Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muusikon tyhjentynyt keikkakalenteri antaa aikaa rakkaudelle

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Pete Hämäläisen kotialbumi
Julkaistu: 26.3.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Pete Hämäläinen on onnellinen siitä, että poikkeusoloissa voi olla sylikkäin toisen kanssa.

Pete Hämäläinen on Jyväskylässä asuva keikkamuusikko, jonka kalenteri tyhjentyi poikkeustilan myötä kertaheitolla. Hämäläinen soittaa iskelmälaulaja Saija Tuupaisen eXmiehet-orkesterissa.

”Olihan se aika pysäyttävää, kun Saija viestitti, että seuraavan kuukauden keikat on peruttu.”

Hämäläinen suhtautui uutiseen kuitenkin rennosti. Maaliskuun alku oli keikkailtu tiiviisti, joten kuukaudeksi toimeentulo oli turvattu. Mutta kun alkoi käydä selväksi, että tauosta tuleekin mitä todennäköisimmin useiden kuukausien pituinen, rupesi Hämäläinenkin jo huolestumaan.

”Silloin kiitin mielessäni, että olin liittynyt aikoinaan Yleiseen työttömyyskassaan (YTK), ilman kassaa moni muusikko jää nyt täysin tyhjän päälle.”

Hämäläinen on jo ilmoittautunut työttömäksi, mutta toimettomaksi hän ei ole jäänyt.

Aikaa omalle levylle

Pete Hämäläinen on soittanut kitaraa koko elämänsä erilaisissa kokoonpanoissa useiden eri artistien kanssa. Yksi hänen suurista haaveistaan on aina ollut oma levy. Projektille ei vain ole ollut aikaa. Biisejä on syntynyt yksi kerrallaan keikkatyön ohessa. Viisi kappaletta on jo valmiina ja niitä voi kuunnella vaikkapa Spotifyssa.

”Hävettää tunnustaa, mutta minulle tämä poikkeustilanne on myös kauan kaivattu mahdollisuus viedä levyprojektiani eteenpäin.” Karanteeni ei haittaa levyntekoa, koska Hämäläinen on alusta asti tehnyt sitä verkossa.

”Soittajat soittavat ja äänittävät omat osuutensa omissa kodeissaan ja minä miksaan raidat yhteen omassani. Olemme työskennelleet näin jo ennen koronaa.”

Muusikon päivä eristyksissä

Hämäläisen päivät kuluvat karanteenissa saman kaavan mukaan. Aamu polkaistaan käyntiin kahvilla ja aamupuurolla. Seuraavaksi hän leikittää koiria omakotitalon pihalla, minkä jälkeen seuraa liikuntatuokio.

”Keikoilla istun paljon autossa ja selkä tahtoo mennä jumiin. Päivärutiineihini on jo pitemmän aikaa kuulunut punttien nostelua ja venyttelyä.”

Sitten onkin aika tarttua rakkaaseen kitaraan. Soittamista täytyy harjoitella joka päivä, vaikka kuinka olisi ammattimuusikko.

Illalla on vuorossa kävelylenkki läheiseen S-Markettiin.

”Käyn hakemassa punaliputettuja tuotteita pakkaseen, näin säästämme rahaa ja autamme kauppaa hävikin minimoimisessa.”

Illalla ollaan sylikkäin

Kauppareissun jälkeen Hämäläisen puoliso pieneläinhoitajana toimiva Satu onkin jo tullut kotiin. Pari asuu kaksin, mutta normaalioloissa kotijoukkoa kasvattavat joskus myös pariskunnan teineiksi ja jo aikuisiksi ehtineet lapset edellisistä liitoista. Nyt yhteydenpitoa on päätetty välttää turvallisuussyistä.

”Illalla katselemme Sadun kanssa sylikkäin TV:tä ja herkuttelemme.”

Korona sai Hämäläisen pohtimaan sitä, miten onnekas hän on, että tämä poikkeustila vallitsee nyt, eikä vaikka kolme vuotta sitten.

”Silloin asuin vielä yksin kerrostalokolmiossa. Kyllähän tämä karanteeni tuntuisi niissä olosuhteissa paljon kurjemmalta.”

Hämäläisestä tätä kiitollisuuden tunnetta kuvaa hyvin hänen kappaleensa Ole aina vierelläin.

”Tein siitä You Tubeen pienen videonkin, jossa me olemme Sadun kanssa pääosassa.”

Lue lisää arjesta poikkeusolosuhteiden keskellä

Lisää aiheesta