Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Särki-innovaattorit: ”Suomalainen villikala on huippuluokan raaka-aine”

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Kristiina Kontoniemi
Julkaistu: 23.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Järki Särki -tuotteen takana oleva yrittäjäpariskunta seuraa aktiivisesti suomalaisen ruoka-alan kehitystä. Heidän omassa keittiössään kalaa valmistetaan niin perinteiseen tapaan kuin uusin maustekokeiluin.

Järki Särki -tuotteen kehittäjät Marja Komppa ja Ari Seppälä ovat havainneet ruokavalionsa muuttuneen viime vuosina täysin.

”Syömme tosi vähän lihaa nykyään, kun itse kalastettua kalaa on koko ajan saatavilla”, Marja Komppa ja Ari Seppälä kertovat.

”Elämme vuodenaikojen mukaan, ja suosikkiruoat vaihtelevat satokausiajattelun rytmissä.”

Ruoasta kiinnostunut korpilahtelainen yrittäjäpariskunta arvostaa sekä kestosuosikkeja että uusia kokeiluja. Niinpä pannulla voi paistua ahvenfileitä tai muikkuja perinteiseen tapaan tai vaikkapa Lähi-idän dukkah-mausteseoksella maustettua kalaa. Kaikki valmistetaan alusta asti itse, usein täysin omavaraisesti.

”Lisukkeena on sitä, mitä kulloinkin on sesongissa. Keväällä villivihanneksia, kesällä tuoretta puutarhasta, syksyllä uunijuureksia, talvella sipuleita sekä papuja ja lehtikaalia pakkasesta”, he kertovat.

Kiirepäiviksi on viisainta valmistaa iso satsi särkikiusausta tai kalakeittoa.

Lahna kiinnostaa

Komppa ja Seppälä haluavat mielellään testata järvikaloja uusissa olomuodoissa. Juuri nyt kiinnostavin on lahna.

”Pidän kovasti lahnamassasta raaka-aineena. Arkeen siitä syntyy erilaisia versioita pihveinä. Viikonlopun kokeiluruokiin voin tehdä portugalilaisten reseptien innoittamia uppopaistettuja lahnapalleroita tai garam masalan, kurkuman ja korianterin terästämiä samosa-piirakoita”, kertoo Seppälä.

Satokausiajattelu on hieno asia

Pariskunta seuraa aktiivisesti suomalaisen ruoka-alan kehitystä ja iloitsee erityisesti satokausiajattelun noususta.

”On hienoa, että se on saanut näkyvyyttä kaupoissakin”, he sanovat.

Erityishuomiota heiltä saavat kalaan liittyvä tutkimus ja innovaatiot kuten nyhtösilakka.

Kumpikin uskoo, että suomalaisesta villikalasta, joka on toistaiseksi ollut alihyödynnetty huippuluokan raaka-aine, syntyy hienoja uusia tuotteita. Myös he itse aikovat niitä kehittää.

”Uskon kotimaisen villikalan arvostuksen nousuun”, Marja Komppa sanoo.

”Syömme tosi vähän lihaa nykyään, kun itse kalastettua kalaa on koko ajan saatavilla.”

Lue myös