Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Leivontavinkit: hiivataikina

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Hiivataikinasta leivotaan yleensä leipiä ja pullia, mutta se sopii myös pizzan pohjaksi. Taikinan pohjana on neste, johon lisätään hiivaa, jauhoja ja muita aineita. Onnistu hiivataikinassa näillä ohjeilla.

Pullataikinaan käytetään maitoa, vettä tai vesi-maitoseosta. Ruokaleipiin sopivat esimerkiksi vesi, maito, piimä tai kasvisten keitinliemet. Jauhojen osalta pullataikinaan käytetään yleensä erikoisvehnäjauhoja. Ruokaleipiin voi käyttää vehnä-, hiivaleipä-, graham- ja ruisjauhoja sekä ruis-, kaura-, vehnä- ja ohrahiutaleita. Täysjyvävalmisteet ja siemenet ovat terveellisiä, mutta niiden sitkoaines on heikompaa kuin vehnäjauhojen. Jotta leivonnaisista tulisi hyvärakenteisia, lisää taikinoihin myös vehnäjauhoja.

Sokeria käytetään leivonnassa tavallisesti maun antajana, mutta pieni määrä sokeria taikinassa edistää myös hiivan toimintaa ja antaa leivonnaiselle paistamisen aikana ruskettuessaan väriä.

Kananmuna tukee pullataikinan rakennetta sekä antaa leivonnaisille hyvän maun ja värin. Sitä käytetään usein myös voiteluun.

Suola auttaa taikinaa pysymään kasassa ja antaa sille makua.

Rasva antaa leivonnaisille makua ja parantaa säilyvyyttä. Hiivataikinoihin pehmeä margariini tai voi lisätään sulattamatta alustamisen loppuvaiheessa. Myös juokseva margariini ja öljy sopivat leivontaan. Jos voin tai margariinin korvaa öljyllä, sitä kannattaa käyttää vähemmän, sillä öljy on 100 prosenttisesti rasvaa.

Vinkkejä onnistumiseen

  • Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen eli +37-asteiseen nesteeseen. Jos neste on liian kuumaa, hiiva kuolee ja liian kylmässä nesteessä hiiva ei toimi. Älä ota lämmintä vettä vesijohdosta, vaan lämmitä kylmä vesi. Lämpimässä vedessä saattaa elää monenlaisia bakteereja.
  • Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää seos 42-asteiseen nesteeseen.
  • Vaivaa taikinaa joko koneella tai käsin. Vaivaamisesta syntyy sitko, joka antaa taikinalle rungon. Sitkoton taikina ei kohoa ja leivonnaisista tulee kovia.
  • Anna leivonnaisten kohota peiteltynä rauhassa lämpimässä paikassa.
  • Jos leivonnaisten pinta repeilee paiston aikana, kohotusaika on ollut liian lyhyt.