Kun astuu sisään leipomoon, odottaisi kohtaavansa pullantuoksua ja peltejä täynnä pulleiksi kohonneita leivonnaisia. Moilasen leipomossa Pieksämäen Naarajärvellä vastassa on pelkästään raikas ilma. Perinteiseen leivontaan käytetty leipomo on hiljan saneerattu lattiasta kattoon gluteenittomien tuotteiden valmistukseen.
Syy saneeraukseen on keliakiassa. Moilas-leipomon yrittäjäpariskunta Juha ja Marketta Moilanen törmäsivät aiheeseen ensimmäisen kerran kutsuilla, joilla oli myös keliaakikkovieras. Hän ei voinut nauttia mitään pöydän antimia.
”Kaikki kuuntelivat, mitä hän kertoi sairaudestaan. Mietimme, miten häntä ja muita voisi auttaa. Niin aloitimme gluteenittoman leivonnan 1985, ensimmäisinä Suomessa”, Juha Moilanen kertoo.