Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Miksi naiset innostuivat aikuisten leluista? Asiantuntija kertoo syyt

Prismassa myytävät seksilelut kertovat etenkin naisen seksuaalisuuden muutoksesta. Miesten ja naisten seksivälineiden käytöllä on erilainen tausta. Samasta syystä miesten seksivälineiden käyttöön voi liittyä häpeän tunteita, kertoo seksuaalisuuteen perehtynyt tutkija Marika Haataja.

Kuvassa ostereita, luumuja ja seksiväline, joka on häivytetty.
Kuvassa ostereita, luumuja ja seksiväline, joka on häivytetty.

Ajatus naisen seksuaalisuudesta on muuttunut viime vuosisatoina radikaalisti: häpeä on lieventynyt ja nautinto on alettu ymmärtää yhdyntäseksiä moninaisemmin, kertoo tutkija ja yhteiskuntatieteilijä Marika Haataja.

Teksti: Maarit Rasi
Kuvat: Sami Piskonen
17.6.2024 | Päivitetty 1.7.2024

Kauppareissulla katse pysähtyy hyllyrivistöllä nököttäviin houkuttelevan värisiin paketteihin. Joitakin ihmisiä Prismassa myytävät seksilelut ilahduttavat, toisia hävettävät, osaa ne jopa ärsyttävät. 

Seksilelut ruokakaupassa ovat tuulahdus vapaammasta ajasta. Näin sanoo seksuaalisuuteen erikoistunut yhteiskuntatieteilijä, tutkija Marika Haataja

”Naisia syyllistettiin pitkään seksuaalisesta aktiivisuudesta, mutta häpeä on alkanut hälvetä. Se on hyvä asia, vaikka toisaalta joistakin tuntuu, että seksistä puhutaan nykyään liikaakin.” 

S-ryhmä toi seksilelut kauppoihin vuonna 2021, eli pari vuosikymmentä sen jälkeen, kun seksioppaissa oli alettu puhua naisen nautinnosta häpeilemättömästi ja aiempaa avoimemmin. 

Miehen rooli seksuaalisuuden päänäyttämöllä on murtunut.

Uudella vuosituhannella naisella oli vihdoin oikeus nautintoon myös yksin. Asiantuntijat ohjasivat seksioppaissa ihmisiä itsetyydytyksen pariin.

”Se alettiin nähdä osana seksuaalisuutta. Itsetyydytykseen suhtauduttiin positiivisesti myös siksi, että yksineläjien määrä kasvoi”, Haataja sanoo. 

Ajatus naisen seksuaalisuudesta on muuttunut viime vuosisatoina radikaalisti: häpeä on lieventynyt ja nautinto on alettu ymmärtää yhdyntäseksiä moninaisemmin. Nykyään myös ajatellaan, että kehollista mielihyvää voi kokea monin eri tavoin. 

Aiemmin yhteisö kontrolloi naisen nautintoa ankarasti muun muassa sen takia, että seksin harrastamisen pelättiin johtavan aviottomien lapsien syntymään. Asenteet ovat hiljalleen muuttuneet, ja seksologien 1800-luvulla lanseeraamat käsitykset naisten haluttomuudesta, tai jopa kyvyttömyydestä nauttia, ovat siirtyneet vihdoin taka-alalle. 

”Miehen rooli seksuaalisuuden päänäyttämöllä on murtunut”, Haataja selittää. 

Ei ole vain yhtä tapaa nauttia seksistä. Satisfyer Endless Fun -vibraattoria voi käyttää kymmenillä eri tavoilla, yhdessä tai erikseen. Laite toimii muun muassa miesten masturbaattorina ja naisten vibraattorina.

Muutos kohti vapautumista alkoi jo 1960-luvulla seksuaalisen vallankumouksen, e-pillereiden tulon ja vähemmistöjen oikeuksien esiin nostamisen myötä, mutta vasta uusi vuosituhat marssitti kotikatsomoihin uudenlaisen, romantiikan ja rakkauden sijaan seksiä etsivän naisen. 

