Alternativ till mjölk - Yhteishyvä

Alternativ till mjölk

Vaihtoehto maidolle

I dag väljer många finländare vegetabiliska drycker av etiska och hälsomässiga skäl. Många anser att de alternativa dryckerna smakar bättre än mjölk.

some.share_label
contributors.writer
Helena Saine-Laitinen
contributors.photo
SOK

Om man inte kan eller vill dricka mjölk lönar det sig att botanisera bland affärernas vegetabiliska alternativ. De växtbaserade dryckerna får inte kallas mjölk eftersom ordet är reserverat för mjölk från kor och andra däggdjur.

De vegetabiliska dryckerna, som tillverkas genom extrahering eller urlakning ur soja, havre, ris, nötter och mandel, lämpar sig utmärkt för bland annat veganer, ekologiskt medvetna konsumenter och personer som lider av laktosintolerans eller mjölkallergi. Dryckernas sammansättning, smak, näringsinnehåll, pris och lämplighet för olika ändamål sammanhänger med råvaran.

Halten av mättade fettsyror är betydligt lägre i vegetabiliska drycker än i mjölk. I syfte att höja näringsvärdet tillförs dryckerna ofta kalcium och vitaminer. Många vegetabiliska drycker finns i ekologisk tappning och i sötad och/eller smaksatt form. Varudeklarationen på förpackning anger vilka tillsatsämnen drycken innehåller. Ekologiska drycker får inte innehålla tillsatsämnen.  

De laktos- och kolesterolfria vegetabiliska dryckerna, som i allmänhet är ultrapastöriserade, lämpar sig också för matlagning och bakning. Dryckerna kan förvaras i rumstemperatur fram till det bäst-före-datum som anges på förpackningen. I bruten förpackning håller dryckerna 3–7 dagar om de förvaras i kylskåp.

Vegetabiliska drycker utan tillsats av näringsämnen rekommenderas inte som mjölkersättning för barn under ett år eftersom deras näringsinnehåll inte motsvarar mjölkens.

publication_info.published_label: 23.2.2015
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label