Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhteishyvä menestyi Editgaalassa – artikkeli hiiliviljelystä valittiin vuoden 2021 parhaaksi jutuksi! Lue juttu!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Yhteishyvä
Julkaistu: 25.3.2022
|
Muokattu: 28.3.2022
Yhteishyvä seurasi vihtiläisen maatilan elämää puolen vuoden ajan. Palkitussa artikkelissa seurattiin Vierelän tilaa, joka on yksi yli sadasta suomalaisesta Carbon Action -hankkeen pilottitilasta, joilla testataan hiiliviljelyn menetelmiä.

Yhteishyvä oli ehdolla arvostetussa Aikakausmedian Editkilpailun shortlistalla peräti kolmessa eri sarjassa: Vuoden aikakauslehtikansi, Vuoden asiakasmediajuttu ja Vuoden asiakasmedia.

Voitto tuli Vuoden juttu asiakasmediassa toimittaja Kaisa Hakon artikkelilla, joka pureutui hiiliviljelyyn. Muissa sarjoissa olimme kolmen parhaan joukossa.

Mistä juttuidea tuli, Yhteishyvän toimituspäällikkö Sanna Suokko?

"S-ryhmän tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Se tarkoittaa paljon tekoja ja yhteistyötä. Yksi tällainen teko on Carbon Action -alusta, jota olemme rahoittamassa. Se tuo yhteen ja toteuttaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta maaperän hiilensidonnan tehostamiseksi ja maanviljelyn ilmastovaikutusten parantamiseksi.

Aihe on tärkeä, koska ilmastonmuutokseen liittyy paljon uhkaa. Halusimme muistuttaa lukijoita, että hyviäkin asioita tapahtuu, ja vaikka monet asiat vaativat pitkäjänteistä työtä, ne menevät kuitenkin eteenpäin."

Miten juttu syntyi?

"Jutun tekoprosessi oli innostava ja haastava! Aihe on vaikea, ja halusimme kertoa siitä käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Tärkeä onnistuminen oli siinä, että löysimme haastateltavaksi Eliisa ja Mika Malinin perheen, joiden elämää seurasimme puolen vuoden ajan heidän luomutilallaan Vihdissä. Juttuun käytettiin siis tavallista enemmän myös aikaa ja resursseja."

Miltä nyt tuntuu?

"Tuntuu tietenkin hienolta, kun hyvin tehdystä työstä palkitaan. Kyse on aina yhteistyöstä, jossa monen eri ammattilaisen osaaminen pääsee loistamaan. Tuntuu merkitykselliseltä, jos tämä juttu on lisännyt lukijoiden ymmärrystä siitä, mikä yhteistyön merkitys on ilmastonmuutoksen hillinnässä ja millaista pioneerityötä Suomen pelloilla tehdään ihan maailmankin mittakaavassa. Lukijapalautteen perusteella näin kävi ja se on isoin kiitos."

Mitä voimme oppia jutusta?

"Yhtä tärkeää kuin kertoa näistä ”isoista kuvioista” journalistisin keinoin, on meidän jokaisen muistaa omat ostopäätökset arjessa. Mitä syön? Suosinko suomalaisia ruoantuottajia? Miten teen arjessani sellaisia valintoja, jotka ovat fiksuja myös ilmaston ja vesistöjen kannalta. Kuluttajilla on valtaa, käytetään sitä oikein."

Editkilpailu on Aikakausmedian järjestämä kilpailu, jossa palkitaan vuosittain aikakausmedia-alan parhaita osaajia ja toteutuksia toimituksellisissa sekä markkinoinnillisissa sarjoissa.

Lue palkittu juttu tästä!

Lisää aiheesta