Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vapaus ja vauhdin huuma. Niitä tunteita Hanna Sumari hakee, kun lähtee ajelemaan kesäisin Harley Davidsonillaan. Ulkoilmaihmisenä Hannalle on tärkeää myös tuntea aurinko ja tuuli kasvoillaan.

Tv-toimittaja Hanna Sumari: "Häpeän voittaa, kun sen sanoo ääneen"

Teksti:
Venla Pystynen
Kuvat:
Justus Järnefelt, SOK
Julkaistu: 28.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Hanna Sumari kannustaa kertomaan murheista muille, koska usein ympärillä on monta muuta, jotka ovat kokeneet saman. Kokenut tv-kasvo saa kiitosta blogistaan, jossa kuvaa heikkouksiaan silottelematta.

Hanna Sumari, 60, on koko kansan tuntema tv-toimittaja, juontaja ja bloggaaja. Hän nousi julkisuuteen vuonna 1993 Joka kodin asuntomarkkinat -tv-sarjasta, ja on sen jälkeen tehnyt useita sisustukseen ja remontoimiseen liittyviä tv-ohjelmia.

Viime vuosina Hanna on kirjoittanut myös nimeään kantavaa blogiaan, jossa hän ottaa räväkästi kantaa milloin ulkonäköpaineisiin, milloin vanhemmuuteen.

Hän kertoo saavansa blogistaan 99 prosenttisesti positiivista palautetta. Syynä siihen lienee juuri tekstin kaunistelemattomuus. Hanna ei päästä itseäänkään helpolla, vaan kuvaa heikkouksiaan silottelematta. Esimerkiksi eräässä kirjoituksessaan hän kertoi alkaneensa miettiä, onko hän saanut tehtyä elämässään mitään todella merkittävää.

Hanna kertoo olleensa aina avoin luonne, eikä hänelle siksi ole ollut vaikeaa paljastaa julkisuudessa kipeimpiäkään puoliaan. Hän uskoo vertaistukeen.

Murheita ei pitäisi koskaan kätkeä itseensä.

"Murheita ei pitäisi koskaan kätkeä itseensä, vaan kertoa ne ääneen. Silloin huomaa, että aijaa, tämähän on ihan tavallista. Yleensä kymmenen muuta on kokenut saman ongelman. Varsinkin häpeän voittaa, kun sen sanoo ääneen."

Räväkkyydestään huolimatta Hanna sanoo, ettei hänellä ole "mikään hirveän hyvä itsetunto".

"Vaikka esiinnyn työkseni, olen ihan tavallinen ihminen. Mutta julkisuuden suhteen minulla on suojakalvo. Jos joku laittaa minusta nettiin jotain ikävää, saan siitä vain hupia. Loukkaukset eivät osu, vaan valuvat kuin vesi hanhen selästä."

Juhlista alkoi ystävyys

Vuonna 2010 Hanna istui tyhjässä kodissaan Espoossa ja tunsi olonsa hylätyksi, yksinäiseksi ja tarpeettomaksi. Hanna oli paiskinut töitä "kuin mielenvikainen" monta kymmentä vuotta, mutta yhtäkkiä kalenteri oli aivan tyhjä. Ensin Hanna jätti sisustusohjelman vetämisen, sitten juontokeikat sekä kirjoitustyöt loppuivat.

"Tuli paniikki, enkä pystynyt nauttimaan hengähdystauosta."

Hanna huomasi, että hänellä ei ollut enää ystäviä, joiden kanssa soitella tai käydä vaikkapa elokuvissa.

Tuli paniikki, enkä pystynyt nauttimaan hengähdystauosta.

"Ystävät olivat jääneet, sillä en ollut ehtinyt tavata ketään. Minulla oli kolme lasta, mies ja koira, ja olin paiskonut töitä aina iltamyöhään asti."

Surkuteltuaan tilannettaan hetken Hanna ratkaisi tilanteen itselleen ominaiseen tyyliin: järjestämällä juhlat. Hän kutsui kotiinsa joukon ihmisiä erilaisista yhteyksistä, joista suurimman osan hän tunsi vain pinnallisesti.

"Kaikki luulivat, että muut tuntevat toisensa entuudestaan, vaikka niin ei tosiaankaan ollut", Hanna sanoo.

Juhlat olivat alku monelle ystävyydelle, ja Hannan kalenteri alkoi täyttyä lounastapaamisista. Hiljainen kausi töiden suhteen ei enää stressannutkaan.

"Minä todella tarvitsin sen pysähdyksen", Hanna sanoo.

Nyt hänellä nimittäin on taas kalenteri täynnä töitä. Hannan kesä 2018 kuluu Suomen kaunein koti -ohjelman kuvauksissa. Sarjassa Hanna vierailee 30 kodissa ympäri Suomen, ja hänen kesälomansa jää lyhyeksi.

"Mutta rakastan tv-töitä. Viihdyn kameran edessä tosi hyvin, se on minulle luontaista ja helppoa."

Juttu jatkuu kuvan alla

Ikä ei tunnu, mutta näkyy

Ikääntyminen on toisinaan mietityttänyt Hannaa, sillä julkisuus suosii nuoruutta.

"Muistan, kuinka näyttelijä Isabella Rosselinille sanottiin 42-vuotiaana, että hän on liian vanha Lancômen kasvoksi."

Mutta viime aikoina Hanna on huomannut, että vanhuudesta on tullut trendi. Malleina nähdään ikääntyneitä leidejä, ja Rosselinikin pyydettiin 65-vuotiaana takaisin Lancômen kasvoksi.

Kyllähän minä joskus kiroilen, kun katson kuvia itsestäni.

"60 tuntuu olevan uusi 40. Mutta kyllähän minä joskus kiroilen, kun katson kuvia itsestäni. Ryppyjen näkeminen itsellään on sokki, sillä mieli on nuori. Ei sitä aina muista, että ai niin, minusta on tullut tämän ikäinen."

Hanna myöntää, että itsensä rakastamaan oppiminen on elämänmittainen tehtävä, mutta se on helpompaa, kun muotteja, joihin mahtua, on enemmän kuin yksi. Hannaa tehtävässä auttaa rakastava aviomies, jonka kanssa hän on ollut yhdessä jo 25 vuotta.

Hanna Sumari

  • 60-vuotias tv-toimittaja, juontaja ja bloggaaja.
  • Asuu Espoossa yhdessä miehensä kanssa.
  • Tehnyt tv-työtä vuodesta 1993 ja nähnyt media-alan murroksen. "Nykyään kuka tahansa voi tehdä omaa ohjelmaansa YouTubeen. Se ei haittaa minua ollenkaan, kukaan ihminen ei ole turha.