För ett par år sedan förverkligade Ossi Paloneva sin dröm. Han grundande pop-up-restaurangen Villd i sin hemstad Vasa. Restaurangen serverade vild mat och nästan alla ingredienser var egenhändigt plockade.
Rätter tillagades av bland annat trattkantareller, havtorn, kärleksört och gädda. Fyra dagar i veckan gick åt till att skaffa ingredienser och under två dagar lagade Paloneva mat.
Han lagar mat av kåda, myror och dunört.
Nu gör Paloneva webb-tv-serien Villd, namngiven efter restaurangen, där han lagar mat av kåda, myror och dunört.
Paloneva har jobbat som köksmästare på svinnrestaurangen From Waste to Taste och förespråkat ekologisk mat såväl i riksdagen som på SuomiAreena.
Han berättar att han lade grunden för sitt förhållande till naturen när han strövade längs skogsstigar hos mormor och gjorde fisketurer med sin pappa. Paloneva samlar örter och sprider den vilda matens glädjebudskap, för att även andra ska göra det.
Han tror att om det var mer populärt att samla vilda örter, skulle det skapa en efterfrågan även i butikerna. En ökad uppskattning av naturen i Finland skulle också kunna leda till en strängare politik exempelvis i fråga om naturskydd.