Vi jämför olika gräddsorter - Yhteishyvä

Vi jämför olika gräddsorter

Vertailussa erilaiset kermat

Grädde ger mat och bakverk mjuk och läcker "krydda". Färdigt smaksatt grädde underlättar en jäktig vardag.

some.share_label
contributors.writer
Marita Suontausta
contributors.photo
SOK

Affärernas hyllor dignar av grädde i olika tappning. Innan man väljer grädde bör man ägna användningsändamålet, eventuella dietkrav och typen av ingående fett en tanke.

Grädde används ofta till att ge mat och bakverk mjuk och rund smak. Dagens färdigt smaksatta grädde underlättar matlagningen i många jäktade hem.

Vispgrädde, som är den fetaste grädden, gör maträtter fylliga och ger bakverk både utseende och smak. Lättgrädde går inte att vispa och lämpar sig därför inte som garnering på bakverk.

Så kallad matgrädde har lägre fetthalt än vispgrädde. I de lättaste alternativen är grädden ersatt med mjölk. Fettprofilen i vissa gräddprodukter förändras genom att helt eller delvis ersätta de animaliska fetterna med vegetabiliska fetter.

Personer som lider av laktosintolerans kan i allmänhet använda laktosfria och laktosfattiga gräddprodukter. Mjölkallergiker kan välja bland annat ris-, havre- och sojabaserade produkter, som också lämpar sig för personer som vill undvika mättade fettsyror (hårda fetter).

Grädden i en oöppnad förpackning håller sig fräsch åtminstone fram till bäst-före-dagen, förutsatt att den förvaras svalare än åtta grader. I en öppnad förpackning som förvaras i kylskåp är gräddens hållbarhet cirka fem dagar.

Gräddens hållbarhet kan förbättras med hjälp av ultrapastörisering, UHT, som är en variant av vanlig pastörisering. Vid ultrapastörisering förstörs alla mikroorganismer och sporer. I obruten förpackning håller UHT-behandlade livsmedel flera månader i rumstemperatur.

Innan man öppnar en förpackning med grädde lönar det sig att skaka den för att lösgöra eventuellt fett på förpackningens väggar.

Man behöver inte slänga en oöppnad förpackning för att bäst-före-dagen har passerats. Så länge grädden inte luktar eller smakar illa eller har spår av mögel kan den användas för olika ändamål.

Mjölkallergiker kan välja bland annat ris-, havre- och sojabaserade produkter.

publication_info.published_label: 23.4.2014
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label