Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mehutiivistettä on nyt saatavilla pantillisissa pulloissa.

Miksei tätä ole tehty aiemmin? Mehutiivistettä saa nyt pantillisessa pullossa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Vilma-Reetta Valaskari
Julkaistu: 9.4.2019
|
Muokattu: 1.4.2022
Oletko joskus ihmetellyt, miksi mehutiivisteen muovipullossa ei ole panttia?

Palautusautomaattien kautta kerätyistä muovipulloista valmistetaan muun muassa uusia pulloja ja muita pakkaustarvikkeita. S-ryhmässä on tavoitteena, että kaikkien omien merkkien pakkaukset ovat kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Xtran mehutiivistepullot muuttuvat pantillisiksi kevään ja kesän aikana. Palautuksen yhteydessä pullosta saa 10–40 senttiä. Pullot palautetaan korkkien kanssa. Rainbow-mehutiivisteisiin pantti ilmestyy syksyllä 2019.

Kaikki tuotteet eivät vaihdu samaan aikaan.

”Ei kannata hämääntyä, vaikka myymälöistä löytyy kevään ja syksyn aikana sekä vanhoja, pantittomia tuotteita, että uusia pantin sisältäviä pulloja”, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Mehutiivisteen litrahintaan panttipullo ei tuo muutoksia. Mehupullon hinnan päälle lisätään pantin hinta, jonka saa palautuksen yhteydessä takaisin.

Miksi vasta nyt?

Suomen Palautuspakkaus (Palpa) kertoi viime vuonna laajentavansa pantillisten juomapakkausten järjestelmää. Tämän uudistuksen ansiosta järjestelmään voidaan nyt liittää sellaiset mehu- ja juomatiivistepakkaukset, jotka on valmistettu PET-muovista, lasista tai alumiinista. S-ryhmä on ollut neuvotteluissaan Palpan kanssa etulinjassa.

Palpan mukaan jokainen suomalainen palauttaa vuodessa 84 pantillista muovipulloa. Tämä tarkoittaa, että Suomessa palautetaan vuodessa noin 460 miljoonaa muovipulloa.

”Me suomalaiset olemme maailman parhaita pullojen kierrättämisessä, 90 prosenttia pantillisista pulloista kierrätetään. EU:ssa tämä on tavoitteena vasta vuoteen 2029 mennessä”, Lyytikäinen toteaa.

Etsitkö enemmän tietoa kierrätyksestä?

Lisää aiheesta