Suklaan pääraaka-aine on paahdetuista kaakaopavuista jauhettu kaakaomassa. Lisäksi suklaa voi sisältää kaakaomassasta puristettua kaakaovoita, sokeria, maitoa ja mausteita.
Tumma suklaa on tehty kaakaomassasta ja -voista sekä sokerista. Korkean kaakaopituisuutensa ansiosta se on suklaista voimakkaimman makuista ja sopii siksi erityisen hyvin leivontaan ja ruoanlaitoon.
Tumma suklaa sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota, mutta yleensä tummien suklaiden kaakaopitoisuus on suurempi, jopa 99 prosenttia. Leipojille tuttu taloussuklaa sisältää kaakaota 44 prosenttia.
Maitosuklaa sisältää nimensä mukaisesti kaakaomassan, -voin ja sokerin lisäksi maitoa tai maitojauhetta. Maito pehmentää niin suklaan makua kuin rakennetta. Maitosuklaa on tummaa suklaata makeampaa ja sopii hyvin jälkiruokiin.
Valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, vaan se tehdään kaakaovoista, maitojauheesta ja sokerista. Yleensä mukaan lisätään myös vaniljaa mausteeksi.
Maitoisen ja vaniljaisen makuinen valkosuklaa on maistuu jälkiruoissa kakuista mousseen. Kokeile myös uunissa nopeasti paahdettua valkosuklaata. Lämpö syventää lempeän maun kinuskiseksi.