Hantera livsmedlen rätt i värmen - Yhteishyvä

Hantera livsmedlen rätt i värmen

Milloin ruoka pilaantuu?

Många livsmedel förfars snabbt i sommarvärmen. Samarbete undersökte hur man håller maten fräsch på picknicken och i sommarstugan.

some.share_label
contributors.writer
Satu Laatikainen
contributors.expert
kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, Marttaliitto
contributors.photo
SOK

Under varma sommardagar ställs kylkedjan på prov. Många mikrober börjar dela sig redan när temperaturen stiger över +6 °C, vilket innebär att upprätthållandet av kylkedjan är en stor utmaning under den varma årstiden. Det finns olika knep för att öka livsmedlens hållbarhet.

Fräsch mat på picknicken

När picknickivern vaknar är det inte säkert att man har tillgång till en kylväska eller kylbox.  Marthaförbundets utvecklingschef Arja Hopsu-Neuvonen ger några värdefulla tips på hur man håller maten fräsch.

"Det lönar sig att fundera på vad man packar ner i picknickkorgen. Om man inte tänker äta genast bör man undvika majonnäsbaserade sallader, rom och andra känsliga livsmedel. Fisk och kött förfars lätt och vakuumförpackad fisk medför alltid risk för listeriainfektion", säger Arja Hopsu-Neuvonen.

Hon rekommenderar kokta ägg, som är mättande och har god hållbarhet.

"Hårda syrade ostar med hög salthalt har också god hållbarhet, men färskost kräver större försiktighet."

Färsk och torkad frukt, sallat, gurka, tomat och nötter lämpar sig utmärkt som picknickmat. Bröd och andra bakverk utan värmekänslig fyllning lämpar sig också för picknickkorgen.  

Brott i kylkedjan försämrar livsmedlens hållbarhet.

Isolerande tidningspapper

Olika livsmedel har olika lång hållbarhetstid, men tumregeln är att brott i kylkedjan försämrar hållbarheten. Många sallader förfars på några timmar i rumstemperatur. Genom att förpacka salladsingredienserna i separata kärl undviker man att smakerna blandas under transporten. Det bästa alternativet är att skära grönsakerna strax före måltiden eftersom färdigt skurna grönsaker läcker ut vätska som fungerar som tillväxtmedium för olika mikrober.

Tidningspapper lämpar sig utmärkt som isoleringsmaterial för både varma och kalla livsmedel. 

Man kan slå in bland annat livsmedelsförpackningar, grönsaker samt kalla och varma drycker i tidningspapper. Transportera inte varma och kalla drycker och livsmedel i samma korg eller väska.

Man kommer långt med sunt förnuft. Om livsmedlen inte har stått flera timmar i solen kan man i allmänhet lita på sina sinnen och göra en så kallad sensorisk bedömning. Mat som luktar gott och ser fräsch ut är i regel fullt ätbar.

Överblivna spannmålsprodukter kan ätas senare, men känsliga livsmedel som har varit ute i sommarvärmen hör hemma bland avfallet. Livsmedel som har börjat förfaras kan inte räddas ens i kylskåp eftersom kylan inte stoppar mikrobernas tillväxt.

Fryst saft som kylare

Om resan till sommarstugan är lång kan kylkedjan brytas och därför lönar det sig i allmänhet att handla åtminstone de värmekänsliga livsmedlen så nära stugan som möjligt. När man handlar bör man sträva efter att lägga kylvarorna i köpkorgen strax innan man går till kassan.

"Om man inte kan handla på vägen till stugan bör man frysa in fisk och andra känsliga livsmedel kvällen före avfärden. Genom att slå in de frysta livsmedlen i tidningspapper och lägga dem i en kylväska eller kylbox försäkrar man sig om att kylkedjan inte bryts under den förestående resan", säger Arja Hopsu-Neuvonen.

Ju svalare livsmedlen är när de läggs ner i kylväskan eller kylboxen, desto längre håller de. Som kylare kan man använda kylblock ("kylmäkalle"), fryst saft i flaskor och frysta livsmedel. Ifråga om mjölkprodukter bör man undvika brutna förpackningar eftersom innehållet i en öppnad förpackning lätt förfars.   

"Mjölk är en relativ säker produkt eftersom man lätt märker om den har surnat och blivit otjänlig. Under sommaren lönar det sig i allmänhet att välja sura mjölkprodukter med lång hållbarhetstid", säger Arja Hopsu-Neuvonen.

Vanliga kylväskor och kylboxar lämpar sig utmärkt för korta resor, men om resan är lång bör man använda en elektrisk kylbox för transport av känsliga livsmedel.

När man handlar bör man sträva efter att lägga kylvarorna i köpkorgen strax innan man går till kassan.

Sjön och brunnen kyler

När man kommer fram till stugan bör man omgående placera livsmedlen i kylskåpet. Om kylskåpet inte är påslaget kan man förvara livsmedlen och dryckerna i sjön eller brunnen i en väl försluten hink medan kylskåpet kallnar.  

"Vid måltiderna bör man sträva efter att inte duka fram för mycket mat och att genast plocka bort överbliven mat från matbordet."

Om stugans kyl- och svalutrymmen är begränsade bör man i första hand använda dem för förvaring av känsliga livsmedel. Exempelvis senap, ketchup och ägg kan förvaras i rumstemperatur.

"UHT-behandlad mjölk, som har lång hållbarhetstid i obruten förpackning, är en utmärkt sommarprodukt. Mjölken lämpar sig bland annat som ingrediens i plättar och pannkakor.  Helkonserver och torrjäst har också mycket lång hållbarhetstid", säger Arja Hopsu-Neuvonen.

Tänk på att livsmedlens bäst före-datum och sista användningsdag inte gäller om kylkedjan har brutits. Skämda livsmedel kan ge matförgiftning.

Evira rekommenderar följande förvaringstemperaturer för livsmedel

  • Högst +2 °C: Färska fiskeriprodukter, kokta skal- och blötdjur, upptinade oförädlade fiskeriprodukter och osaltad rom.
  • 0–+3 °C: Kallrökta och färsksaltade fiskeriprodukter, vakuum- och skyddsgasförpackade förädlade fiskeriprodukter, saltad rom och upptinad saltad rom.
  • Under +4 °C: Kottfärs och leverfärs.
  • Högst +6 °C: Känsliga livsmedel så som mjölk, grädde, groddar, skurna grönsaker, halvkonserverad fisk, sushi och levande musslor.
  • Högst +8 °C: Mjölkbaserade produkter som är pastöriserade eller behandlade på motsvarande sätt.

​Källa: Evira

publication_info.published_label: 18.6.2014
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label