Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Leena Pouttu nauttii kakkoskotinsa yksityisyydestä ja luonnonrauhasta.

Leena Poutun voipaperipiirroksesta rakentui unelmien kakkoskoti: ”Kaikki mökissä näyttää minulta”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Riina Peuhu
Julkaistu: 24.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Leena Pouttu kypsytteli suunnitelmaa kakkoskodista parikymmentä vuotta. Nyt hänellä on unelmien mökki, jossa elämisen äänet eivät kuulu naapuriin.

Helsinkiläisen Leena Poutun kakkoskodin nimi on Miskula, hänen lempinimensä mukaan. Hän kertoo, että oma kakkoskokit on unelmien täyttymys.

”Vuonna 2015 vietin ensimmäisen joulun siellä lasteni ja heidän perheidensä kanssa. Se oli suuren unelman toteutuminen, vaikka aatonaattona huonekalut olivat kokoamatta ja saunastakin puuttuivat kiuaskivet. Talkoilla saimme kaiken kuntoon ja pääsimme joulunviettoon.

Talkoilla saimme kaiken kuntoon.

Ajatus ympärivuotisesta mökistä kypsyi mielessäni reilut parikymmentä vuotta. Olimme 1990-luvulla rakentaneet saunamökin perintötontilleni järven rantaan Hämeelinnaan. Samalle tontille halusin kakkoskotini.

Piirsin mökin pohjaa voipaperille vuosikausia ja katselin valmismökkejä. Kun vihdoin löysin mallin, johon sain suunnitelmani sopimaan, tein kaupat. Siitä on nyt viitisen vuotta. Ajattelin, että uusi mökki on hyvä rakentaa ennen eläkkeelle siirtymistä. En halunnut, että koko mökki jää eläkkeestä maksettavaksi.

En halunnut, että koko mökki jää eläkkeestä maksettavaksi.

Nyt minulla on unelmakoti, jonka olen itse suunnitellut. Kaikki mökissä näyttää minulta. Lapseni sanovat, että voisin käyttää enemmän värejä. Olen varhaiskasvatuksen opettaja ja ollut päiväkodeissa töissä koko ikäni, siksi halusin kotiini rauhalliset värit. Lupasin lapsilleni, että voin harkita värikkäämpiä sohvatyynyjä kesäksi.”

Mökillä voi olla tekemättä mitään

”Syksyllä ryhdyn aikamiljonääriksi eli jään eläkkeelle. Olisin voinut jäädä eläkkeelle vuosi sitten, mutta päätin olla vielä tämän kesän töissä. Minulla on sen verran lomia pitämättä, että voin venyttää viikonloppuja pidemmiksi.

Varsinainen kotini pysynee Helsingissä, mutta syksystä alkaen vietän mökillä entistä enemmän aikaa. Marjastan, sienestän ja teen pihatöitä, jos huvittaa. Mutta voin myös olla tekemättä mitään.

Monet ihmettelevät, kuinka uskallan olla mökilläni yksin. Mökiltä on seuraavaan asumukseen melkein kilometrin matka. Minä nautin siitä! Totuin jo vanhalla pikkumökillä nauttimaan yksityisyydestä ja luonnon rauhasta: istun laiturin nokassa ja katson auringonnousua tai -laskua.

Monet ihmettelevät, kuinka uskallan olla mökilläni yksin.

Ja harvoin minulla on sellainen viikonloppu, ettei kukaan kävisi. Kakkoskotini on aina valmis vastaanottamaan maaseudun rauhaa kaipaavat. Meillä ei tarvitse miettiä, kuuluvatko elämisen äänet ylä- tai alakerran naapureille.

Eikä minua muutenkaan ole koskaan mökillä pelottanut, ei edes pimeimmillä syyssäillä.”

Millaisia mökkiunelmia suomalaisilla on?

Lisää aiheesta