Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kukkivat kaalit ovat vuoden 2016 vihannes

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Valkoinen kukkakaali ja vihreä parsakaali ovat valtaosalle tuttuja kotipöydän ruokia. Vuoden 2016 aikana näitä ruokavaliomme rikastuttajia juhlistetaan vuoden vihanneksina

Nyt on oiva hetki ottaa kukka- tai parsakaali kunnolla osaksi ruokavaliota, sillä Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet kukkivat kaalit vuoden 2016 vihannekseksi. Valinnan tarkoituksena on monipuolistaa kukkivien kaalien käyttöä sekä lisätä suomalaisten kasvitietoutta.

Kukkakaalia on viljelty Egyptissä, Syyriassa ja Turkissa jo tuhansien vuosien ajan. Eurooppaan laji kotiutui 1500-luvulla. Kukkakaalista käytetään ravinnoksi sen kukinto, jonka voi syödä raakana ja keitettynä, grillattuna sekä paistettuna.

Parsakaali eli brokkoli on kotoisin Italiasta, jossa sitä on viljelty todennäköisesti jo antiikin Rooman aikana. Suomeen parsakaali on saapunut vähitellen 1900-luvun aikana, mutta vasta parin viime vuosikymmenen aikana siitä on tullut täkäläisten ruokapöytien vakiovieras. Parsakaalista voidaan syödä koko kasvi. Se sopii sekä keittoihin että kastikkeisiin, piirakoihin ja wokkiruokiin. Parsakaali on parhaimmillaan, kun sen nuput ovat vielä pieniä eikä kukinto ole ehtinyt kellertyä. Nimestään huolimatta parsakaali ei ole mitään sukua varsinaisen parsan kanssa.

Kukkivat kaalit sisältävät paljon C-vitamiinia, ja sadalla grammalla parsakaalia saa helposti päivittäisen C-vitamiiniannoksen täytettyä. Ne soveltuvat hyvin myös laihduttajan lautaselle, sillä kukkivissa kaaleissa on vain hyvin vähän kaloreita.

Kukka- ja parsakaalit tulee säilyttää viileässä, 2–5 asteessa, sillä ne ovat erityisen herkkiä korkeille lämpötiloille. Lisäksi ne kärsivät herkästi kuivumisesta ja säilyvät parhaiten silloin, kun ilmankosteus on 85–90 prosenttia.

Lähde: Kotimaiset kasvikset

Lisää aiheesta