Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin teet täydellisen munkkitaikinan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 19.4.2022
|
Muokattu: 19.4.2022
Tuoreet, vastapaistetut munkit maistuvat taivaalliselta. Onnistuneiden vappuherkkujen salaisuus on pehmeä, hyvin kohonnut munkkitaikina.

Tiesitkö, että munkkien taikina on sama kuin pullissa? Munkki onkin periaatteessa uppopaistettu, sokerissa kieritelty pulla. Taikina onnistuu hyvin myös gluteenittomana. Onnistut munkkitaikinan tekemisessä varmasti, kun pidät mielessä muutaman asian hiivasta sekä taikinan vaivaamisesta ja kohottamisesta.

Munkkitaikinassa onnistumisen ABC

Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät taikinassa kuivahiivaa, nesteen tulee olla hieman lämpimämpää, noin +42°C. Varo kuumentamasta nestettä liikaa. Yli +50°C asteen lämpötila saattaa tuhota hiivan.

Lisää taikinaan jauhoja, kunnes se on notkeaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa munkkitaikinaa kunnolla noin viiden minuutin ajan. Vaivaaminen lisää taikinaan sitkoa ja saa aikaan munkkien ilmavan rakenteen. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin puoli tuntia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Erinomainen vedoton paikka taikinan kohottamiseen on uuni, jossa on päällä pelkkä valo.

Kumoa hyvin kohonnut taikina leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Ripottele alustalle jauhoja, jotta taikina ei jää siihen kiinni. Pyörittele vaivaamisen jälkeen taikina pötköksi ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ohjeen mukaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 20 minuuttia.

Erilaisia munkkeja samasta taikinasta

Voit tehdä samasta taikinasta isoja ja pienempiä munkkeja, pallonmuotoisia munkkeja tai munkkirinkilöitä. Rinkilöitä tehdessä paina pullaan ennen paistamista sormella reikä ja venytä se isommaksi.

Lopuksi munkit uppopaistetaan öljyssä ja pyöräytetään sokerissa lautasella tai paperipussissa. Hauskaa twistiä perinteisiin sokerimunkkeihin saat helposti maustamalla sokerin, jossa munkki kieritellään.

Lue lisää munkkien uppopaistamisesta ja tutustu kaikkiin munkki- ja vappuresepteihin!