Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mari Luukkainen kertoo, että omakotitalon remontteihin on varauduttu jo ennakkoon.

”Omakotitalossa asuminen jännittää” – Mari pitää excelillä jatkuvaa kuluseurantaa

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 22.1.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Mari Luukkainen osti puolisonsa kanssa omakotitalon, ja opettelee nyt talon vaatimia töitä. Talon kuluja seurataan excel-taulukoilla ja remontteihinkin varaudutaan pitkällä tähtäimellä.

Mari Luukkainen on tuore omakotitalossa asuja. Näin hän kertoo talon hankinnasta:

"Ostimme viime syksynä puolisoni kanssa vuonna 1938 rakennetun erillistalon Helsingin Tapanilasta. Talon ostaminen jännitti, koska en ole aikuisena asunut omakotitalossa, enkä varsinaisesti osaa tehdä omakotitalon vaatimia töitä.

Omistamme asunnon puoliksi. Talo maksoi 370 000 euroa, ja meillä on omat 200 000 euron lainat. Varasimme rahaa myös remontin teettämiseen.

Oma kuukausilyhennykseni on kiinteänä tasaeränä 750 euroa, ja laina-aika on

20 vuotta. Sain lainani joustavalla käsirahajärjestelyllä, sillä minulla oli antaa vakuudeksi useampi sijoitusasunto.

Ensimmäisen oman asunnon ostin kymmenen vuotta sitten Espoosta. Minulla oli iso henkinen kynnys ostaa ”pankin asunto”, kuten silloisessa kotikaupungissani sanottiin. Ihmisten takaraivoissa kaikuivat vielä 1990-luvun laman tarinat korkeista koroista ja asuntojen menetyksistä. Kun sain ostettua asunnon, huomasin, ettei lainan kanssa eläminen niin ihmeellistä ollutkaan.

Oma kuukausilyhennykseni on kiinteänä tasaeränä 750 euroa.

Pari vuotta Espoossa asuttuani ostin itselleni asunnon Sörnäisistä ja laitoin Espoon-asunnon vuokralle. Se toimi, vuokra kattoi kulut ja lainan. Sain siitä kipinän asuntosijoittamiseen. Nyt minulla on useita sijoitusasuntoja pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Minulla on velkaa, mutta se ei pelota. Vaikka korot nousisivat viiteen kuuteen prosenttiin, selviän yhä lyhennyksistä.

Vaihdoin pankkia pienempään muutama vuosi sitten, koska koin olevani pankilleni yhdentekevä. Nyt minulla on hyvä ja aktiivinen suhde pankkiin. Asiat etenevät paljon nopeammin, kun pankissa on oma henkilö. Minun olisi pitänyt tajuta se aikaisemmin.

Olin puhunut pankissani alustavasti asuntolainasta puolisoni kanssa, mutta summaa emme olleet sopineet. Kun asunto löytyi haluamamme alueen Facebook-ryhmästä, oli helppo tehdä kaupat. Sain meille erittäin joustavan lainan hyvän pankkisuhteen vuoksi. Puolisoni tosin joutui vaihtamaan pankkia, koska pankki tarvitsi alkuperäiset osakekirjat. Onneksi hän suostui siihen, sillä itse en olisi vaihtanut huonompaan pankkiin.

Asumiskuluja varten meillä on erilaisia excel-taulukkoja sekä ensimmäistä kertaa yhteinen taloustili. Meillä on budjetoituna kuukausittaiset kustannukset, ja taloustilille laitetaan tarvittavat rahat yhtiövastikkeeseen ja muihin laskuihin.

Talon kuntotarkastuksessa teimme taulukon tehtävistä töistä ja huoltoväleistä. Nyt osaamme varautua remontteihin, kun niiden aika koittaa. Tämä on hyvin analyyttinen tapa hoitaa asioita, ja se sopii meille.”

Lue lisää S-Pankin asuntolainoista tästä.

Lue lisää:

Lisää aiheesta