Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin toimii katkeamaton kylmäketju teollisuudesta kodin jääkaappiin

Teksti:
Outi Hohti
Asiantuntija:
laatupäällikkö Tiina Luoma ja kuljetuspäällikkö Heikki Sääskilahti, hankinta- ja logistiikkayritys Inex Partners, S-ryhmä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Miten tuotteen säilyttäminen oikeassa lämpötilassa varmistetaan matkalla teollisuudesta kodin jääkaappiin?

Katkeamaton kylmäketju on elintärkeä turvallisuustekijä – erityisesti herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten kalan ja kypsentämättömien lihavalmisteiden kohdalla. Kylmäketjun heikoin lenkki on kassahihnan ja kotioven välissä.

Väärän lämpötilan riskit

Vaikka tuote ei väärään säilytyslämpötilaan joutuessaan saman tien olisikaan käyttökelvoton, sen laatu alkaa heiketä ja pilaajabakteerien kasvu pääsee vauhtiin. Viimeinen käyttöpäivä lasketaan elintarvikkeille sillä oletuksella, että niitä säilytetään oikein ja oikeassa lämpötilassa.

  • Esimerkki: Jauheliha näyttää haljun harmahtavalle, vaikka viimeiseen käyttöpäivään on vielä päivä aikaa. Syyksi riittää, että kauppamatka venähti viikonloppuna ja ostoskassi virui hampurilaisaterian ajan auringon kuumentamassa takakontissa.

Säilytyksen jatkuva valvonta

Miten yksittäisen tuotteen säilyttäminen oikeassa lämpötilassa varmistetaan? Lämpötilavalvonta on osa omavalvontaa. Kukin ketjun toimijoista teollisuudesta myymälään vastaa siitä omalta osaltaan. Mittausten tekeminen ja dokumentointi on osa jokapäiväistä työtä niin varastoinnin ja logistiikan puolella kuin myymälöissäkin. Raja-arvoista ei lipsuta ja poikkeamiin puututaan aina.

  • Esimerkki: Joskus kalatoimittajat laittavat vastasavustetut kalat lämpiminä kuljetuslaatikoihin. Terminaaliin tullessaan ne saattavat olla vielä haaleita, eivätkä näin täytä lämpötilavaatimuksia. Kalat lähtevät paluukuljetuksessa takaisin, sillä riskejä ei oteta.

Kylmäketjun vaiheet

1. Teollisuudesta varastoon

Kun lihat, kalat ja jalostetut tuoretuotteet saapuvat valmistajilta Inexin terminaaleihin, niiden lämpötila mitataan vastaanottotarkastuksessa. Jos kaikki on kunnossa, tuotteet siirtyvät Inexin +2-asteisiin terminaaleihin.

2. Varastosta myymälään

Myymälöihin elintarvikkeet matkaavat pääosin yhdistetyissä loppujakelukuormissa. Kuljetuslämpötila on +6 astetta, sillä yhdistetyssä jakelussa samassa, mahdollisimman täydessä kuormassa kulkevat niin yrtit, talouspaperit kuin pihvitkin. Pakasteiden varastoinnin ja toimitukset myymälöihin hoitaa Inexin tytäryhtiö Finnfrost.

Kuljetuksilla on kolmen tunnin aikaraja, sen ajan kaikki tuotteet säilyvät hyvin 6 asteen lämpötilassa. Kuljetusyrittäjiltä kylmäketjun katkeamattomuusvaade edellyttää ajanmukaista kalustoa ja tarkkaa lämpötilojen dokumentointia. Auton kuormatiloilla tulee olla elintarvikehuoneistolupa. Pidemmissä kuljetuksissa tila on pystyttävä jakamaan väliverholla +2 ja +6 asteen tiloihin.

3. Myymälässä

Koska pääosa jakelukuljetuksista tehdään yöaikaan myymälän olleessa suljettuna, siirtää kuljettaja tuotteet takatiloissa oleviin kaappeihin. Monissa toimipaikoissa on oma +2-asteinen kaappi nimenomaan herkkiä liha- ja kalatuotteita silmälläpitäen. Kaupan avautuessa henkilökunta siirtää elintarvikkeet myymälätiloihin.

4. Myymälästä kotiin

Asiakas poimii jauhelihapaketin hyllystä. Ulkona on +30 astetta ja auto on kuin sauna. Miten toimia? Kylmälaukku muutamalla kylmäkallella varustettuna on hyvä varuste kesän kauppareissulla. Jos kylmälaukku unohtui, pakkaa kaikki viileät tavarat tiiviisti vierekkäin ja yritä ehtiä kotiin jääkaapille alle puolessa tunnissa.

Herkät tuotteet vaativat kylmää – kotonakin

  • Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin tai käytä kylmälaukkua.
  • Hanki tuotteet mahdollisimman läheltä määränpäätä.
  • Säädä jääkaappi riittävän kylmäksi.
  • Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (alle +6 asteessa). Kala ja mäti tulee säilyttää +3 asteessa tai kylmemmässä.
  • Jos käytössäsi ei ole kylmätilaa, käytä muita kuin helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
  • Myös vakuumipakatut ja marinoidut tuotteet tulee säilyttää kylmässä.
  • Älä käytä pakattuja tuotteita viimeisen käyttöajankohdan jälkeen.
  • Vain avaamaton ja kylmässä säilytetty elintarvike säilyy viimeiseen käyttöpäivään.
  • Säilytä elintarvikkeet aina pakattuina. Näin elintarvikkeista ei pääse haihtumaan kosteutta, eivätkä vieraat hajut tai maut siirry elintarvikkeisiin. Varmista, että raaka liha ja kala ovat tiiviisti pakattuja, jotta niistä ei pääse valumaan nestettä muiden elintarvikkeiden päälle.

Lähde: Evira