Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Timo Parvela: Ruokavalioita

Teksti:
Timo Parvela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Timo Parvela: Ruokavalioita

Vehnä. Diabetes. Punainen liha. Syöpä. Voi. Sydänkohtaus. Sokeri. Uusi sydänkohtaus. Tuoremehu. Sepelvaltimotauti. Suola. Verenpainetauti.

Karppaaminen, paleoliittinen ruokavalio, Atkinsin dieetti, gluteiiniton ruokavalio, lautasmalli, ravintoympyrä, sateenkaarimalli.

Syömisestä on tullut aika hankalaa. Samaan aikaan, kun elämme pidempään kuin koskaan, suoltaa tiede uusia ja uusia tietoja turvallisiksi kokemiemme elintarvikkeiden ja ruokailutottumusten haitallisuudesta. Se, mikä oli vielä eilen hyväksi, on huomenna pahasta ja päinvastoin.

On kuitenkin pelkästään inhimillistä, että yritämme tavoitella terveyttä ja pitkää ikää olet mitä syöt -periaatteella. Seuraavassa on lueteltu muutamia kokemukseen perustuvia ihmedieettejä, joiden tarkan ja tieteellisen suunnittelun perusteena on ollut nimenomaan mahdollisimman pitkä elinaikaodote.

1970-luvun dieetti. Koska seitsemänkymmentälukulaisia on yhä keskuudessamme sankoin joukoin, täytyy heidän lapsuutensa ruokavaliossa olla jotain taikaa. Dieetin kulmakivi on tietysti uunilenkkimakkara, johon viillettyihin koloihin on upotettu juustosiivuja. Lisäksi ranskanleipää ja voita, ruokajuomana punainen maito ja janojuomana avaruusteknologian kylkiäisenä kehitetty Rymd-juoma, joka maistuu ja näyttää siltä kuin muovinen hiekkalapio olisi liuotettu nesteeseen. Näillä eväillä sitä jaksaa.

Monet entisajan opiskelijat ovat eläneet pitkään ja elävät aina vaan. Meidän aikanamme, vanhoina hyvinä aikoina, opiskelijat eivät konstailleet ruoan kanssa. Söimme, mitä opintolainalla saimme. Kultaisen nuoruuden opiskelijadieetti pitää sisällään lähinnä tonnikalaa sekä makaronia. Näistä aineksista voi valmistaa monenmoisia herkkuja, joista mainittakoon maittava tonnikalaa ja makaronia alumiinikattilassa -herkku. Myöhemminhän on tosin todettu alumiiniastioiden aiheuttavan muun muassa muistihäiriöitä, mutta se on täyttä puppua. Mihinkäs minä jäinkään?

Eksoottisten ruokien dieetti. Kahdeksankymmentäluvulla eksoottiset ravintolat rantautuivat lopullisesti maahamme. Siis pizzeriat. Voitimme lopulta ennakkoluulomme vierasmaalaisia pöperöitä kohtaan ja hullaannuimme Välimeren herkusta. Kotikaupunkini pizzerian seinällä oli plakaatti, jonka eräs opiskelija oli saanut syötyään pizzan vuoden jokaisena päivänä. Koska kyseinen kaveri on tietojeni mukaan edelleen elossa, täytyy tämän olla tosi terveellistä.

Norsu-dieetti. Norsut ovat tunnetusti pitkäikäisiä. Päivittäiseen ruokavalioon kuuluu noin 150 kiloa heinää ja sata litraa vettä. Siitä vaan.

Simpukka-dieetti. Vanhin tunnettu eliö on simpukka, joka eli yli viisisataa vuotta huljutellen vettä putkistonsa läpi ja siivilöiden pieneliöitä. Kuulostaa ihan mahtavalta. Ratkaisevaa tämän dieetin onnistumisessa on sen määrätietoinen ja tinkimätön toteuttaminen. Simpukkaa siinä auttaa se, että sillä ei ole lainkaan päätä.