Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Stout-suklaakakku

Suklaan sulatus ja käyttö leivonnassa – näin onnistut!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.8.2015
|
Muokattu: 27.11.2020
Suklaa on monien rakastettujen jälkiruokien pääraaka-aine: se maistuu mehevissä suklaakakuissa, ihanissa mousseissa ja muffinsseissa. Suklaan sulattaminen on helppoa, mutta vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Katso vinkit suklaan sulattamiseen ja käyttöön leivonnassa!

Suklaan sulatus: muista nämä

  • Suklaa kärsii kosteudesta: jo tippa vettä tai pieni määrä vesihöyryä muuttaa sulan suklaan rakeiseksi. Muista siis kuivata huolellisesti välineet ja kädet ennen suklaan sulattamista.
  • Suklaa palaa helposti, joten kattilan sijaan sulatus onnistuu helpommin mikrossa tai vesihauteessa.

Suklaan sulatus mikrossa

  • Paloittele suklaa samankokoisiksi paloiksi mikronkestävään astiaan.
  • Älä käytä kupua, ettei suklaaseen pääse vesihöyryä.
  • Kuumenna suklaata 350 W -teholla noin 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita välillä. Varo, ettei suklaa pääse palamaan.
  • Jatka kunnes suklaa on sulanut.

Suklaan sulatus vesihauteessa

  • Paloittele suklaa samankokoisiksi paloiksi pyöreäpohjaiseen lasi- tai teräskulhoon.
  • Lisää kulhoa kapeamman kattilan pohjalle parin sentin verran vettä ja kuumenna höyryäväksi.
  • Nosta kattila pois liedeltä, aseta kulho kattilan päälle ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.

Suklaan sulatus epäonnistui – mikä avuksi?

Jos suklaan sekaan on päässyt vettä ja se on muuttunut rakeiseksi, voit vielä yrittää pelastaa suklaan öljyllä. Lisää massaan rypsiöljyä tilkka kerrallaan ja sekoita, kunnes suklaa on taas sileää. Palanutta suklaata ei voi enää pelastaa, vaan sen maku on lopullisesti muuttunut.

Mitä suklaata kannattaa käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa? Periaatteessa mikä tahansa suklaa käy, mutta talous- ja leivontasuklaat on suunniteltu erityisesti niitä varten, jolloin suklaata on helpompi työstää ja käsitellä.

Joko tekee mieli leipoa? Katso parhaat suklaareseptit juustokakuista kekseihin!

Erilaiset suklaat esittelyssä: maitosuklaa, valkosuklaa ja tumma suklaa

Suklaan pääraaka-aine on paahdetuista kaakaopavuista jauhettu kaakaomassa. Lisäksi suklaa voi sisältää kaakaomassasta puristettua kaakaovoita, sokeria, maitoa ja mausteita.

Tumma suklaa on tehty kaakaomassasta ja -voista sekä sokerista. Korkean kaakaopituisuutensa ansiosta se on suklaista voimakkaimman makuista ja sopii siksi erityisen hyvin leivontaan ja ruoanlaitoon.

Tumma suklaa sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota, mutta yleensä tummien suklaiden kaakaopitoisuus on suurempi, jopa 99 prosenttia. Leipojille tuttu taloussuklaa sisältää kaakaota 44 prosenttia.

Maitosuklaa sisältää nimensä mukaisesti kaakaomassan, -voin ja sokerin lisäksi maitoa tai maitojauhetta. Maito pehmentää niin suklaan makua kuin rakennetta. Maitosuklaa on tummaa suklaata makeampaa ja sopii hyvin jälkiruokiin.

Valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, vaan se tehdään kaakaovoista, maitojauheesta ja sokerista. Yleensä mukaan lisätään myös vaniljaa mausteeksi.

Maitoisen ja vaniljaisen makuinen valkosuklaa on maistuu jälkiruoissa kakuista mousseen. Kokeile myös uunissa nopeasti paahdettua valkosuklaata. Lämpö syventää lempeän maun kinuskiseksi.