Soile Koivunen, kuinka paljon kotikeittiössäsi käytetään juureksia?
Ihan kohtalaisesti. Käytän juureksia sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Näen työssäni hevi-osaston uutuudet, ja mielelläni kokeilen niitä kotona. Erityisesti värikkäät juurekset houkuttelevat.
Mitä yllättävää työhösi Food Market Herkun hevi-osastolla kuuluu?
Keskustan Food Market Herkussa osaston vastuulla on myös Fresh Bar, jossa on tarjolla smoothieita, fruitieita, tuorepuristettuja mehuja ja hedelmäsalaatteja. Tykkään olla Fresh Barissa, ja minulla onkin paljon vuoroja siellä. Käytämme esimerkiksi kotimaista porkkanaa kahdessa juomassa: toisessa on porkkanan lisäksi tuorepuristettua appelsiinia ja toisessa tyrnipyreetä.
Mitä uutta juurespuolella on?
Uusia ovat esimerkiksi golfpallon kokoiset naposteltavat Hakurei-mininauriit. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös kotimaisia hunajanauriita, jotka ovat makeita ja maukkaita. Juuripersiljaakin alkaa olla mukavasti saatavilla. Se näyttää palsternakalta ja maistuu hiukan juuriselleriltä.
Onko satokausi tuttu termi asiakkaille?
Osa asiakkaista kyselee kausivihanneksia ja -juureksia. Elokuussa tulevat palsternakat sekä puna-, kelta- ja valkojuuret. Monet kotimaiset juurekset ovat elokuussa toisella kierroksella. Esimerkiksi sipulit ovat silloin ihanan tuoreita. Tarjolla voi olla tuoretta valkosipuliakin, joka on maultaan kuivattua miedompaa.
Anna joku vinkki juuresten käyttöön.
Juureksia kannattaa käyttää leivonnassa antamaan väriä ja mehevää makeutta leipiin ja kakkuihin. Se on helppo tapa ujuttaa juureksia lapsillekin.
Toinen vinkkini voisi olla mukulasellerin käyttö. Sitä on pidetty peruskeittojuureksena, mutta kun sen keittää ja paistaa, siitä saa upean lisukkeen. Sitä voi käyttää jälkiruokiinkin, esimerkiksi pannacottaan.