Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ismo Sipeläinen suunnitteli kesän Food Market Herkun Chefs in Season -valmisannokset.

Huippukokki Ismo Sipeläinen: ”Valmisruoassakin on oltava wow-efektiä”

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Sami Piskonen
Julkaistu: 10.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Huippukokki Ismo Sipeläinen nauttii nostalgianälkään valmisruokia. Kiireessä ja muutoksen keskellä ne pystyvät tarjoamaan jotain muuttumatonta.

Ismo Sipeläinen, vuoden 2019 Suomen Bocuse d’Or -edustajan huippuosaamisen näkyy ja maistuu kesän ajan Food Market Herkun Chefs in Season -valmisannoksissa. Sipeläinen on kehittänyt Herkulle kaksi ravintolatasoista annosta, jotka sopivat etenkin meneville aikuisille lounas- tai illallisruoiksi.

”Ready to go -aterioiden suunnittelussa oli minulle uudenlaisia haasteita. Olen aiemmin suunnitellut ravintola-annoksia, jotka on tarkoitus syödä heti valmistumisen jälkeen. En entuudestaan tiennyt, mikä kaikki on mahdollista toteuttaa ja mikä mahdollisesti ei onnistu”, Sipeläinen kertoo.

”Esimerkiksi joidenkin raaka-aineiden kohdalla saattoi olla ongelmana saatavuus. Volyymien kasvaessa kaikki ei vain onnistu samalla tavalla kuin pieniä määriä tehdessä.”

"Ready to go -aterioiden suunnittelussa oli minulle uudenlaisia haasteita."

Valmisruokien omanlaisensa käsittelytapa vaati useita suunnittelu- ja maistatuskierroksia.

”Kun aloin suunnitella Chefs in Season -annoksia, kysyin avopuolisoltani, millainen olisi hyvä valmisruoka. Hän teki pikaisen Whats App -kyselyn, josta nousi yksi toive ylitse muiden: siinä pitää olla paljon kastiketta!”

Kevyttä ja kesäistä

Sipeläisen suunnittelutyön tuloksena syntyivät rapea rapusalaatti ja lämmin liharuoka.

Lämmitettävän wallenberginpihvin seurana on paahteista piparjuurivoita sekä kukkakaalista, perunasta ja herneistä tehty raikas muhennos.

”Wallenberginpihvi saattaa kuulostaa raskaalta, mutta varhaisperunaa ja herneitä sisältävä annos on itse asiassa hyvin kesäinen”, Sipeläinen sanoo.

Rapu-parsasalaattia rikastavat helmicouscous, aurinkokuivattu tomaatti ja oliivit sekä kurkkua sisältävä fetakastike. Lisämakua salaattiin tuo parsojen paahtaminen.

Satokauden raaka-aineiden lisäksi Sipeläinen halusi käyttää Chefs in Season -annoksissa kaupan puolelta saatavia tuotteita, joista voisi kokeilun jälkeen innostua myös valmistamaan annoksen alusta asti kotona.

”Silloin kun itse syön valmisruokia, suosin sellaisia, joita voisin tehdä kotona, mutta joiden valmistus vaatii paljon aikaa, esimerkiksi hernekeitto, maksalaatikko ja kaalikääryleet.”

”Lisäksi valmisruoista tulee ostettua erilaisia täytettyjä leipiä ohimennen välipalaksi. Jotkut niistä ovat varsin mallikelpoisia.”

Roiskeläppä voi olla lohturuokaa

Kaupan valmis pizza on monille lapsuuden herkku ja useissa muissakin valmisruoissa on mausteena reilu ripaus nostalgiaa.

”Roiskeläppäkin on jo 40-vuotias, ja maksalaatikolla on ikää kertynyt jo hieman enemmänkin. Valmisruoat tuottavat jopa makumuistoja ja tietyissä elämäntilanteissa niillä on lohtumainen fiilis”, Sipeläinen sanoo.

Kuvittelemme helposti, että ruokaharrastajat ja -hifistelijät eivät söisi valmisruokia.

”Ruokaharrastajatkin voisivat lohduttautua valmisruoilla, mutta he tekevät niille ehkä ensin omannäköisiä pikkujuttuja, myyvät ruoan omaan makumaailmaansa. Valmisruoat ovat usein neutraalin makuisia. Lisäämällä esimerkiksi suolaisuutta tai makeutta niistä saa yllättävän nopeasti omaan makuun sopivia.”

”Toisaalta hifistelijät ovat myös avoimempia uusille jutuille ja erilaisille kokeiluille myös valmisruokien osalta”, Sipeläinen uskoo.

