Tuoreilla yrteillä saat ruokiin helposti lisää makua ja vaihtelua. Basilikatupsu voi muuttaa tavallisen pasta-annoksenkin juhla-ateriaksi, ja korianteri nostaa perusvokin uudelle tasolle. Ja ovatpa yrtit vielä terveellisiäkin: kun maustamiseen käyttää yrttejä, tarvitaan vähemmän suolaa. Sen sijaan hienoksi silputtujen tuoreiden yrttien makua voi terästää tujauksella öljyä tai jotain hapokasta, kuten sitruunamehua ja etikkaa.
Yrttejä kannattaa käyttää rohkeasti ja luovasti. Usein yrtin voi korvata jollain toisella ja sitä kautta tuttuun lempiruokaan voi saada aivan uutta makua. Meidän mielestämme yrtit tekevät ruoanlaitosta hauskempaa ja monipuolisempaa, ja siksi tuoreet yrtit löytyvät jatkossa vieläkin helpommin omasta lähikaupastasi. Jokaisella kuukaudella on oma sesonkiin sopiva yrttinsä, kuukauden yrtti, joka täydentää S-ryhmän kauppojen jo valmiiksi laajaa yrttivalikoimaa entisestään.
Jotta saisit kotiin kantamastasi yrttipuskasta kaiken irti, kokosimme yhteen parhaat reseptit ja vinkit yrttien käyttöön. Lisäksi kerromme niksit, joilla saat yrttiruukut kukoistamaan kotona. Alkuun pääset näillä viidellä vinkillä, jotka pätevät kaikkiin yrtteihin.
- Tuoreet yrtit kannattaa silputa juuri ennen käyttöä. Mitä pienemmäksi yrtin silppuaa, sitä enemmän se antaa makua, jota voi vielä voimistaa lorauttamalla sekaan öljyä tai viinietikkaa.
- Tuoreet yrtit lisätään ruokaan yleensä kypsennyksen jälkeen, mutta kuivatut yrtit antavat parhaat makunsa usein vasta lyhyen hauduttamisen jälkeen.
- Mietoja yrttejä, kuten sitruunamelissaa, ruohosipulia, kirveliä ja persiljaa, voi käyttää runsaammin ja sekoitella rohkeasti keskenään. Ne ovat usein parhaimmillaan tuoreena, silputtuna salaatissa tai lisättynä ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilua.
- Voimakkaammat yrtit, kuten salvia, rosmariini ja minttu, sopivat hyvin haudutettaviin patoihin, keittoihin tai marinointiliemiin. Yleensä kahta voimakasta yrttiä ei kannata käyttää yhdessä.
- Ruokalusikallinen tuoreita yrttejä vastaa keskimäärin teelusikallista kuivattuja yrttejä.