Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lettikampauksista tuli isän ja tyttärien juttu

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Raumalainen letittäjä-isä Matti Airola rohkaisee kaikkia isejä ottamaan tyttäret rohkeasti arjen touhuihin. Jos letittäminen ei onnistu, pelkkä hiusten harjaaminenkin voi lapsista tuntua isolta yhteiseltä jutulta.

34-vuotias Matti Airola löysi tyttäriensä kanssa yhteistä puuhaa, kun hän innostui parisen vuotta sitten letittämään tyttäriensä Maisan, nyt 7, ja Kertun, 4, hiuksia päivittäin. Hiustenlaittamisesta onkin tullut tärkeä osa isän ja tyttärien päivärutiineja sekä yhdessäoloa.

"Letittäessä aikuinen on oikeasti läsnä, sillä silloin ei voi vilkuilla esimerkiksi kännykkää ja olla ajatuksineen vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Letityksen aikana on helppo keskittyä siihen, mitä asiaa lapsilla on ja vaihtaa esimerkiksi koulu- tai päiväkotipäivän kuulumisia", Airola toteaa ja jatkaa:

"Monista iseistä tuntuu vaikealta osallistua tyttöjen barbileikkeihin. Letitys sen sijaan sopii hyvin meille miehillekin."

Jos letin tekeminen ei kuitenkaan tunnu onnistuvan, voi pelkästään hiusten harjauksella olla iso merkitys lapsille.

"Olen saanut monilta aikuisilta palautetta siitä, että he muistavat yhä lapsuudestaan, kuinka oma isä harjasi hiuksia lauantaisaunan jälkeen. Harjauksesta on siis jäänyt hyvä, positiivinen muisto."

Airola itse viettää letittämisen lisäksi muutenkin paljon aikaa tyttäriensä kanssa kolmistaan, sillä Miia-vaimo tekee vuorotyötä ruokaravintolan tarjoilijana ja on usein hyvinkin myöhään töissä. Matti Airola on itse päivätyössä raumalaisen LVI-liikkeen myymäläpäällikkönä.

Valtaosa isän ja tyttöjen yhteisestä ajasta kuluu arkiseen puuhasteluun.

"Teemme ihan normaaleja lapsiperheen touhuja leikkeineen ja leikkipuistokäynteineen. Lisäksi olen kova penkkiurheilija, ja siksi käymme katsomassa usein esimerkiksi naisten superpesiksen otteluita. Tytöt ovat aina matseissa mukana."

Airola suositteleekin "ehdottomasti" myös muille iseille tyttöjen ottamista mukaan vaikkapa lätkämatsiin.

"Vaikka peliin olisi helpompi mennä yksin, nämä arkiset jutut ovat lapsille tosi isoja elämyksiä."

Aina ei siis Airolan mukaan tarvitse keksiä jotain suurta ja ihmeellistä tekemistä.

"Lapsille elämys voi olla jo se, että he pääsevät mukaan vaikka kangaskauppaan valitsemaan, minkälaisia letitysnauhoja käytetään."

Airola muistuttaa, että hänelle – ja useimmille iseille – tyttäret ovat varsinaisia aarteita.

"Siksi tuntuu tosi kivalta, kun tytöt ilmoittavat ylpeinä esimerkiksi kaupan kassalla, että äidin sijasta isi on laittanut heidän hiuksensa."

Matti Airola tunnetaan blogistaan Isin ja tyttöjen hiushommat, jossa hän kuvaa yhteisiä letityshetkiä tyttäriensä kanssa. Lisäksi hän on tehnyt aiheesta Isin ja tyttöjen lettikirjan (Schildts & Söderströms, 2015).

Lisää aiheesta