Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ville ja Juha Moilasella on työhuoneet vierekkäin perheen leipomoyrityksessä.

Moilasen isän ja pojan missio: Suomalaiset gluteenittomat piirakat maailmankuuluiksi

Teksti:
Anja Hiltunen
Kuvat:
Akseli Muraja
Julkaistu: 4.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Moilas-leipomo aloitti gluteenittoman leivonnan ensimmäisten joukossa Suomessa. Nyt perheyritys tähtää kansainvälisille markkinoille. Tavoitteena on tarjota monipuolisia ja maukkaita tuotteita kaikille.

Kun astuu sisään leipomoon, odottaisi kohtaavansa pullantuoksua ja peltejä täynnä pulleiksi kohonneita leivonnaisia. Moilasen leipomossa Pieksämäen Naarajärvellä vastassa on pelkästään raikas ilma. Perinteiseen leivontaan käytetty leipomo on hiljan saneerattu lattiasta kattoon gluteenittomien tuotteiden valmistukseen.

Syy saneeraukseen on keliakiassa. Moilas-leipomon yrittäjäpariskunta Juha ja Marketta Moilanen törmäsivät aiheeseen ensimmäisen kerran kutsuilla, joilla oli myös keliaakikkovieras. Hän ei voinut nauttia mitään pöydän antimia.

”Kaikki kuuntelivat, mitä hän kertoi sairaudestaan. Mietimme, miten häntä ja muita voisi auttaa. Niin aloitimme gluteenittoman leivonnan 1985, ensimmäisinä Suomessa”, Juha Moilanen kertoo.

”Jokaisella on oikeus monipuoliseen ruokavalioon”

Moilasen nykyiset gluteenittomat tuotteet eroavat alkuajan tuotteista kuin yö päivästä. Vuodessakin ehtii tapahtua paljon kehitystä, ja tuotteiden päivitys on iso työ. Osaaminen on hankittu kovalla työllä.

”Raaka-aineet kehittyvät. Tulee uusia kasvikuituja tai rakenteensäätöaineita, joilla saadaan jäljennettyä gluteenia. Tai uudella tekniikalla valmistetaan parempia tai uusia tuotteita”, kertoo Moilasen tuoteasiantuntija, elintarviketieteilijä Mirja Kiurusalmi.

Gluteenittomat tuotteet ovat usein ravintoköyhiä. Jatkuvan tuotekehityksen avulla ravintosisältö ja kuitupitoisuus pyritään saamaan tavallisen tuotteen tasolle. Rakennetta, mikrobiologista ja nautintoaineiden säilyvyyttä ja pakkaskestävyyttä lisätään ja lisäaineiden määrää pyritään vähentämään.

Jo silloin, kun Moilasen leipomo kehitti ensimmäiset gluteenittomat tuotteensa 1985, ideana oli, että jokaisella on oikeus monipuoliseen, maukkaaseen ja terveelliseen ruokavalioon.

”Tämän päivän kuluttaja on vaativa ja tiedostava”, toteaa Juha Moilanen.

Gluteenitonta ja vegaanista

Moilas-perheyhtiön omistavat sisarukset Ville ja Anne sekä heidän isänsä Juha Moilanen. Ville Moilanen on toimitusjohtaja, Anne Moilanen hallituksen jäsen ja Juha Moilanen hallituksen puheenjohtaja. Heidän yhteisenä missionaan on tehdä gluteenittomista leivonnaisista yhdenveroisia tarjottavia tavallisten tuotteiden rinnalle.

Moni vehnää välttävä, allergiaa ja erilaisia suolistosairauksia sairastava, fodmap-ruokavaliota noudattava tai muuten herkkävatsainen käyttää myös gluteenittomia tuotteita.

Moilanen on kehittänyt kaikille sopivan uudenlaisen Free From -tuoteryhmän, joka ei sisällä gluteenia ja on vehnätön, moni tuote myös maidoton, munaton, soijaton ja vegaaninen. S-ryhmän selvityksen mukaan sen asiakkaista 49 prosenttia käyttää jonkinlaisia erityisruokavaliotuotteita.