Juttu jatkuu kuvan alla >

Wow, minkä näköinen annos!

”Yleisen mielikuvan mukaan valmisruoka on halpaa, nopeaa ja mautonta. Niitä kuitenkin ostetaan paljon, valikoima on laaja, ja se kasvaa ja muuttuu koko ajan”, Sipeläinen sanoo.

Parhaat tehdään tuoreista raaka-aineista eivätkä ne viihdy pitkään kaupan hyllyssä. Chefs in Season on hyvä esimerkki.

”Nopeampi kierto tarkoittaa tuoreempaa ruokaa.”

Sipeläinen nostaa esille myös markkinointinäkökulman: ruokaa myydään väreillä ja mielikuvilla. Mutta se ei riitä.

"Ensimmäisen repäisyn pitää tuottaa hyvä fiilis."

”Eikä hyvä makukaan aina riitä. Ruoan täytyy olla rasiassakin ulkonäöllisesti houkutteleva, mielenkiintoinen ja raikas. Valmisruoka ei saa olla harmaata massaa. Sen pitää synnyttää tietynlainen wow-efekti”, hän sanoo.

”Myös ensimmäisen repäisyn pitää tuottaa hyvä fiilis. Kun avaa pakkauksen, tuoksun on oltava myös houkutteleva. Chefs in Season -tuotteissa on mietitty myös tuoksua.”

"Tuttujenkin valmisruokien sisältö voisi vaihdella sesongin mukaan."

Sipeläinen uskoo, että muutkin valmisruokien tekijät kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota tuoreuteen ja laatuun. Muutos tapahtuu kuitenkin pikkuhiljaa, mikä on Sipeläisen mukaan hyvä asia. Silloin laatua on helpompi ylläpitää ja valvoa. Valmisruokien kehittäjille hänellä on toivomus:

”Tuttujenkin valmisruokien sisältö voisi vaihdella sesongin mukaan niin, ettei annoksessa olisikaan läpi vuoden samat raaka-aineet.”

Tortillasta torpizza

Ismo Sipeläisen ikisuosikki kaikista raaka-aineista on sipuli.

”Sipuli on neutraalin makuinen ja oikein käytettynä huomaamaton, mutta se voi myös olla ruoan todellinen kruununjalokivi. Käytän sipulia kaikella tavalla valmistettuna.”

Varsinaisia inhokkiraaka-aineita hänellä ei ole, mutta valmistustapa saattaa tehdä hyvästäkin raaka-aineesta inhokin.

”Syön kananmunia missä tahansa muussa muodossa, mutta en perinteisesti keitettynä. Myöskään paistettua kananmunaa ei ole pakottavaa tarvetta laittaa pyttipannun päälle.”

Arkiruokiin kuuluvat muun muassa lämpimät voileivät ja pastat.

Ismo Sipeläisen ja Fanny Tuomisen arkiruokiin kuuluvat muun muassa lämpimät voileivät ja pastat, joihin syntyy kastike sillä aikaa, kun pasta kiehuu. Intialaiset padat toimivat myös. Yleensä he valmistavat ruoan useammalle päivälle kerrallaan.

”Kaksi päivää jaksaa hyvin syödä samaa ruokaa, mutta kolmantena miettii, että ruoan olisi jo parempi loppua.”

Ruokaa ei kuitenkaan heitetä pois kolmantenakaan päivänä, vaan se päätyy pakastimeen kiireisimpiä päiviä varten. Hyvä vinkki on myös käyttää tähteet uuteen ruokaan.

”Tortillan jämistä saa pastakastikkeen, tai niistä voi tehdä torpizzan: täytteet tortillaletulle ja uuniin!”

Ismo Sipeläinen edusti Suomea vuonna 2019 kokkien epävirallisissa maailmanmestaruuskilpailuissa Bocuse d'Orissa sijoittumalla parhaalla suomalaisella sijoutuksella neljänneksi.

  • Lempiruokani on yleensä jonkun muun tekemää, esimerkiksi äidin hirvenjauhelihapihvit, ruskea kastike ja maustekurkut.

  • Kotona teemme paljon lämpimiä voileipiä, pastoja ja erilaisia riisiruokia, butter chickeniä tai tikka masalaa. Kausi luontoisesti suosimme myös erillaisia ruokia niin kuin raaka-aineitakin.

  • Lapsena söin päivällä koulussa oman koulun kouluruokaa ja illalla kotona naapurikunnan kouluruokaa, koska äitini oli naapurikunnassa keittiöemäntänä. Kinkkukiusaus lämmitti mieltä aina.

Hekin suunnittelivat Food Market Herkulle annoksia