Katkeamaton kylmäketju on elintärkeä turvallisuustekijä – erityisesti herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten kalan ja kypsentämättömien lihavalmisteiden kohdalla. Kylmäketjun heikoin lenkki on kassahihnan ja kotioven välissä.
Väärän lämpötilan riskit
Vaikka tuote ei väärään säilytyslämpötilaan joutuessaan saman tien olisikaan käyttökelvoton, sen laatu alkaa heiketä ja pilaajabakteerien kasvu pääsee vauhtiin. Viimeinen käyttöpäivä lasketaan elintarvikkeille sillä oletuksella, että niitä säilytetään oikein ja oikeassa lämpötilassa.
- Esimerkki: Jauheliha näyttää haljun harmahtavalle, vaikka viimeiseen käyttöpäivään on vielä päivä aikaa. Syyksi riittää, että kauppamatka venähti viikonloppuna ja ostoskassi virui hampurilaisaterian ajan auringon kuumentamassa takakontissa.
Säilytyksen jatkuva valvonta
Miten yksittäisen tuotteen säilyttäminen oikeassa lämpötilassa varmistetaan? Lämpötilavalvonta on osa omavalvontaa. Kukin ketjun toimijoista teollisuudesta myymälään vastaa siitä omalta osaltaan. Mittausten tekeminen ja dokumentointi on osa jokapäiväistä työtä niin varastoinnin ja logistiikan puolella kuin myymälöissäkin. Raja-arvoista ei lipsuta ja poikkeamiin puututaan aina.
- Esimerkki: Joskus kalatoimittajat laittavat vastasavustetut kalat lämpiminä kuljetuslaatikoihin. Terminaaliin tullessaan ne saattavat olla vielä haaleita, eivätkä näin täytä lämpötilavaatimuksia. Kalat lähtevät paluukuljetuksessa takaisin, sillä riskejä ei oteta.