Kun Sinkkuelämää-sarjan Samantha tai L-koodin Shane harrastivat tv-ruuduillamme estottomasti seksiä, tulivat he samalla esitelleeksi paljon muutakin. 

Tv-tähtiin henkilöityi uudenlainen nainen, joka ei suostunut häpeämään seksuaalisuuttaan. 

Avoin seksipuhe voi myös ahdistaa 

Avoimempi seksipuhe löysi 2000-luvun aikana tiensä myös lehtien otsikoihin, sosiaalisen median tileille ja asiantuntijoiden puheisiin. 

Osa otti avoimuuden innolla vastaan, mutta joitakin ahdisti, Haataja kertoo. 

Etenkin seksuaalivähemmistöt kokevat, ettei keskustelu tavoita heitä.  

"Seksuaalisesti vapautunut voi olla myös, vaikka ei halua puhua seksistä estoitta, käyttää seksivälineitä tai aikuisviihdettä."

Myös osa nuorista ahdistuu. Joidenkin kohdalla jatkuva seksipuhe voi vähentää kiinnostusta seksiin. Jos itse ei halua puhua seksistä jatkuvasti, voi nykyaika avoimuuden vaatimuksineen tuntua painostavalta. 

Ymmärrys seksuaalisesta vapautumisesta kaipasikin ravistelua, tutkija sanoo. 

”Seksuaalisesti vapautunut voi olla myös, vaikka ei halua puhua seksistä estoitta, käyttää seksivälineitä tai aikuisviihdettä.” 

Nykyinen seksipuhe voi tuottaa myös paineita nautinnosta. Olisi hyvä muistaa, että kaikille seksuaalinen nautinto ei ole samaa kuin orgasmi. 

”Keho voi olla seksuaalisesti vapaa hyvin monin eri tavoin.” 

Miesten seksileluihin voi liittyä häpeän tunnetta 

Naisia on haluttu vapauttaa nauttimaan. Miesten seksuaalisuus on sen sijaan nähty lähtökohtaisesti vapaana. Sitä on pyritty ennemminkin hillitsemään kuin vapauttamaan, Haataja kertoo. Miesten ja naisten seksivälineiden käytöllä on siksi erilainen tausta, ja samasta syystä miesten seksivälineiden käyttöön voi myös liittyä häpeän tunteita.

Heteromiehen seksuaalisuuteen on liitetty seksuaalinen kyvykkyys ja naisten kellistäminen. "Tästä syystä apuvälineiden käyttöön voi liittyä epäonnistumisen tunteita”, kertoo Haataja.

Klitoriksen rooli nautinnossa on kasvanut. Satisfyer Pro 3+ Air Pulse Stimulator+ Vibration -vibraattorissa on 11 erilaista imutehoa.

Seksivälineisiin liittyy häpeää myös siksi, että miehen seksuaalisuus on perinteisesti nähty eläimellisenä.  

”Joidenkin miesten harjoittama seksuaalinen häirintä ja väkivalta sekä naisten esineellistäminen ovat leimanneet kaikkien miesten seksuaalisuutta”, Haataja muistuttaa. 

Prisman seksilelut arkipäiväistävät seksiä 

Tulevaisuudessa seksileluja myydään meille enemmän ja monipuolisemmin kuin nykyään, arvioi Marika Haataja. Seksilelujen suosio on kasvussa, ja trendi on sama maailmanlaajuisesti. 

”Seksilelujen helppo saatavuus on lisännyt niiden kysyntää ja vähentänyt seksuaalisuuteen liittyvää häpeää.” 

Apteekista haettavat liukuvoiteet, kaupan vibraattorit, netin aikuisviihde tai Only Fans -tyylinen sisältö ovat vain esimakua siitä, mitä on tulossa, Haataja uskoo. 

”Uskon, että seksuaalisesta nautinnosta tulee enenemissä määrin meille kauppatavaraa.”

Korjattu jutun ingressi 1.7.2024. Aiemmin ingressissä kerrottiin seksivälineisiin liittyvistä tabuista.

Tutustu seksivälineiden laajaan valikoimaan Prisma.fi:ssä.

Aiheet