Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saara Aalto julkaisee uutta musiikkia jo ennen Euroviisuja. Wild Wild Wonderland -levy ilmestyy 27. huhtikuuta 2018.

Suomen viisuedustaja Saara Aalto: "Joudun välillä henkisesti rauhoittelemaan itseäni"

Teksti:
Anna Tommola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.4.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Saara Aallon koti on virallisesti Lontoossa, mutta tällä hetkellä laulaja elää varsinaista reissuelämää. "Elän välitilassa, jossa elämäni on matkalaukussa", Saara kuvailee.

Saara Aalto nousi ensi kertaa julkisuuteen vuonna 2007 osallistuessaan Talent Suomi -kilpailuun. Sen jälkeen hän on elättänyt itsensä laulajana musikaaleissa ja keikoilla.

Tähän asti isoin käänne Saaran uralla oli toinen sija Britannian X-Factorissa syksyllä 2017. Vahvaääninen laulaja raivasi kisassa tiensä niin brittiyleisön sydämiin kuin loppujenkin suomalaisten tietoisuuteen.

Tätähän minä olen aina halunnut!

Menestyksen myötä Saara muutti kihlattunsa Meri Sopasen kanssa Lontooseen alkuvuodesta 2018. Reissuelämä vaatii yhä totuttelua.

"Tätähän minä olen aina halunnut! Olen toivonut, että saisin matkustella ja tehdä asioita kansainvälisesti. Mutta lopulta se toteutui hyvin nopeasti. Nyt elän välitilassa, jossa elämäni on matkalaukussa ja valmistelen uutta musiikkia. Luon uutta ja etsin paikkaani, ja siinä joutuu välillä henkisesti rauhoittelemaan itseään."

Unta yhdeksän tuntia yössä

Suomessa käydessään Saara haluaa olla rauhassa ja touhuta kotona. Eikä elämä Lontoossakaan ole mitään biletystä. Saara menee aikaisin unille ja nukkuu yhdeksän tuntia yössä.

"Nukahdan aina helposti ja nukun kuin tukki. Stressikään ei onneksi ikinä vaikuta yöuniini."

Kunnostaan Saara huolehtii tanssimalla ja joogaamalla. Hän kävisi tanssitunneilla vapaammilla viikoilla vaikka joka päivä, mutta selkä ei ihan kestä sitä.

"Tanssi tuo niin paljon energiaa.  Joogassa taas olen huono – vaikka eihän niin saisi sanoa. Olen maailman epävenyvin! Mutta joogaan silti, jotta joskus pystyisin koskemaan varpaitani."

Synkistely ei kiinnosta

Saara uskoo, että positiivinen asenne on auttanut häntä toteuttamaan unelmiaan. Toisaalta ilo ja myönteisyys ovat piirteitä, joita hän kokee suomalaisen musiikkibisneksen vierastaneen.

"Faneistani moni on kuitenkin sanonut pitävänsä minusta juuri siksi, että olen niin erilainen. Minua ei ole koskaan kiinnostanut synkistely", eeppistä rakkauspoppia tekevä laulaja sanoo.

Faneistani moni on sanonut pitävänsä minusta siksi, että olen niin erilainen.

Saaran elämänasenne kumpuaa jo lapsuudesta. Hän on kasvanut velkajärjestelyperheessä. Isän firma meni konkurssiin 1990-luvun lamavuosina. Viisihenkinen perhe joutui muuttamaan vasta rakentamastaan omakotitalosta ahtaaseen kunnan rivitaloasuntoon. Talous oli äärimmäisen tiukilla.

"Onhan se ollut ihan jäätävä tilanne. Silti en muista, että kotona olisi koskaan lasten kuullen voivoteltu tai vertailtu muihin. Elämä otettiin sellaisena kuin se tuli ja etsittiin siitä hyvät puolet. Siitä olen vanhemmilleni kiitollinen."

Saara muutti lapsuuskodista Oulunsalosta Helsinkiin heti täysi-ikäiseksi tultuaan. Esikoistyttärenä hän kasvoi itsenäiseksi ja on tottunut pärjäämään omillaan, joskus ehkä yksinäisyyteen asti.

X-Factor avasi uusia ovia

Muusikon uraansakin Saara on rakentanut pitkälti itse tekemällä. Vasta X-Factor avasi uusia ovia ja toi myös ison levytyssopimuksen.

Hän kokee silti eläneensä unelmaansa jo vuosia. Siksi hän pahoittaa yhä mielensä, jos törmää lehdissä vähätteleviin sanoihin. Hänestä menestystä ei voi mitata pelkällä radiosoitolla.

Pitäisi olla cool, mutta minä tykkään Disney-prinsessoista ja Euroviisuista.

"Tiedän, että Suomessa ei ole uskottavaa tehdä sitä, mistä minä tykkään. Pitäisi olla cool, mutta minä tykkään Disney-prinsessoista ja Euroviisuista."

Saara uskoo, että ihmisen missio on olla onnellinen, ei tavoitella menestystä muiden mittareilla. Siksi hän on tehnyt ratkaisujaan omaehtoisesti.

"Jos minulla olisi kymmenen listaykköstä, mutta en itse tykkäisi siitä, mitä teen, en olisi mielestäni onnistunut."

Saara Aalto edustaa Suomea Lissabonissa järjestettävissä Euroviisuissa.

Lue lisää

Saara Aalto sai kivut kuriin ruokavaliolla: "Minulle se oli ihmeparantuminen"

Saara Aalto saa kiitollisuudesta voimaa: "Sisälläni on halu auttaa"

Lisää aiheesta