Kuuteen, seitsemään tuotteeseen laajenevasta tuoteryhmästä tulivat keväällä myyntiin vegaaninen pakastekasvispiirakka ja -riisipiirakka. Niitä saa tällä hetkellä vain S-ryhmän myymälöistä. Myöhemmin tuoteryhmä laajenee tuoretuotteisiin.

Yli 60-vuotias taikinajuuri eläkkeelle

Gluteeniton leivonta poikkeaa täysin vehnätaikinan teosta, jossa on muutama raaka-aine. Gluteenittomassa leivonnassa raaka-aineita voi olla toistakymmentä.

Vierailuhetkellä leipomossa valmistetaan raakapakastepiirakoita. Automatisoitu ”taikinatiinu” tekee kerralla kaksisataakiloisen kuoritaikinan. Moilasen leipomon syntyyn liittyy tarina taikinajuuresta.

Emil ja Saimi Moilasen kolmilapsinen perhe kaipasi lisätuloja, ja koska leipää aina tarvitaan, he ajattelivat ruveta leipomaan leipiä myytäväksi. Juha Moilanen kertoo, että äiti lähetti hänet ostamaan taikinajuurta naapurin rouvalta, joka toi leipomuksiaan torille myytäväksi.

Poika kertoi rehellisesti, että hekin aikovat myydä leivonnaisia torilla. Naapuri ei tuosta hätkähtänyt, vaan myymisen sijaan antoi juuren. Taikinajuuri pääsi ansaitulle eläkkeelle viime syksynä, kun sen elämä oli jatkunut 63 vuotta. Sillä on saatu leiville paljon säilyvyyttä ja makua.

25 000 piirakkaa tunnissa

Riisitäyte valmistuu painekattiloissa. Aika-ajoin kuuluu kova, kohiseva ääni, kun 500 kiloa kuivaa riisiä putoaa kattilaan.

Kaulain kaulitsee kuoritaikinan levyksi, joka etenee nauhana nopeasti liikkuvan kuljettimen päällä. Muotit leikkaavat levyyn soikiot, joille kone tuuttaa riisitäytteen. Konesormet rypyttävät hetkessä soikiot kauniiksi cocktailpiirakoiksi, ja hihna kuljettaa piirakat pikapakastukseen.

Pakastetut piirakat putoavat kopsahtaen alas putkesta ja ovat valmiina pakattaviksi. Piirakoita valmistuu 25 000 kappaletta tunnissa.

Moilanen on Euroopan merkittävimpiä gluteenittomia leipomoita ja gluteenittomien leipomotuotteiden markkinajohtaja Suomessa. Yritys tähtää vahvasti myös kansainvälisille markkinoille. Gluteenittomia leivonnaispakasteita Moilanen vie tällä hetkellä 15 maahan.

”Ulkomaille laajenemisen kanssa on tehty töitä toista vuotta, ja yhteistyö on alkanut Euroopan suurimman pakastevalmisruoan valmistajan Nomad Foodin kanssa. Alkuun teemme heille gluteenitonta pizzapohjaa”, Moilaset kertovat.

”On jännittävää toimia tuollaisen jättiläisen kanssa. Mitä kaikkea se vaatikaan! Jokaiseen pieneenkin yksityiskohtaan tartutaan.”

Isältä pojalle

Juha ja Ville Moilasella on samanlainen tausta yritysmaailmassa. Kumpikin kävi kauppaopiston ja päätti sen jälkeen tulla töihin omaan yritykseen. Kun Juha-isältä kysyy, mistä hän sai yrittäjän mallia, hän hakee hallin seinältä valokuvan, jossa on kotitalo ja leipomona toiminut piharakennus.

”Täältä sitä yrityskasvatusta sai.”

Saimi-äiti sparrasi Juhaa, ja Juha sparraa poikaansa.

Leipomon puolella työskennelleinä sekä Juha että Ville Moilanen hallitsevat myös leipomusten teon, ainakin periaatteessa.

”Minä olen huono leipoja, mutta isä on huippuleipuri”, Ville Moilanen kehuu.

”Kyllä leivon mielelläni, mitä aina mieli tekee, tippaleipiä, munkkeja, vesirinkeliä tai kalakukkoja. Ja saatan pitää leivontakurssia kavereille”, Juha Moilanen myöntää.

Lue suomalaisten tuottajien tarinoita