Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jälleen yhdessä: Vanhat luokkakaverit löytyivät sosiaalisen median kautta

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.5.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kimmo Turkki ja Minna Rastivo löysivät vanhat koulukaverinsa sosiaalisen median kautta. Samalla syntyi uusia ystävyyksiä ja yhteisiä illanviettoja.

"Yhteinen sävel soi vielä 30 vuoden jälkeen"

Suonenjokelainen Kimmo Turkki, 40, on etsinyt aktiivisesti lapsuudenystäviään Facebookin kautta jo vuosien ajan.

"Yllättävän moni ikäisistäni käyttää jotakin sosiaalisen median palvelua. Olen löytänyt Facebookista kymmeniä ystäviäni kouluajoilta", Turkki sanoo.

Kasvotusten hän on tavannut muutaman heistä, ja muiden kanssa on pidetty usein yhteyttä netin välityksellä.

"Vaikka viime näkemästä on vierähtänyt jo lähemmäs 30 vuotta, on yhteinen sävel syntynyt monen kanssa uudelleen."

Mikä sitten saa etsimään vanhoja tuttavia sosiaalisesta mediasta?

"Kyllä se on varmasti sellainen tietynlainen uteliaisuus. On ollut mielenkiintoista seurata, millaista elämää lapsuudenystävät elävät, missä he työskentelevät, missäpäin he asuvat ja kuinka suuri perhe kullakin on", Turkki toteaa.

Kynnys ottaa yhteyttä vanhoihin tuttuihin on Turkin mielestä huomattavasti matalampi sosiaalisessa mediassa kuin esimerkiksi sähköpostitse.

"Facebook on tehnyt ihmisten etsimisestä hyvin helppoa. Se antaa myös toiselle mahdollisuuden päättää, haluaako hän hyväksyä sinut ystäväkseen palvelussa vai ei. Sähköpostitse tai puhelimitse vanhojen kavereiden etsiminen olisi varmasti huomattavasti työläämpää", Turkki sanoo.

Hänen tavoitteenaan on koota Vaajasalmen kyläkoulua 1980-luvulla käyneet oppilaat yhteiseen illanviettoon alkusyksystä. Tapahtuman Facebook-sivuilla käydään jo kiivasta keskustelua paikasta ja tarkasta ajankohdasta.

"Koulukaverini asuvat ympäri Suomea ja jopa ympäri maailmaa, joten kaikkia on vaikea saada samaan paikkaan tiettynä ajankohtana. Toivon kuitenkin, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle", Turkki sanoo.

"Uteliaisuus saa etsimään vanhoja tuttuja."

"Blogissani muistellaan ja tsempataan toisia"

Helsinkiläinen Minna Rastivo, 50, on yllättäen saanut entisistä luokkakavereistaan uusia ystäviä.

"Ne ihmiset, joiden kanssa en kouluaikoina ollut tekemisissä, ovat minulle nyt eri tavalla läheisiä. Olemme pitäneet Facebookissa yhteyttä ja kommentoineet toinen toistemme päivityksiä useasti viikossa. Suunnitelmissani on pyytää näitä uusia ystäviä kylään, jotta voisimme jutella kasvotusten", Rastivo sanoo.

Hän on ollut Facebookissa nyt seitsemän vuotta ja käyttää monia muitakin sosiaalisen median palveluita. Hänen mielestään sosiaalinen media ei ole pois muusta kanssakäymisestä, päinvastoin.

"Sosiaalinen media on rikastuttanut seuraelämääni monella tapaa, sillä sen kautta on helppo pitää yhteyttä sellaisiinkin ihmisiin, joita en muuten tapaa. Somen avulla tiedän myös, mitä vanhojen tuttujeni elämään kuuluu. Vastavuoroisesti he tietävät, missä minä menen tätä nykyä."

Myös vanhojen ja uusien ystävien koollekutsuminen on helppoa sosiaalisessa mediassa.

"Olemme perustaneet koulukavereiden kanssa yhteisen Facebook-ryhmän, johon kaikki vuosikurssilaisemme voivat halutessaan liittyä. Yhteisessä foorumissa on helppo sopia esimerkiksi luokkakokoontumisista. Viimeksi näimme porukalla kaksi vuotta sitten", Rastivo sanoo.

Minna Rastivo kirjoittaa elämänmakuista blogia, jossa hän on muun muassa muistellut lapsuuttaan ja kouluaikojaan Helsingin Pohjois-Haagassa.

"Yllätyksekseni monet lapsuudenaikaiset tutut ovat löytäneet blogini ja innostuneet muistelemaan kanssani kouluaikoja. Blogini on poikinut useita yhteydenottoja ja tsemppiviestejä vanhoilta lukiolaisiltamme ja haagalaisilta."

Rastivo muistuttaa, että niin kuin kaikkialla myös sosiaalisessa mediassa täytyy osata käyttäytyä.

"Kaikkea ei voi internetissäkään huudella, vaikka se joskus tuntuisi helpolta ratkaisulta. Virtuaalimaailma ei myöskään koskaan korvaa tosielämän kohtaamisia. Ihmiset kannattaa aina kohdata kasvotusten, jos se on mahdollista."

"Virtuaalimaailma ei korvaa tosielämän kohtaamisia."

Ystävä kateissa?

Etsi näiltä sivustoilta: