Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tylsistyttävätkö kurkku ja tomaatti? Kokeile näitä pirteitä ja monipuolisia aasialaisia salaatteja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 6.7.2023
|
Muokattu: 23.2.2024
Voimakkaita makuja, rouskuvaa tekstuuria sekä eksoottisia hedelmiä ja raaka-aineita. Etenkin Kaakkois-Aasiasta vaikutteita saaneet salaattiohjeet piristävät, kun ikuinen kurkku-tomaatti-salaatti kyllästyttää.

Rapeat ja raikkaat lisukesalaatit

Etenkin Kaakkois-Aasiassa suositaan paljon edullista kaalia, josta syntyy loistavia ja maukkaita lisukesalaatteja. Muun muassa amerikkalainen coleslaw taipuu aasialaiseksi, kun joukkoon lisätään chiliä, korianteria ja kastike maustetaan limetin mehulla.

Thaimaalainen som tam onnistuu myös suomalaisittain lantusta ja korealaisesta tulisesta kimchistä pääsee nauttimaan myös ilman monen päivän fermentoimista.

Tavallinen kurkkukin muuntuu aasialaisten mausteiden kosketuksesta todella koukuttavaksi lisukkeeksi, kun sen rakenteen rikkoo kevyesti murskaamalla ja sekoittaa maukkaaseen kastikkeeseen.

Kokeile salaateissa myös rohkeasti muita hedelmiä mangon lisäksi. Erilaiset kiinteät melonit, pitaija ja sitrushedelmät sopivat aasialaisiin salaatteihin.

Ruokaisat salaatit aasialaisittain

Raikkaan ja täyttävän lounassalaatin voi helposti koota aasialaisittain. Täyttävyyden takaavat keitetyt ja jäähdytetyt nuudelit tai riisi.

Ne kannattaa sekoittaa aasialaisista maustekastikkeista tehtyyn kastikkeeseen maustumaan siksi aikaa, kun muut salaatin ainekset valmistellaan. Kastikkeessa voi käyttää esimerkiksi soijaa, riisiviinietikkaa, seesamiöljyä, sokeria ja limen mehua.

Rapeat ja rouskuvat kasvikset ovat tyypillisiä aasialaisissa salaateissa. Näissä kannattaa suosia esimerkiksi porkkanaa, kurkkua, retiisejä tai retikkaa ja kaalia. Kasvikset pilkotaan tai höylätään ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi.

Rapeisiin kasviksiin kannattaa yhdistää hieman jotain makeaa hedelmää. Mango on varma valinta mutta kokeile myös meloneita, pitaijaa tai pomeloa.

Salaatti voidaan viimeistellä tuoreilla yrteillä, suolapähkinöillä ja pieneksi hienonnetulla kevätsipulilla.

Lisää aasialaisia makuja sekä raikkaita salaattireseptejä