Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Kotimaisia juureksia on aina kaupassa tarjolla, ja niiden hinnat ovat edullisia”, Soile Koivunen muistuttaa.

Mukulaselleriä pannacottaan – Herkkumestari Soile Koivunen käyttää juureksia sekä ruoanlaittoon että leivontaan

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 5.8.2022
|
Muokattu: 5.8.2022
Piparjuuri, maa-artisokka, väriporkkanat sekä kelta- ja raitajuuret ovat Keskustan Food Market Herkun herkkumestari Soile Koivusen lempijuureksia. Nyt on niiden aika.

Soile Koivunen, kuinka paljon kotikeittiössäsi käytetään juureksia?

Ihan kohtalaisesti. Käytän juureksia sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Näen työssäni hevi-osaston uutuudet, ja mielelläni kokeilen niitä kotona. Erityisesti värikkäät juurekset houkuttelevat.

Mitä yllättävää työhösi Food Market Herkun hevi-osastolla kuuluu?

Keskustan Food Market Herkussa osaston vastuulla on myös Fresh Bar, jossa on tarjolla smoothieita, fruitieita, tuorepuristettuja mehuja ja hedelmäsalaatteja. Tykkään olla Fresh Barissa, ja minulla onkin paljon vuoroja siellä. Käytämme esimerkiksi kotimaista porkkanaa kahdessa juomassa: toisessa on porkkanan lisäksi tuorepuristettua appelsiinia ja toisessa tyrnipyreetä.

Mitä uutta juurespuolella on?

Uusia ovat esimerkiksi golfpallon kokoiset naposteltavat Hakurei-mininauriit. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös kotimaisia hunajanauriita, jotka ovat makeita ja maukkaita. Juuripersiljaakin alkaa olla mukavasti saatavilla. Se näyttää palsternakalta ja maistuu hiukan juuriselleriltä.

Onko satokausi tuttu termi asiakkaille?

Osa asiakkaista kyselee kausivihanneksia ja -juureksia. Elokuussa tulevat palsternakat sekä puna-, kelta- ja valkojuuret. Monet kotimaiset juurekset ovat elokuussa toisella kierroksella. Esimerkiksi sipulit ovat silloin ihanan tuoreita. Tarjolla voi olla tuoretta valkosipuliakin, joka on maultaan kuivattua miedompaa.

Anna joku vinkki juuresten käyttöön.

Juureksia kannattaa käyttää leivonnassa antamaan väriä ja mehevää makeutta leipiin ja kakkuihin. Se on helppo tapa ujuttaa juureksia lapsillekin.

Toinen vinkkini voisi olla mukulasellerin käyttö. Sitä on pidetty peruskeittojuureksena, mutta kun sen keittää ja paistaa, siitä saa upean lisukkeen. Sitä voi käyttää jälkiruokiinkin, esimerkiksi pannacottaan.

Vinkki: Kokeile koneita!

Käytä juuresten käsittelyyn rohkeasti erilaisia laitteita. Ne nopeuttavat ja helpottavat.

Mandoliinin avulla on helppo viipaloida ja pieniä juurekset tasakokoisiksi. Spiraalileikkuri ja juuressorvi tekevät juureksista hauskoja, pastamaisia kiekuroita.

Erilaiset leikkaukset tuovat värimix-juuresten kauniit värit esiin.