Tylsistyttävätkö kurkku ja tomaatti? Kokeile näitä pirteitä ja monipuolisia aasialaisia salaatteja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 6.7.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Voimakkaita makuja, rouskuvaa tekstuuria sekä eksoottisia hedelmiä ja raaka-aineita. Etenkin Kaakkois-Aasiasta vaikutteita saaneet salaattiohjeet piristävät, kun ikuinen kurkku-tomaatti-salaatti kyllästyttää.

Rapeat ja raikkaat lisukesalaatit

Etenkin Kaakkois-Aasiassa suositaan paljon edullista kaalia, josta syntyy loistavia ja maukkaita lisukesalaatteja. Muun muassa amerikkalainen coleslaw taipuu aasialaiseksi, kun joukkoon lisätään chiliä, korianteria ja kastike maustetaan limetin mehulla.

Helppo aasialainen suippokaalisalaatti
Helppo aasialainen suippokaalisalaatti

Helppo aasialainen suippokaalisalaatti

aasialainen coleslaw
aasialainen coleslaw

Aasialainen coleslaw

Itämainen punakaalisalaatti
Itämainen punakaalisalaatti

Itämainen punakaalisalaatti

Thaimaalainen som tam onnistuu myös suomalaisittain lantusta ja korealaisesta tulisesta kimchistä pääsee nauttimaan myös ilman monen päivän fermentoimista.

Som tam -lanttusalaatti
Som tam -lanttusalaatti

Som tam -lanttusalaatti

Pikakimchiä korkeassa lasipurkissa. Purkin alla musta nelikulmainen lautanen, jonka päällä syömäpuikot ja purkin kansi.
Pikakimchiä korkeassa lasipurkissa. Purkin alla musta nelikulmainen lautanen, jonka päällä syömäpuikot ja purkin kansi.

Pikakimchi

Tavallinen kurkkukin muuntuu aasialaisten mausteiden kosketuksesta todella koukuttavaksi lisukkeeksi, kun sen rakenteen rikkoo kevyesti murskaamalla ja sekoittaa maukkaaseen kastikkeeseen.

Kokeile salaateissa myös rohkeasti muita hedelmiä mangon lisäksi. Erilaiset kiinteät melonit, pitaija ja sitrushedelmät sopivat aasialaisiin salaatteihin.

Murskatut kurkut
Murskatut kurkut

Murskatut kurkut

Inkiväärillä piristetty kasvis-pitaijasalaatti
Inkiväärillä piristetty kasvis-pitaijasalaatti

Inkiväärillä piristetty kasvis-pitaijasalaatti

Ruokaisat salaatit aasialaisittain

Raikkaan ja täyttävän lounassalaatin voi helposti koota aasialaisittain. Täyttävyyden takaavat keitetyt ja jäähdytetyt nuudelit tai riisi.

Ne kannattaa sekoittaa aasialaisista maustekastikkeista tehtyyn kastikkeeseen maustumaan siksi aikaa, kun muut salaatin ainekset valmistellaan. Kastikkeessa voi käyttää esimerkiksi soijaa, riisiviinietikkaa, seesamiöljyä, sokeria ja limen mehua.

Vietnamilainen kana-nuudelisalaatti
Vietnamilainen kana-nuudelisalaatti

Vietnamilainen kana-nuudelisalaatti

Rouskuva nuudelisalaatti
Rouskuva nuudelisalaatti

Rouskuva nuudelisalaatti

Katkarapusalaatti itämaiseen tapaan
Katkarapusalaatti itämaiseen tapaan

Katkarapusalaatti itämaiseen tapaan

Rapeat ja rouskuvat kasvikset ovat tyypillisiä aasialaisissa salaateissa. Näissä kannattaa suosia esimerkiksi porkkanaa, kurkkua, retiisejä tai retikkaa ja kaalia. Kasvikset pilkotaan tai höylätään ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi.

Aasialainen härkissalaatti
Aasialainen härkissalaatti

Aasialainen Härkissalaatti

Raikas teriyaki-kulhosalaatti
Raikas teriyaki-kulhosalaatti

Raikas teriyaki-kulhosalaatti

Rapeisiin kasviksiin kannattaa yhdistää hieman jotain makeaa hedelmää. Mango on varma valinta mutta kokeile myös meloneita, pitaijaa tai pomeloa.

Salaatti voidaan viimeistellä tuoreilla yrteillä, suolapähkinöillä ja pieneksi hienonnetulla kevätsipulilla.

Hedelmäinen kana-nuudelisalaatti
Hedelmäinen kana-nuudelisalaatti

Hedelmäinen kana-nuudelisalaatti

thaimaalainen mango-nuudelisalaatti
thaimaalainen mango-nuudelisalaatti

Thaimaalainen mango-nuudelisalaatti

Lisää aasialaisia makuja sekä raikkaita salaattireseptejä