Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Arki maistuvaksi – Kaakkois-Aasian aromit saavat veden kielelle

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 16.10.2023
|
Muokattu: 16.10.2023
Helpot ja nopeat arkiruoat ilman lihaa saavat runsaasti makua Kaakkois-Aasian keittiöistä. Näillä ohjeilla saat tofusta todella maistuvaa.

Täyteläiset maapähkinävoinuudelit

Nopeasti valmistuvat nuudelit pelastavat, kun ateria pitää saada pöytään hetkessä. Vartissa valmiit maapähkinävoinuudelit pitävät myös yllättävän pitkään nälkää, sillä maapähkinävoissa on paljon energiaa, reseptissä käytetään täysjyvänuudeleita ja mukaan lisätään varsiparsakaalia.

Maapähkinävoista tehtävä kastike on täyteläinen, mutta tasapainoinen. Raikkautta ja makua antavat lime sekä tuore inkivääri. Kastikkeen juju on rapeassa valkosipuli-chiliöljyssä, joka antaa annokselle juuri sopivasti särmää.

Täydellisen tahmea tofu

Rapeaa, tahmeaa ja makeansuolaista tofua ei voi vastustaa. Kiinalaisittain valmistettu tofu sopii tarjottavaksi riisin kanssa niin arkena kuin viikonloppunakin.

Ylimääräisen nesteen kuivaaminen tofusta on tärkeä valmistusvaihe. Sen ansiosta tofusta saa pannulla paistaessa nopeammin rapeaa. Myös maissitärkkelys, jossa kuutiot pyöritellään edistää rapean pinnan saamista.

Tahmea marinadi syntyy sokerin ja maissitärkkelyksen avulla. Kiinalaista makumaailmaa siihen saadaan appelsiininmehusta, inkivääristä, soijasta ja seesamiöljystä.

Raastettu tofu korealaisittain

Nerokas tapa valmistaa tofua saa epäileväisimmätkin ihastumaan. Tofun koostumus ja mieto maku voi olla monelle este sen käyttöön. Mutta kun tofun valmistuksessa ottaa käyttöön tavallisen kartioraastimen, lopputulos yllättää.

Kiinteä tofupala kannattaa raastaa raastimen karkealla terällä. Tofuraasteen voi paistaa rapeaksi niin pannulla, uunissa kuin airfryerilläkin. Paistinpannulla tofu kannattaa paistaa muutamassa erässä ja uunipellille levittää ohueksi kerrokseksi ja sekoittaa paistamisen puolivälissä.

Tässä ohjeessa raastettu tofu maustetaan korealaisittain bulgogikastikkeella, mutta maustamisessa on vain taivas rajana.

Punainen curry uudella twistillä

Helppo ja maukas curry on viileiden arki-iltojen pelastaja. Thaimaalainen punainen curry valmistuu puolessa tunnissa valmiin currytahnan avulla. Uudenlaisen twistin curryyn saa halloumijuustolla. Halloumijuusto on loistava pari kukka- tai parsakaalille, jotka pieniksi kukinnoiksi pilkottuna kypsyvät kookosmaidossa alle vartissa.

Currytahnan lisäksi kastike maustetaan ryppylimetin lehdillä, limen mehulla, kalakastikkeella ja ruokosokerilla, joilla saavutetaan thaimaalaisen ruoan tasapaino makean, happaman, suolaisen ja tulisen välillä.

Makumatkalle Aasiaan