Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Somepaasto selvittää pään

Teksti:
Jenni Juntunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.3.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kokeile lomalla taukoa sosiaalisen median käytöstä.

Äänimerkkejä, vilkkuvia kirjeitä, jatkuvasti päivittyviä uutisvirtoja. Jos sosiaalisen median seuraaminen rasittaa ja vie liikaa aikaa, pieni paussi voi olla paikallaan. Lomalla on helppo pitää taukoa sosiaalisesta mediasta, sillä silloin ei tarvitse käyttää palveluita työn puolesta tai selitellä, miksi ei ole tavoitettavissa.

Kognitiiviseen ergonomiaan perehtynyt kehittämispäällikkö Teppo Valtonen Työterveyslaitokselta jaksottaisi sosiaalisen median käyttöä. Kun yhteisöpalvelut ja sähköpostin tarkistaa vain niille varattuina aikoina, ne eivät kummittele mielessä ja keskeytä työntekoa tai esimerkiksi kirjan lukua.

"Facebookin uutisvirran ja jatkuvan tavoitettavuuden voi ajatella pysyväksi, keskeneräiseksi tehtäväksi. Se kuormittaa helposti tiedonkäsittelyjärjestelmää ja vaikuttaa muistiin sekä keskittymiskykyyn", Valtonen sanoo.

Katkaise siis loman ajaksi puhelimen nettiyhteys tai kytke vähintään yhteisöpalveluiden ilmoitukset pois päältä. Loman päätteeksi voit arvioida paaston vaikutuksia.