Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Toni Kostian käy kaupassa pari kertaa viikossa. Ostoslistalle kuuluu vihannesten lisäksi yleensä hyvä tuoremehu, riisiä, pastaa, leikkeleitä ja juustoa.

Huippukokki Toni Kostian: ”Helpolle ruoalle on paikkansa arjessa”

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Heli Blåfield
Julkaistu: 8.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Michelin-tähdellä palkitun ravintola Grönin omistaja ja keittiömestari Toni Kostian suunnitteli Food Market Herkussa myytävät Chefs in Season -valmisruoat, joissa satokauden raaka-aineilla on tärkeä rooli.

Huhtikuun loppuun saakka myynnissä olevat valmisruoat ovat Toni Kostianin herkullinen vastaus nopeaan energian tarpeeseen esimerkiksi lounastauolla.

Kylmänä herkuteltava, paahdettua bataattia, lehtikaalia, endiiviä, spelttiä ja mulperimarjaa sekä proteiinipitoista härkäpapuhummusta sisältävä vegaaninen annos on mukailtu versio lounasruoasta, jota Kostian syö mielellään kotona.

”Food Market Herkku toivoi suunnittelemiini valmisruokiin satokauden tuotteita. Itse halusin mukaan myös ravintolamaisia makuyhdistelmiä, joita ei ihan jokaisessa valmisruoassa ole.” Makean bataatin, vahva-aromisen lehtikaalin ja endiivin sekä paahteisen speltin yhdistelmä on siitä erinomainen esimerkki.

"Halusin ravintolamaisia makuyhdistelmiä, joita ei ihan jokaisessa valmisruoassa ole."

Lämmin broileriannos tarjoaa sekin kiinnostavia makuyhdistelmiä. Béchamel-kastike on maustettu paahdetulla valkosipulilla ja peruna on saanut makuparikseen hienostunutta maa-artisokkaa. Lisäksi annoksessa on haudutettua sipulia ja yrttejä.

Valmisruoissa on Kostianin mukaan paljon huonoja, mutta myös paljon hyviä vaihtoehtoja. Nopeille ja helpoille ruoille on paikkansa kiireisen arjen keskellä – kunhan ne ovat energisoivia, inspiroivia ja mukavaa syötävää.

”Kermaista nakkikastiketta ja perunamuusia syödessä ei energisoidu vaan lähinnä menettää energiaa”, Kostian sanoo.

Arvoa hyvälle leivälle ja kunnon juustolle

Kasvisten ja villiyrttien monipuolisena osaajana tunnettu Toni Kostian käy kaupassa pari kertaa viikossa. Ostoslistalle kuuluu vihannesten lisäksi yleensä hyvä tuoremehu, riisiä, pastaa, leikkeleitä ja juustoa.

"Suomalaiset ovat tottuneet syömään juustoja, jotka sisältävät paljon vettä ja emulgointiaineita."

”Hyvistä juustoista ei kannata nipistää. Monet suomalaiset ovat tottuneet syömään juustoja, jotka sisältävät paljon vettä ja emulgointiaineita.”

Kostianin tarkoittamat hyvät juustot valmistetaan vain aidosta maidosta, siksi niissä ei ole emulgointiaineita, jotka ovat elintarvikkeiden lisäaineita. Suomalaisten suosimissa arkijuustoissa juustomassaan lisätään valmistuksessa vettä niin, että juuston koostumus pysyy tasaisena ja emulgointiaineen tehtävä on silloin pitää juuston koostumus tasaisena.

Myös hyvin tehty leipä ansaitsee Kostianin mukaan paremman aseman niin kaupassa kuin kodeissakin. Tyydymme turhan helposti heikkolaatuiseen teolliseen leipään.

Perusostosten lisäksi Toni Kostianin ostoskoriin päätyy usein jotain kivaa ekstraa, esimerkiksi hyvännäköisiä yrttejä tai nimenomaan laadukasta leipää ja hyvää juustoa.

Kauppaan Kostian toivoo lisää satokausiajattelua. Kasvisten ja hedelmien lisäksi myös lihaa ja kalaa saisi olla tarjolla sesonkien mukaan. Se toisi enemmän vaihtelua raaka-aineisiin ja ruoanvalmistukseen.

Kevään ehdoton suosikkiraaka-aine ei pakkausta kaipaa.

Myös kierrätysnäkökulmalle olisi kysyntää.

”Pakkauksiin käytetään järkyttävä määrä muovia. Toivoisin vähemmän yksittäispakattuja tuotteita, ja ostaisin mielelläni raaka-aineita ilman pakkausta.”

Toni Kostianin kevään ehdoton suosikkiraaka-aine ei pakkausta kaipaakaan. Se on nimittäin kevätkaali.

”Kevätkaalin voi syödä raakana, kypsennettynä, paahdettuna, grillattuna... Kun kauppoihin tulevat ensimmäiset kaalit, kesä on alkanut. Enää ei tule takatalvea.”

Lue myös