Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marianne Heikkilä: "Juhlapöydän kruunasi isän kengänpohjaksi paistama sisäfileepihvi"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.5.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Marttaliiton pääsihteerin Marianne Heikkilän juhlapöydässä parannetaan maailmaa, herkutellaan terveellisesti eikä nautita alkoholia.

"Äitini oli kotoisin Pohjois-Karjalan Lieksasta. Mummilan perusruokaa olivat perunavelli ja itse ongitut ahvenet. Juhlissa tarjottiin muikkukukkoa.

Lapsen näkökulmasta juhlallisin ruoka oli kiukaalla foliokääreessä paistettu lenkkimakkara, jota sai saunan jälkeen. Vieno-mummi piilotti makkaran viiltoihin omenalohkoja ja luumuja ja valutti päälle siirappia.

Isän perheessä Tampereella pöydässä oli pyhänä valkoinen liina ja paremmat astiat. Juhlaruoaksi tarjottiin uunikalaa ja keitettyjä perunoita. Lisukkeena oli laatikoita, jotka saattoivat olla pitopalvelun tekemiä.

Lapsuudenkodissani juhlapöydän kruunasi isän kengänpohjaksi paistama sisäfileepihvi tai äidin uunissa hauduttama talouskyljys. Arkena söimme kotiapulaisen tekemiä jauheliharuokia.

Kun muutin omaan kotiin, luovuin punaisesta lihasta kokonaan. Tyttäreni on omaksunut saman ruokavalion, joten meillä ei syödä pääsiäisenä lammasta eikä jouluna kinkkua. Juhlapöydän pääherkku on parvekkeella savustuslaatikossa valmistettu kala. Juhlakattaukseen kuuluvat rennosti silitetty liina, perintöastiasto, kynttilät ja tuoreet kukat.

Olemme urheileva perhe. Syömme siis terveellisesti: vältämme valkoista viljaa ja sokeria. Jälkiruoat syntyvät rahkasta, marjoista ja raakasuklaasta.

Olen absolutisti, eikä meillä tarjota alkoholia edes juhlissa. Silloin kenenkään ei tarvitse miettiä, tuliko otettua yksi lasi liikaa lasten nähden. Kun käymme pöytään, luemme ruokarukouksen ja panemme kännykät pois. Yhteinen ateria on paras paikka vaihtaa kuulumisia ja parantaa maailmaa."

Mikä on lempireseptisi, Marianne Heikkilä?

"Suvussamme syötiin juhlissa suolaisia piiraita. Olen tuonut ne myös arkeen. Tarjoan piirakoita teinien ystäville, kun he tulevat kylään, ja saatan viedä piiraan kylään tuliaisiksi. Tämä ohje on moderni versio lapsuuden suolaisista sieni-, juusto-, kala- ja kinkkupiiraista."