Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oma mökki alkaa usein kiinnostaa, kun asuntolainaa on maksettu reippaasti pois.

Kimppailmiö näkyy nyt mökkimarkkinoilla – vaatii joskus juristin apua

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 24.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kesämökki voi nykyään tarkoittaa kakkoskotia kaupungissa tai kimpassa ostettua kyläkoulua. Mökkilainan määrää voi kokeilla itse lainalaskurilla, neuvoo asiantuntija.

Kesän lähestyminen näkyy pankissa asiakkaiden mökkihaaveina. S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen on seurannut läheltä suomalaisen mökkikuumeen nousua.

”Jos lumet ovat pitkään maassa ja pakkaset paukkuvat, mökkikuume viivästyy. Huhtikuussa kuume on jo korkealla ja toukokuussa korkeimmillaan”, Huttunen summaa.

Kesämökki voi nykyään tarkoittaa melkein minkälaista vapaa-ajan asuntoa tahansa siirtolapuutarhasta huvilaan Keski-Euroopassa. Perinteinen kesämökki järven rannalla on kuitenkin edelleen monen unelma.

Oma mökki alkaa kiinnostaa, kun asuntolainaa on maksettu reippaasti pois. Moni kokeilee vuokramökkiä halutulta alueelta ennen lopullista ostopäätöstä.

Suurin osa ostajista tarvitsee lainan mökkiä varten. Mökin vakuusarvo on yleensä noin 50–60 prosenttia hinnasta. Tällöin 50 000 euron mökkiin tarvitaan omia säästöjä tai muuta vakuutta noin 25 000 euron edestä.

Jos mökkikuume kutkuttelee, Päivi Huttunen neuvoo täyttämään pankin lainahakemuksen. Se antaa raamit omalle kukkarolle sopivalle lainamäärälle ja sitä kautta mahdollisen mökin hankintahinnalle.

Kiinnostaisiko kakkoskoti tai lomaosake?

Kakkoskotien kysyntä alkoi kasvaa 10–15 vuotta sitten. Ne kiinnostavat erityisesti keski-iässä olevia tai eläköitymistä lähestyviä. Uudet kakkoskodit ovat laadukkaita ja hyvin varusteltuja. Huttusen mukaan niiden arvo voi olla suurempi kuin varsinaisen kodin.

”Kakkoskoti voi olla myös osakehuoneisto kaupungissa. Osa hakee sellaisen etelän auringosta tai Virosta”, hän jatkaa.

”Kakkoskoti voi olla osakehuoneisto kaupungissa.”

Varttuneemmat käyttävät kakkoskodin rahoitukseen esimerkiksi kertyneitä säästöjä ja sijoituksia. Aiempaa useammalla on myös perintö käytettävissään.

”Jos asuntolainaa on enää vähän, sen rinnalle voidaan ottaa laina vapaa-ajan asuntoa varten. Yleensä koti riittää silloin vakuudeksi”, Huttunen kertoo.

Myös lomaosakkeilla on vankka kannattajakuntansa. Viikko-osakkeessa omistetaan yksi kiinteistöyhtiön osake, joka oikeuttaa vuosittain viikon lomaan kohteessa.

Hyvä lomaosake mahdollistaa vaihdot ulkomaan kohteisiin. Eikä ole tavatonta, että perheessä on useampi lomaosake, kun lomailusta on innostuttu kunnolla.

Jaettu mökkiunelma

Uusin ilmiö vapaa-ajan asuntomarkkinoilla ovat ystävien yhdessä hankkimat lomapaikat. Sellainen voi olla esimerkiksi vanha koulu, asema tai kartano.

Vaikka yhteismökin hankkijat olisivat kuinka hyviä ystäviä, Huttunen suosittelee sopimaan asioista kirjallisesti. Tarvittaessa on hyvä käyttää juristin palveluja.

Asioista on hyvä sopia kirjallisesti.

”Ensimmäiseksi pitää keskustella, käytetäänkö yhteistä kohdetta henkilökohtaisten lainojen vakuutena. Sitä voidaan käyttää, mutta selkeintä olisi, jos kaikilla olisi jokin muu vakuus käytössään, esimerkiksi omistusasunto”, Huttunen neuvoo.

Vältä yhteisomistuksen sudenkuopat näillä asiantuntijan vinkeillä >>

Miten saa lainaa kesämökkiin?

  • Mökkilainan määrää voi kokeilla itse lainalaskureilla. Kokeile S-Pankin lainalaskuria >>
  • Lainan myöntämiseen vaikuttaa mahdollisen olemassa olevan asuntolainan määrä ja se, kuinka hyvin sen takaisinmaksua on hoidettu.
  • Asumisen kulut lainan takaisinmaksuerineen saavat olla noin 40 prosenttia kuukausittaisista nettotuloista.

Lue lisää S-Pankin mökkilainasta >>

Näin suomalaiset ovat toteuttaneet mökkunelmiaan

Lisää aiheesta