Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani: "Enää en toivo lahjaksi kalliita merkkivaatteita tai partavettä"

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.11.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Vapaaottelija Makwan Amirkhanille joulu on ennen kaikkea perhejuhla. Lahjaksi hän toivoo saavansa taulun, jossa on joko äidin tai sisarusten lapsien kuva.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, muutti Suomeen pakolaisleiriltä Iranista viisivuotiaana. Jou­lupukin hän näki ensimmäisen kerran ollessaan kouluikäinen.

"Eräänä jouluna kotimme ovikelloa pimputettiin. Juoksimme sisarusteni kanssa katsomaan. Ovella oli joulupuk­ki mustan jätesäkin kanssa."

Makwan sai tuolloin elämänsä ensimmäiset joululahjat eli Head & Shoulders -merkkisen suihkugeelin ja sukkia. Poika luuli, että suihkugeeli oli hiuksiin laitettavaa geeliä. Niinpä hän meni painitreeneihin uudella tukalla. Treeneissä kaverit huomasivat niin Makwanin tukan kuin sen, että geeli oli vaahtoavaa ja tarkoitettu vartalon pesuun.

Amirkhanin perhe on viettänyt joulua Makwanin lapsuudesta lähtien. Joulu ei ole perheelle erityisen uskon­nollinen juhla, vaan hetki, jolloin on kerrankin aikaa olla rakkaitten kanssa.

Amirkhani viettää aina joulua äidin luona sisarustensa ja näiden perheiden kanssa. Siellä he valmistavat suoma­lais-iranilaisen joulun. Ruokapöytään tulee muun muassa kinkkua, jonka seuraksi tehdään uuniperunoita ja juhlariisiä. Lanttulaatikkoakin syödään, mutta sen he ostavat kaupasta.

Sukulaislasten suosiossa

Amirkhani on eno viidelle ja setä kah­delle lapselle. Joulupukki on aattona odotettu vieras.

"On kiva ostaa lahjoja ja nähdä ilo lasten silmissä, mutta en halua opettaa heitä 'kilpavarusteluun' ja siihen, että aina pitää saada jotakin hienompaa."

Amirkhani hankkii sukulaislapsilleen mieluiten piirustus­paperia, kyniä tai muovailuvahaa.

Miehen omat joululahjatoiveet ovat muuttuneet sitten nuoruus­vuosien. Enää hän ei toivo lahjaksi kalliita merkkivaatteita tai partavettä.

"Paras joululahja olisi, jos saisin äidistä­ni tai sisarusteni lapsista valokuvan, joka olisi kehys­tetty tauluksi."

Sokoksen tyyliniekaksi

Makwan Amirkhani tunnetaan myös tyyli-ikonina. Hän on työskennellyt mallina ja menestynyt Mr. Finland -kilpailussa. Nyt hänestä tulee Sokoksen brändilähettiläs.

"Olen kiitollinen tästä työtehtä­västä. Päätin jo pikkupoikana, että urheileminen on kohtaloni. On hienoa huomata, että nyt minuun uskotaan. Ja on upeaa saada rinnal­leen iso sponsori."

Työtehtävä on mieluisa siksikin, että Amirkhani on kiinnostunut pukeutumisesta. "Nuorempana, vaikka minulla olisi ollut vain senttejä taskussa, omistin silti mustan puvun. Halusin antaa itsestäni fiksun vaikutelman."

Amirkhani haluaa pukeutua asiallisesti ja miehekkäästi, mutta turhasta kimalluksesta hän ei välitä. "Ei pelkästään se, miten pukeu­dut, tee vaikutusta. Myös se, miten käyttäydyt ja puhut, vaikuttaa."

Some-päivitystensä kautta Amirk­hani näyttäytyy pehmeänä miehenä, joka voi yhtä lailla syöttää siskonsa vauvaa tuttipullosta kuin julkaista hellyttäviä koiravideoita. Omalla käytöksellään hän haluaa osoittaa, että miehen ei tarvitse olla kova jätkä, vaikka hän sattuisi olemaan ammatiltaan vapaaottelija.

Lisää aiheesta