Joka kolmas suomalainen syö valmisruokia eli säilykkeitä, eineksiä ja pakasteita viikoittain ja kaksi kolmesta ainakin kerran kuukaudessa. Vain kuusi prosenttia suomalaisista kieltäytyy valmisruoista kokonaan.
Valmisruokia käytetään ennen kaikkea helpottamaan kiireistä arkea. Ne ovat kuitenkin saaneet myös kielteisen leiman. Saarioisten tekemän valmisruokatutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista uskoo, että valmisruoissa on liikaa lisäaineita.
Satunnaisesti kaupan eineshyllystä vertailuun valitut tuotteet osoittavat, että mielikuva valmisruokien suuresta lisäainepitoisuudesta on pitkälti virheellinen. Kolmen valmistajan lihamakaronilaatikoista vain yhdessä on käytetty elintarvikeparanteeksi luokiteltavaa aromiainetta. Kahdessa muussa E-koodeja on pyöreä nolla.
Samanlaisen tuloksen antaa eri valmistajien lihaperunasoselaatikoiden vertailu. Kaksi valmistajaa ei ole käyttänyt lisäaineita lainkaan. Yhdestä tuotteesta löytyy emulgointiaine auringonkukkalesitiini, happamuudensäätöaine sitruunahappo ja värinä käytetty beetakaroteeni.
Kaikkia mainittuja esiintyy ruoassa myös luonnostaan: auringonkukkalesitiiniä on kasviöljyissä, sitruunahappoa sitrushedelmissä ja beetakaroteenia porkkanoissa.
Lisäksi esimerkiksi margariineissa emulgointiaineena käytettävää lesitiiniä (E322) esiintyy kaikissa soluissa ja suurina määrinä munankeltuaisessa ja soijassa.
Yksi lisäaineisiin liitetty harhaluulo onkin se, että ne ovat keinotekoista lisää, jota ruokaan laitetaan.