Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalaisten seksisesonki alkoi – Näin valitset oikean kokoisen kondomin

Teksti:
Hanna Syrjälä
Kuvat:
Adobe Stock
Julkaistu: 24.6.2024
|
Muokattu: 24.6.2024
Kondomimyynti kertoo, milloin suomalaiset aktivoituvat. Kondomin koko vaikuttaa paljon siihen, kuinka hyvältä seksi tuntuu. 

Nyt on käynnissä suomalaisten seksisesonki – ainakin siitä päätellen, miten kondomit käyvät kaupaksi.

Prismoissa ja S-marketeissa kesän myyntipiikki alkaa juhannusviikolla ja päättyy heinä-elokuun vaihteessa. Viime vuonna kondomeja myytiin kesän sesonkiviikkoina 18 prosenttia enemmän kuin muulloin.

Elokuussa myynti palautuu normaalille tasolle eli noin 4 500 kondomipakettiin viikossa. Seksin sesonkiviikkoina pakkauksia saattaa mennä jopa tuhat enemmän.

Yhteensä Prismat ja S-marketit myyvät keskimäärin 570 000 kondomipakkausta vuodessa. Määrä on kasvanut: 2020-luvun ensimmäisinä vuosina kondomipakkauksia myytiin 530 000 kappaletta vuodessa.

Kesäsesongin jälkeen seuraava myyntipiikki on viikolla 52 eli vuodenvaihteessa. Pikkujoulukausi ei näytä ajavan ihmisiä kondomiostoksille – joululomalla touhu kiinnostaa enemmän.

Kolmaskin kondomien myyntipiikki linkittyy lomiin: se on juuri ennen koulujen hiihtolomia.

Syyslomiin vastaavaa menekin nousua ei liity. Syksyllä kondomeja myydään normaaliin tahtiin.

Eniten lapsia on viime vuosina syntynytkin heinä- ja elokuussa.

Väärän kokoinen kondomi saattaa lipsua 

Oikein valittu kondomi vaikuttaa paljon siihen, miltä yhdyntä tuntuu. Kondomeja on eri mallisia ja eri kokoisia: myynnissä on peruskokoa ja suurempaa (XL).

Viime vuonna vain kuusi prosenttia S-ryhmän marketkauppojen myymistä kondomipakkauksista oli kookkaampaa kokoa, kertoo myyntipäällikkö Rauna Junnila S-ryhmän marketkaupasta.

Kaikilla ei ole välttämättä tietoa siitä, että kondomeja on eri kokoisia, sanoo Väestöliiton asiantuntija, seksuaalineuvoja Outi Danielsson.

"Kannattaa testata eri kokoja."

Koolla on väliä: Danielssonin mukaan on hyvin tärkeää käyttää oikean kokoista kondomia. Väärän kokoinen kondomi voi vaikuttaa erektioon ja lopettaa yhdynnän lyhyeen.

Se saattaa puristaa väärästä paikasta tai lipsua pois päältä – eikä se silloin myöskään suojaa.

”Jos kondomi on väärän kokoinen, kokemuksesta voi tulla huono. Sen jälkeen kondomi jää käyttämättä”, Danielsson sanoo.

Mistä sitten tietää, onko syytä ostaa peruskokoa vai XL:ää? Danielssonin mukaan peniksen ympärysmitta on ratkaisevampi tieto kuin pituus. Se siis kannattaa mitata.

Tarkat tiedot oikean kokoisen kondomin valintaan löytyy esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -sivulta.

Kondomit ovat vähän kuin kengät

Pelkkä ympärysmittakaan ei automaattisesti kerro, minkä kokoinen kondomi on syytä ostaa.

”Mittaustulos on suuntaa antava: kannattaa testata eri kokoja”, Danielsson sanoo.

Erilaisten kondomien testaaminen kannattaa senkin vuoksi, että kondomeja on eri mallisia.

Omat mieltymyksetkin vaikuttavat. Esimerkiksi juomut ovat Danielssonin mukaan kondomeissa ”mauste”, joka osaa ihmisistä miellyttää. Juomukondomien osuus oli viime vuonna Prismoissa ja S-marketeissa myydyistä kondomeista 15 prosenttia.

Myös kondomin ohuus on makukysymys. Ohuet ovat melko suosittuja: ohuita oli viime vuonna myydyistä pakkauksista 33 prosenttia.

”Kondomit ovat vähän kuin kengät: niitä joutuu sovittamaan. Joku tykkää tiukasta ja joku siitä, että ei purista niin paljon. Ei pidä heti tyytyä, jos joku kondomi ei sovi”, Danielsson sanoo.

Suurin osa kondomeista on lateksia. Osa on sille allergisia tai ei muuten pidä materiaalista. Heille tarjolla on lateksittomia kondomeja. Niiden osuus oli viime vuonna kolme prosenttia Prismoissa ja S-marketeissa myydyistä kondomeista.

Suosituin kondomi oli Rfsu:n Magic, viiden kondomin pakkauksena.

Muista liukuvoide

Jos haluaa ostaa kesän kohtaamisia varten kondomeja, mitä kannattaisi ostaa?

Danielsson suosittelee, että yöpöydän laatikkoon kannattaa varata erilaisia kondomeja. Kokoja on syytä olla standardia ja isompaa kokoa.

Koska lateksiset kondomit eivät sovi kaikille, kannattaa varata myös lateksittomia.

Danielsson muistuttaa, että liukuvoide lisää turvallisuutta – kondomi ei rikkoudu niin helposti.

Kondomia on syytä käyttää seksitautien ehkäisemiseksi myös anaaliyhdynnässä ja suuseksissä, vaikka niissä ei raskaaksi tulemisen riskiä olekaan.

Lue lisää

Lisää aiheesta