan. Esimerkiksi jouluomenoista tarkastetaan lämpötila, ulkonäkö ja koko sekä mitataan sokeripitoisuus ja kypsyys.

Lisää aiheesta:

Julkaistu: 4.12.2018
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa