Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Bella, Miika ja Bianca Härkönen sekä Gia Forsman-Härkönen nauttivat nyt Suomen kesästä.

Lapsiperhe vietti talven Espanjassa – kulut noin 2500 euroa kuussa: ”Se on kuin parempaa arkea”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 10.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Viestinnän- ja markkinoinnin asiantuntija Gia Forsman-Härkönen lähti perheensä kanssa talveksi Espanjaan. Fuengirolassa he eivät olleet edes käyneet ennen muuttoa. Perillä odotti iloinen yllätys.

”Viime talven minä, mieheni Miika sekä tyttäremme Bella ja Bianca vietimme Fuengirolassa, Espanjassa. Edellisenä talvena olin raskaana, ja talvi tuntui tavallista pimeämmältä. Halusimme seuraavalle talvelle jotakin erilaista. Olimme myyneet paritalomme Helsingin kantakaupungista, joten meillä ei ollut asumiskuluja eikä varsinaisesti edes kotia Suomessa.

”Meillä ei ollut varsinaisesti edes kotia Suomessa.”

Emme kaivannut seikkailua, vaan halusimme helpon ja mukavan arjen aurinkoisessa ympäristössä. Fuengirolan valitsimme, koska siellä oli esikoiselle koulu. Ennen muuttoa emme olleet edes käyneet Fuengirolassa.”

Ei pakoa suomalaisista, vaan pimeydestä

”Koska ajatus talvesta Espanjassa kirkastui meille vasta kesällä, meillä oli vain muutama kuukausi aikaa hoitaa käytännön järjestelyt.

Minä olin joka tapauksessa kotona, sillä nuorempi tytär oli vielä alle vuoden ikäinen, vanhempi oli koulussa toisella luokalla. Mies pystyi järjestämään työnsä niin, että hän kävi Suomessa välillä tekemässä töitä viikon jaksoissa.

Asunnot vuokrataan Fuengirolassa yleensä jo tammi-helmikuussa, joten meillä ei ollut hirveästi valinnanvaraa. Onneksi meillä oli tuttuja paikalla ja he kävivät katsomassa paria asuntoa puolestamme. Käytimme suomalaista välitysfirmaa.

”Kun aurinko paistoi upeasti isolle terassilla, pienet epämukavuudet unohtuivat.”

Valitsimme sen, mikä tuntui parhaalta siinä vaiheessa. Asunto oli hyvällä alueella ja riittävän iso meille. Muuten se oli varsin kaukana sellaisesta, missä yleensä asumme. Mutta kun aurinko paistoi upeasti isolle terassilla ja ilma oli lämmin, pienet epämukavuudet unohtuivat.

Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön oli helppo päästä mukaan. Bella-tyttäremme kävi koulua ja sai kavereita sieltä. Myös me saimme Bellan koulun kautta ystäviä. Oli helppo ystävystyä, koska meillä oli samanlainen kulttuuritausta ja elämäntilanne.

Emme olleet paossa suomalaisia, vaan Suomen talven pimeyttä. Lyhyessä ajassa saimme näin myös hyvän turvaverkon. Jos tarvitsi apua, sitä sai aina.”

Edullista elämistä ja energiaa

”Eläminen Espanjassa on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Kuukauden eläminen meidän kulutustottumuksillamme maksoi noin 2500 euroa.

Asuminen sähköineen, vesineen ja kaasuineen maksoi vajaat tuhat euroa, ruokakauppaan meni reilut neljäsataa euroa ja ulkona syömiseen saman verran. Bellan koulu maksoi 440 euroa kuukaudessa.

”Ruokakauppaan meni reilut neljäsataa euroa.”

Olimme tulleet Espanjaan omalla autolla, joten se oli meillä käytössä. Auton vuokraaminenkaan Espanjassa ei ole kallista.

Miika kävi säännöllisesti Suomessa, ja me lähdimme välillä mukaan. Málagaan on suorat lennot, ja lentokentältä pääsee junalla Fuengirolaan. Se oli kätevää sekä meille että ystävillemme.

Talven aikana meillä kävi enemmän yövieraita kuin koskaan aikaisemmin. Talvi oli kokonaisuutena ihana, ja kaikki oli helppoa. Se on kuin parempaa arkea, koska ilmasto on niin suotuisa. Lämpö, värit ja aurinko nostivat meidän energiatasot ihan erilaisiksi kuin koskaan talvella Suomessa.

”Talven aikana meillä kävi enemmän yövieraita kuin koskaan aikaisemmin.”

Tulimme takaisin Suomeen vapun tienoilla. Suurin osa tavaroista on vielä vuokravarastossa, pärjäämme vähemmälläkin. Asumme toistaiseksi vuokralla, koska emme vielä ole tehneet päätöstä oman kodin hankinnasta.

Sen verran syvästi talvi Espanjassa meihin vaikutti, että toivomme voivamme viettää siellä useampiakin talvia, jos elämäntilanne sen sallii.”

Espanjan-talvi on yhtenä aiheena perheen blogissa >

Unelmat todeksi säästöjen avulla