Varför gråter man av lök? - Yhteishyvä

Varför gråter man av lök?

Miksi sipuli itkettää?

När man skär löken frigörs svavelföreningar som irriterar ögonen.

some.share_label
contributors.writer
Petja Partanen
contributors.photo
SOK

Lök är både gott och hälsosamt, men när man skalar och skär lök rinner tårarna. Lök innehåller olika ämnen som bildar flyktiga tårframkallande svavelföre­ningar när de kommer i kontakt med enzymerna i lökens celler. Tårarna lindrar inte irritationen eftersom svavel­föreningarna och tårvätskan bildar svavelsyra som förstärker irritationen. 

Det finns olika knep att förebygga tårbildningen. Eftersom svavelföreningarnas flyktighet och enzymernas aktivitet minskar vid låg temperatur lönar det sig att skala och skära löken kylskåpskall. Ett annat knep är att använda en så vass kniv som möjligt. En vass kniv söndrar lökens cellvävnad mindre än en slö kniv, vilket motverkar bildningen av irriterande svavelföreningar.

publication_info.published_label: 23.10.2014
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label