Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näyttävä alkoholiton glögikuohuviini tarjoillaan kylmänä.

Nämä alkoholittomat joulujuomat ovat asiantuntijan suosikkeja – juoma löytyy niin oluen kuin kuohunkin ystävälle

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 24.11.2022
|
Muokattu: 24.11.2022
Kuohuviinilasiin kaadetaan yhä useammin alkoholitonta juhlajuomaa. Se maistuu myös jouluna, tietää keskustan Food Market Herkun osastopäällikkö Jenni Kankkonen.

Alkoholittomien juomien suosio on kasvanut. Näkyykö se kaupassa?

“Alkoholittomat juomat ovat kiinnostaneet Helsingin keskustan Herkun asiakkaita jo pitkään. Muutoksen huomaa siitä, kuinka tutut alkoholia sisältävät juomat ovat saaneet rinnalleen alkoholittomia vaihtoehtoja. Nuorille alkoholittomuus on ihan normaalia. Minusta se on erittäin hyvä asia.”

Mitkä ovat suosituimpia alkoholittomia juomia?

“Lehtikuohu on kysytyin alkoholiton juhlajuoma. Samoin kuusenkerkkäkuohu on suosittua. Myynnissä on myös vegaanista, luomulaatuista tyrnikuohua sekä erilaisia alkoholittomia puna- ja valkoviinejä. Alkoholittomia oluita valmistaa lähes jokainen panimo.”

Mitä vegaanisuus tarkoittaa alkoholittomissa juomissa?

“Viinin kirkastukseen käytetään eloperäisiä aineita, kuten liivatetta tai maitoproteiinia. Useita kuohujuomia saa vegaanisina, mutta vegaanisia, alkoholittomia viinejä on valikoimassa vähemmän.”

"Alkoholittomat oluet sopivat hyvin joulupöytään. Vaaleaa lageria kalalle, tummempaa kinkulle."

Mitkä alkoholittomat juomat ovat suosikkejasi?

“Pidän oluen raikkaasta mausta, joten on ilahduttavaa, miten alkoholittomien oluiden määrä on kasvanut. Kun odotin poikaani vuonna 2007, myynnissä oli yksi alkoholiton olut.”

Mitä alkoholittomia juomia katat joulupöytään?

“Alkoholittomat oluet sopivat hyvin joulupöytään. Vaaleaa lageria kalalle, tummempaa kinkulle. Joulupöydän juomavaihtoehdoksi sopivat myös kirpeät aikuisten limonadit, kuten raparperista ja karviaismarjoista tehdyt vegaaniset luomulimonadit. Illan mittaan voivat maistua myös mocktailit eli alkoholittomat drinkit. Eikä pidä unohtaa ruotsalaisten suosikkia, makeaa ja maltaista julmustia. Heidän mielestään se sopii kaiken jouluruoan kanssa.”

Lue lisää